Een geslaagd evenwicht tussen historische allure en modern wooncomfort

CO.Studio

De entree is tegelijk de staanplaats voor twee auto’s. Hoewel een garage nooit uitblinkt in esthetiek doet deze dat wel. De bezoeker heeft een breed uitzicht op de binnentuin en aan de zijmuur hangt een levensgrote artistieke foto. Het is daardoor een uitnodigende ruimte, een soort psychologisch sas tussen de straat en de eigenlijke stadswoning, die via een glazen deur toegang geeft tot de woonruimtes. 


Woonruimte

Ruimte, Stadswoning, CO.STUDIO, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonruimte

Keukenapparatuur

Gaggenau

Gerookt eikenhout 

Het huis bevat drie verschillende trappen – en een lift – om de vier verdiepingen met elkaar te verbinden. De hoge plafonds en de vele houten balken zijn de meest zichtbare herinnering aan het industriële verleden. In sommige balken, zoals in de keuken op de eerste verdieping, bevinden zich nog rijtjes pinnen. “Daaraan werden de zadels opgehangen om eraan te kunnen werken”, zegt Gert, interieurarchitect en mede- eigenaar van Co.Studio in Antwerpen. “Een knipoog naar het verleden.” De keuken heeft, net als de entree, een weinig traditionele indeling. Vanaf de ontbijthoek is er een goed zicht op de tuin. De apparatuur is mooi weggewerkt in maatwerkkasten; achter een separate bar schemeren de flessen door van een wijnberging. Het gebruik van gerookt eik vormt een mooi contrast met glas en metaal. “We hebben al het denkbare moderne comfort in deze woning gebracht, zoals vloerverwarming en airco – dat is hier ‘s zomers toch wel nodig – maar allemaal optimaal geïntegreerd in de inrichting. De verwarming is in een houten vloer verwerkt, met gebruik van verschillende platen. De airco in de woonkamer is bijvoorbeeld weggestopt in een mooie houten omkasting die wij ook weer ontworpen hebben.” 


Lounge

Ruimte, Stadswoning, CO.STUDIO, The Art of Living

Trap als kunstwerk 

Die woonkamer maakt, ondanks de behoorlijke afmetingen, geen lege indruk. Er is een eetgedeelte, met een lange tafel onder een indrukwekkende lamp, een zitgedeelte tegenover een imposant haardmeubel, en een hoek met bureau (een meubel dat is ontworpen door Co-Studio), die door de vrouw des huizes als werkplek wordt gebruikt. In andere hoeken staat of hangt hedendaagse kunst, maar in zekere zin kan de draaitrap die de woonkamer met de bovenverdieping verbindt ook als kunstwerk worden beschouwd. Ze komt uit in wat feitelijk een tweede woonkamer is, een ruimte die vooral wordt gebruikt als televisiekamer. De leidingen van de lift komen hier uit op de achtermuur en in plaats van dat ze zijn weggewerkt in een kast zijn ze goed zichtbaar gelaten door de glazen kooi. “Ook dit is weer een knipoog naar de industriële oorsprong van het pand”, legt Gert uit. Grote glazen deuren geven toegang tot een dakterras, met potplanten en meubelen. De nabijheid van de achterliggende gebouwen valt op, maar toch is er weinig inkijk, dankzij het bladerdek van de strategisch aangeplante bomen in de tuin. Overal aan de achterzijde laat dit pand een optimale hoeveelheid daglicht toe terwijl het, mede door de perfecte zonoriëntatie, toch ook overal voldoende privacy biedt. 


Slaapkamer

Ruimte, Stadswoning, CO.STUDIO, The Art of Living

Hoge deuren

De masterbedroom is van de televisieruimte gescheiden door een dubbele deur van eucalyptus fineer. De symmetrie van de deuren is in heel de kamer doorgetrokken, van de nachtkastjes tot de dressing en de wastafels in de en-suitebadkamer. Het hoge plafond van ook deze kamer geeft de masterbedroom extra allure en roept een hotelgevoel op. 

Overal doorzicht  

De begane grond heeft niet minder dan drie verschillende functies. Aan de voorkant, naast de eigenlijke toegangsdeur, is een werkplek gemaakt voor de heer des huizes. Daarachter is een gastenkamer met eigen badkamer. De interieurarchitecten hebben het karakter van deze ruimte behouden door de muur tussen het kantoor en de gastenkamer niet tot aan het plafond door te trekken en ook te zorgen voor een doorloop. Zo ervaren bewoners en gasten in zekere zin de hele benedenverdieping, want aan de overkant van de gang ligt, achter een glazen wand, de fitnessruimte. Deze geeft op haar beurt weer zicht op de tuin en het zwembad. Of je nu op de hometrainer zit, in het zwembad ligt of aan het bureau aan het bellen bent, je bent je altijd bewust van het pand en vooral van het bijzondere karakter ervan. Dat is tevens het bijzondere van de verbouwing door Co.Studio: de geschiedenis van het gebouw is niet weggemoffeld maar ze dringt zich evenmin op. Het pand is een ruime en zeer comfortabele woning, eigentijds waar ze eigentijds moet zijn, historisch waar dat een meerwaarde verleent. “Wij zijn een bureau met een eigen signatuur en stijl, als men die van ons vraagt, maar we leggen ons er vooral op toe heel goed naar onze opdrachtgevers te luisteren, zoals we ook hier hebben gedaan”, vat Gert de werkwijze samen. 

 


Kelderverdieping

Ruimte, Stadswoning, CO.STUDIO, The Art of Living

Wellness & wijn  

De kelderverdieping kenmerkt zich door lage plafonds. Voor de douche heeft men zelfs de vloer een stuk moeten uitgraven. Maar ook hier is een gevoel van ruimtelijkheid gecreëerd door de mogelijkheid een rondje te maken over de hele etage, al lopend van de ene naar de andere kamer. Er is een tweede gastenkamer, een wijnkelder en een wellness. Een opbergkamer en de technische ruimte zijn op afstand daarvan gesitueerd, opzettelijk wat opzij. Het contrast met de bovenverdiepingen en hun vele daglicht is in deze vensterloze kelder natuurlijk groot, maar de indeling en de inrichting, met decoratie die de aandacht trekt, doet dat snel vergeten. Zoals het wooncomfort langs de trappen naar boven is gebracht, zo is het hier beneden geïnstalleerd. De voormalige zadelmakerij is van elk mogelijk ongemak ontdaan. Zadelpijn zul je in deze imposante woning nooit krijgen. 


Terras

Ruimte, Stadswoning, CO.STUDIO, The Art of Living

Editor: Media team

Datum: 06-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Yannick Milpas