
Studio Anja Visser ontwerpt met haar team altijd eerst het interieur van het huis en volgt daaruit het exterieur. In het geval van deze nieuwbouw in de Kempen leidde dat tot een moderne villa die privacy en openheid op een ingenieuze wijze met elkaar combineert, een huis dat de bewoners in staat stelt zich overal met elkaar verbonden te voelen en toch ook elk hun strikt eigen ruimtes te hebben. Hoe weet je als architect wat je opdrachtgevers werkelijk wensen? “Door te luisteren naar de opdrachtgevers. Dat is het belangrijkste uitgangspunt om een ontwerp te starten. Als de opdrachtgevers buiten gaan na dat gesprek moet ik precies weten hoe ze willen wonen, wat hun gezinssamenstelling is, wat hun hobby’s zijn, kortom: wat voor hen belangrijk is. Door niet alleen te letten op wát ze vertellen maar ook op hóé ze het vertellen’’, zegt Anja Vissers.
De loop in en om de woning
De carport staat niet los van de moderne villa, maar vormt er een geheel mee. In de zijmuur is een opening die naar de voordeur leidt. Maar de bewoners hebben ook een aparte zijingang die hen rechtstreeks in de keuken brengt, handig voor als ze beladen met tassen en dozen aankomen. Dat zijn slechts twee voorbeelden van de manier waarop Anja Vissers rekening houdt met de loop in en om een woning. In het interieur is de leefruimte een ruimte waar men zich met behulp van schuifdeuren kan afsluiten van wat er elders op het gelijkvloers gebeurt. De parketvloer geeft warmte en gezelligheid en loopt door in alle ruimtes van het gehele gelijkvloers, voor een optische verbinding.
Prachtig panorama
Aan de achterkant van het huis is een vide gemaakt. Vanuit de eethoek en ook vanuit de gang die het slaapgedeelte van de kinderen verbindt met dat van de ouders, heb je zo een prachtig panorama op de achtertuin en het zwembad. Een vide kost weliswaar een stuk verdieping en dus vierkante meters, maar biedt in ieder geval de ogen veel extra ruimte.Het magnifieke uitzicht vanaf de balustrade biedt zich ook aan de gebruikers van de eethoek. Tegelijk is er een kleiner ‘interieurpanorama’, wanneer de aan de muur bevestigde spots de balustrade en het plafond aanlichten. In een ruimte achter en los van de eethoek is de keuken gesitueerd, met rechts daarvan een aparte ontbijthoek. Die laatste geeft toegang tot een open terras, zoals de living dat doet. De keuken zelf kenmerkt zich door zijn uitgebalanceerde inrichting. De apparaten, de kasten, de meubelen in de ontbijthoek, de dampkap – elk onderdeel is niet alleen gekozen voor de behoeften van de bewoners, maar past ook bij de algehele vormgeving van de woning, niets valt uit de toon.
Slaapvertrekken
Op het eerste verdiep zijn het master slaapgedeelte en het slaapdeel van de kinderen van elkaar gescheiden door een gang die de dressing van de kinderen vormt. Aan beide kanten zijn metershoge kasten. Wit overheerst in de slaapkamer en vooral de badkamer, die zich kenmerkt door strakke lijnen maar ook door een riant ligbad en een dubbele inloopdouche. Ouders en kinderen kunnen als het ware hun ‘eigen’ verdieping gebruiken, terwijl de ruimtelijke nabijheid toch voelbaar is.
Onzichtbaar poolhouse
Het zwembad is visueel erg aanwezig vanuit de achterkant van het huis, maar een bijbehorend poolhouse is onzichtbaar. “Dat komt omdat we dit in de woning hebben geïntegreerd’’, zegt Anja Vissers. “Je gaat er via de achteringang binnen en kunt je dan in een aparte ruimte douchen en omkleden.” Net zoals de carport met het huis verbonden is, zo is het poolhouse geïntegreerd in het bouwvolume. “Doelbewust, want de opdrachtgevers hadden geen behoefte aan een moderne villa met daarachter nog eens een paar koterijen, die lelijke reeks van aanbouwsels die zo kenmerkend is voor veel oudere huizen.” Zo is de woning duidelijk één geheel geworden en gebleven, met een vorm die in grote lijnen aan de hedendaagse moderne stijl doet denken maar die toch uniek is.
Fotografie: Dré Wouters
Fotografie: Liesbet Goetschalckx