
Bouwen op een berg, bouwen met behoud van volwassen bomen, bouwen met het uitzicht op een bos als vertrekpunt – Voor Schellen Architecten zijn deze uitgangspunten welkome en allesbehalve onoverkomelijke uitdagingen. De moderne architectuur biedt volgens hem ook de beste technieken voor het aangaan van die uitdagingen. Het resultaat is drie volkomen unieke woningen in het afwisselende landschap van VlaamsBrabant; Limburg en Antwerpen, villa’s die bewijzen dat wat op het eerste zicht een obstakel lijkt in het terrein door een kundige architect kan worden getransformeerd in een visueel pluspunt. Midden jaren 1980 richtte Reginald Schellen zijn eigen architectenbureau op. Zijn team bestaat ondertussen uit elf architecten, ingenieurarchitecten en interieurarchitecten, onder wie zijn zoon Pieterjan Schellen. Ze ontwerpen telkens ook het interieurontwerp op maat. Door gedurende het hele bouwproces de coördinatie op zich te nemen ontzorgen ze hun klanten volledig.
Gesloten voorgevel
De meeste bewoners willen tegenwoordig beschermd zijn tegen inkijk vanaf de straat. Dat effect bereik je met een gesloten voorgevel, die in deze villa op de hoogte van de tuin en de inkom ook een stukje naar binnen door-getrokken is. De muur verhoogt de privacy. Doordat er toch ramen zijn geplaatst, maar dan steeds achter een hoek en in dieperliggende geveldelen, hebben de bewoners zelf wel zicht op de straat.
Een weldadig gevoeld
De inkom ademt ruimtelijkheid, aan alle kanten, een effect dat wordt versterkt door de plaatsing van een kunstwerk, maar ook door de brede natuurstenen trappen die leiden naar een overloop. De breedte van de woning, het plaatsen van een vide en de keuze van natuurlijke en waardevolle materialen komen op deze plek allemaal samen om dit weldadige gevoel te creëren. Hier blijf je als bezoeker even staan om de sfeer op je te laten inwerken. De riante leefruimtes, met overal zicht op de tuin vol weelderige begroeiing en waterpartijen, zorgen ervoor dat dit weldadige niet verdwijnt als je plaatsneemt aan het kookeiland of in een van de zetels.
Kamer als ‘hotelsuites’
De bovenverdieping weerspiegelt die keuze voor ruimte en maakt ook duidelijk dat deze woning een sterk familiaal karakter heeft. “De bewoners hebben niet voor niets zóveel geïnvesteerd en zóveel zorg gedragen voor de duurzaamheid van het huis. Ze zijn van plan er de rest van hun leven te blijven’’, aldus interieurarchitecte Linda Coart. “Dat willen ze met elkaar, maar ook met hun kinderen, die nu nog thuis wonen, en later met hun kleinkinderen. De volgende generaties moeten zich thuis kunnen blijven voelen in deze villa, en daarom is er voor elk van de kinderen méér dan zomaar een kamer gebouwd. Het zijn eerder complete hotelsuites, compleet met eigen badkamer, en dus een aantrekkelijke en eigen plek waar je ook later naar kunt terugkeren. De ouders zullen ook op hogere leeftijd hier kunnen blijven wonen, omdat ik hun ervan overtuigd heb een lift te laten plaatsen, en dan nog een met comfortabele extra brede deuren.”
Verknochtheid
De hoofdreden dat deze mensen in dit huis zullen willen blijven wonen is misschien niet eens de grote mate van comfort, maar eerder de verknochtheid aan de plek. Die hebben ze dan ook onder handen laten nemen door Bolster Tuinen, om interieur en exterieur optimaal op elkaar te laten afstemmen. Wie zover wil gaan in het behoud van de natuurlijke eigenheid door bestaande bomen te integreren in het ontwerp en een natuurvijver te laten graven, wie zoveel zorg besteedt aan de keuze en het gebruik van exclusieve natuurlijke materialen, zal nooit verhuisplannen maken. Die heeft, letterlijk en figuurlijk, zijn plek gevonden.
Insprongen en vlakken
Aan de tuinzijde is het juist openheid troef. De bewoners gaven de architecten de opdracht de vele volwassen bomen zoveel mogelijk te laten staan. Een hedendaagse, maar ook logische gedachte: kopers raken gecharmeerd van een kavel omdát er bomen staan. Wie alles rooit en vervolgens nieuwe bomen aanplant, moet minstens tien jaar wachten eer het stuk grond er weer ongeveer net zo uitziet. Het open karakter van de brede achtergevel heeft Reginald Schellen nog versterkt door te zorgen voor diverse insprongen en vlakken, en door de aanleg van een natuurvijver, naast het zwembad. “Het water komt tot zeer dicht bij het huis. Aan de kant van de bureauruimte lijkt het bijna om de woning heen te stromen, maar een optimale beleving van de natuur was heel belangrijk voor deze opdrachtgevers. Die illusie van het in elkaar overvloeien van binnen en buiten is opnieuw versterkt door het gebruik van veel natuurlijke materialen in het interieur.”
Fotografie: Yannick Milpas
Fotografie: Philippe Van Gelooven