Een klassieke rietenkap met een moderne toets

Luc de Beir

Ingrijpend verbouwen of toch een nieuwe woning realiseren op de wonderschone plek die de bewoners al jarenlang hun thuis mogen noemen?  De keuze voor nieuwbouw was snel  gemaakt,  samen  met  Luc De Beir  en Ine Van de Capelle van architectenbureau Luc De Beir + Architecten ontwierpen zij hun droomwoning. Geïnspireerd op de woning van de architect zelf ontstonden er mooie ideeën aan de tekentafel. Een klassieke rietgedekte villa met een moderne toets, luxe wooncomfort met unieke details en een eigentijdse uitstraling.


Ontwerp

Rieten dak, open ruimtes, zwarte keuken, Luc De Beir Architecten, The Art of Living
Rieten dak, open ruimtes, zwarte keuken, Luc De Beir Architecten, The Art of Living

Renovatie of nieuwbouw

In een leuk, rustig dorpje met een prachtig strand geniet het gezin al jarenlang van hun droomplek. Omdat de bestaande woning aan een renovatie  toe  was  en  de  woonwensen  van  de  bewoners  gedurende  de jaren zijn veranderd, bekeken zij de mogelijkheden. Zo kwamen zij tot de conclusie dat er dusdanig veel compromissen gemaakt moes-ten  worden,  dat  de  optie  voor  nieuwbouw  aantrekkelijker  bleek.  Een  levensloopbestendige, moderne woning met een gevoel van warmte, intimiteit     en     huiselijkheid     was     de     wens.     De     belangrijkste     uitgangspunten in het ontwerp waren ruimtelijkheid , routing en poly-valente  ruimtes.  Geen  gangen  met  een  opeenvolging  van  deuren,  maar wel open zones met veel licht en connectie met buiten. “Omdat de   kinderen   niet   eeuwig   thuis   zullen   blijven   wonen   hebben   wij   ervoor  gekozen  op  de  verdieping  kleinere  volumes  te  creëren.  De  verhoudingen kloppen met de rest van de woning, waardoor er een fraai  volumespel  ontstaat  en  er  geen  sprake  is  van  een  zogenaamd  bungaloweffect”,  vertelt  Luc.  Gedurende  de  bouw  kon  het  gezin  in  de bestaande woning blijven wonen, omdat deze pas werd gesloopt na de oplevering. Alle schoonheden van de kavel en het fenomenale uitzicht op de polder worden nu benut.

 

Architectuur en interieur

“Wij  creëren  totaalprojecten  met  aandacht  voor  het  interieur,  al  in  de  prille  fase  van  een  project.  Dit  brengt  namelijk  een  enorme  meerwaarde   met   zich   mee.   Interieurvormgeving   en   architectuur versterken  elkaar  in  een  gecombineerd  ontwerp”,  vertelt  Ine.  Zij  ziet  het ontwerp als een vormgeving van de leefwereld. Deze leefwereld wordt gecreëerd door een doordachte zonering, prettige circulatie en een weloverwogen materiaalkeuze. De bewoners wensten een niet al te landelijke uitstraling en combineerden de met riet gedekte kap en het  strakke  stucwerk  met  een  bronskleurig,  geanodiseerd  aluminium  voordeur,  kozijnen  en  risalieten.  Het  is  de  combinatie  van  deze  materialen  en  de  metershoge  raampartijen  die  deze  villa  tot  een  echte blikvanger in het groene landschap maakt. Ook binnen liggen de  grote  basismaterialen  vast.  Een  herhaling  van  materialen  zorgt  voor  een  fijne  eenheid.  Donker  eikenhouten  maatwerk,  betonciré  en  fortemoro-marmer worden in het interieur op een zeer elegante wijze verwerkt en maken de ruimtes gezellig, warm en functioneel.


Leefruimtes

Rieten dak, open ruimtes, zwarte keuken, Luc De Beir Architecten, The Art of Living

Leveranciers van de leefruimtes

Natuursteen

Potier Stone

Kokendwaterkraan

Quooker

Maatwerk interieur

De Maatwerker

Qlocktwo-klok

HourLux

Verlichting

Lightpoint

Wand- en vloerafwerking

Luc Callant

Zichtlijnen en open ruimtes

Bij  binnenkomst  ervaar  je  direct  de  ruimtelijkheid  door  de  open  en   hoge   hal.   De   modern   vormgegeven   trap   vormt   een   mooi   statement en dankzij het grote raam stroomt er ontzettend veel licht naar  binnen.  Door  het  vele  daglicht  komen  de  vloer  en  de  donker  eikenhouten  wandbekleding  erg  goed  tot  hun  recht.  “Wij  kozen  ervoor  het  plafond  wit  te  houden,  zodat  er  een  goede  balans  ontstaat  en  het  geheel  niet  te  donker  wordt”,  vertelt  Ine.  “Alle  ruimtes  op  de  begane  grond  staan  in  verbinding  met  elkaar  en  waar  je  ook  staat,  vanuit  elk  punt  heb  je  zicht  op  de  heerlijke  tuin.”  Ondanks  deze  open  zones  kunnen  de  bewoners  er  ook  voor  kiezen  de  ruimtes  af  te  sluiten.  Zo  is  de  werkplek  te  verbergen  achter  een  eikenhouten schuifwand en kunnen de overige kamers worden   afgesloten   met   plafondhoge   taatsdeuren.   Door geen gebruik te maken van deurkaders oogt het geheel  strak,  zonder  onderbrekingen.  De  bewoners  wilden  vanuit  de  keuken  graag  een  connectie  met  de  leefruimte, de sfeervolle doorkijkhaard vormt daarom het  hart  van  de  living  en  verbindt  de  verschillende  leefgebieden met elkaar.


Exterieur

Rieten dak, open ruimtes, zwarte keuken, Luc De Beir Architecten, The Art of Living

Leveranciers van het exterieur

Rieten dak

Rieten Daken Lambrecht

Verbinding tussen binnen en buiten

Luc  heeft  een  totaalplaatje  gecreëerd  dat  geweldig  in  de  omgeving  wordt  opgenomen.  Grote  raampartijen  aan  de  zij-  en  achtergevel  vormen  als  het  ware  een  omlijsting  voor  het  fabelachtige  uitzicht.  De  overgang  van  de  rechte  volumes  van  de  woning naar de organische vormen van de tuin is bijna naadloos door het gepolierde beton. Vanuit het terras en de loungehoek heb  je  zicht  op  het  bijgebouw  met  garage,  een  moderne  aluminium  uitbouw  met  statementraampartij.  Hier  is  het  heerlijk  vertoeven met een extra keuken en living. Het is een plek die van alle gemakken is voorzien en zich perfect leent voor een ge-zellige winterbarbecue of een zomers feestje. Naast het genieten in de tuin kunnen de kinderen zich terugtrekken op hun eigen dakterras.  Dit  is  te  betreden  via  hun  kamer  en  maakt  dat  ieder  gezinslid  een  fijne  eigen  plek  heeft.  De  dakkappellen  van  geanodiseerd aluminium creëren een visueel en harmonieus geheel en zijn bestand tegen de verschillende weersinvloeden en het zuur dat het riet afgeeft. Duurzaamheid en esthetiek gaan hier hand in hand.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 09-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Aquine Loois

Fotografie: Dré Wouters