Een lange muur als uitvalbasis

Schellen Architecten

Bouwen  op  een  berg,  bouwen  met  behoud  van  volwassen  bomen,  bouwen  met  het  uitzicht  op  een bos als vertrekpunt – Voor Schellen Architecten zijn   deze   uitgangspunten   welkome   en   alles­behalve onoverkomelijke uitdagingen. De moderne architectuur  biedt  volgens  hem  ook  de  beste  technieken voor het aangaan van die  uitdagingen. Het resultaat is drie volkomen unieke woningen in het afwisselende landschap van Vlaams­Brabant; Limburg en Antwerpen,  villa’s die bewijzen dat wat op  het  eerste  zicht  een  obstakel  lijkt  in  het  terrein  door  een  kundige  architect  kan  worden  getrans­formeerd in een visueel pluspunt.   Midden  jaren  1980  richtte  Reginald  Schellen  zijn  eigen  architectenbureau  op.  Zijn  team  bestaat  ondertussen uit elf architecten, ingenieur­architecten en   interieurarchitecten,   onder   wie   zijn   zoon   Pieterjan  Schellen.  Ze  ontwerpen  telkens  ook  het  interieurontwerp  op  maat.  Door  gedurende  het  hele bouwproces de coördinatie op zich te  nemen ontzorgen ze hun klanten volledig.


Ontwerp

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Leveranciers van het ontwerp

Gevelbekleding

Petersen Tegl A/S
Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Gesloten voorgevel

De  meeste  bewoners  willen  tegenwoordig  beschermd  zijn tegen inkijk vanaf de straat. Dat effect bereik je met een  gesloten  voorgevel,  die  in  deze  villa  op  de  hoogte  van de tuin en de inkom ook een stukje naar binnen door-getrokken  is.  De  muur  verhoogt  de  privacy.  Doordat  er  toch  ramen  zijn  geplaatst,  maar  dan  steeds  achter  een  hoek en in dieperliggende geveldelen, hebben de bewoners zelf wel zicht op de straat.


Leefruimtes

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Leveranciers van de leefruimtes

Muziek

Audiomix

Vloeren en natuursteen

Recko Floors

Raamdecoratie

Gielissen Wooninrichting

Natuursteen

Brachot

Binnenschrijnwerken

Wood You

Een weldadig gevoeld

De  inkom  ademt  ruimtelijkheid,  aan  alle  kanten,  een  effect  dat  wordt  versterkt  door  de  plaatsing  van  een  kunstwerk, maar ook door de brede natuurstenen trappen die leiden naar een overloop. De breedte van de woning, het plaatsen van een vide en de keuze van natuurlijke en waardevolle  materialen  komen  op  deze  plek  allemaal  samen  om  dit  weldadige  gevoel  te  creëren.  Hier  blijf  je  als bezoeker even staan om de sfeer op je te laten inwerken. De  riante  leefruimtes,  met  overal  zicht  op  de  tuin  vol  weelderige  begroeiing  en  waterpartijen,  zorgen  ervoor  dat  dit  weldadige  niet  verdwijnt  als  je  plaatsneemt  aan  het kookeiland of in een van de zetels.


Bovenverdieping

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Leveranciers van de bovenverdieping

Kranen

Dornbracht

Raamdecoratie

Gielissen Wooninrichting

Kamer als ‘hotelsuites’

De bovenverdieping weerspiegelt die keuze voor ruimte en maakt ook duidelijk dat deze woning een sterk familiaal karakter  heeft.  “De  bewoners  hebben  niet  voor  niets  zóveel  geïnvesteerd  en  zóveel  zorg  gedragen  voor  de  duurzaamheid  van  het  huis.  Ze  zijn  van  plan  er  de  rest  van hun leven te blijven’’,  aldus interieurarchitecte Linda Coart. “Dat willen ze met elkaar, maar ook met hun kinderen, die nu nog thuis wonen, en later met hun kleinkinderen. De volgende generaties moeten zich thuis kunnen blijven voelen  in  deze  villa,  en  daarom  is  er  voor  elk  van  de  kinderen méér dan zomaar een kamer gebouwd. Het zijn eerder  complete  hotelsuites,  compleet  met  eigen  bad­kamer,  en  dus  een  aantrekkelijke  en  eigen  plek  waar  je  ook later naar kunt terugkeren. De ouders zullen ook op hogere leeftijd hier kunnen blijven wonen, omdat ik hun ervan overtuigd heb een lift te laten plaatsen, en dan nog een met comfortabele extra brede deuren.”

Verknochtheid

De hoofdreden dat deze mensen in dit huis zullen willen blijven wonen is misschien  niet  eens  de  grote  mate  van  comfort,  maar  eerder  de  verknochtheid aan de plek. Die hebben ze dan ook onder handen laten nemen door Bolster Tuinen, om interieur en exterieur optimaal op elkaar te laten afstemmen. Wie zover wil gaan in het behoud van de natuurlijke eigenheid  door  bestaande  bomen  te  integreren  in  het  ontwerp  en  een  natuurvijver te laten graven, wie zoveel zorg besteedt aan de keuze en het gebruik van exclusieve natuurlijke materialen, zal nooit verhuisplannen maken. Die heeft, letterlijk en figuurlijk, zijn plek gevonden.

 


Exterieur

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Aluminium buitenschrijnwerk

Vossal

Buitenpleisterwerken

Consteca pleisterwerk

Architect

Schellen Architecten
Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Insprongen en vlakken

Aan de tuinzijde is het juist openheid troef. De bewoners gaven de architecten de opdracht de vele volwassen bomen zoveel mogelijk te laten staan. Een hedendaagse, maar ook logische gedachte: kopers raken gecharmeerd van een kavel omdát er bomen staan. Wie alles rooit en vervolgens nieuwe bomen aanplant, moet minstens tien jaar wachten eer het stuk grond er weer ongeveer net zo uitziet. Het open karakter van de brede achtergevel heeft Reginald Schellen nog versterkt door te zorgen voor diverse insprongen en vlakken, en door de aanleg van een natuurvijver, naast het zwembad. “Het water komt tot zeer dicht bij het huis. Aan de kant van de bureauruimte lijkt het bijna om de woning heen te stromen, maar een optimale beleving van de natuur was heel belangrijk voor deze opdrachtgevers. Die illusie van het in elkaar overvloeien van binnen en buiten is opnieuw versterkt door het gebruik van veel natuurlijke materialen in het interieur.”

Editor: Celine Jacobs

Datum: 19-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Yannick Milpas

Fotografie: Philippe Van Gelooven