Een brutalistisch totaalwerk in avontuurlijk groen

A2o

A2o is een team van 53 ontwerpers met kantoren in Brussel en Hasselt. De opdrachten omvatten grootschalige stedenbouwkundige ontwikkelingen, binnenstedelijke herbestemmingsprojecten, interieuringrepen voor publieke en private gebouwen en sporadisch bijzondere particuliere woningen. Teamleider Niels Dujoerie, zoomt tijdens een gesprek in op een aantal elementen van het project House Be, een gezinswoning met designpareltjes die getuigen van creativiteit, technisch vernuft en interdisciplinaire complementariteit. 


Exterieur

Maatwerk, Avontuurlijk, A2o, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Gevelbekleding

Wienerberger

Architect

a2o architecten

Aluminium schuifpuien & ramen

Group Ceyssens

Buiten-binnen 

Het huis bevindt zich op wat lang als landbouwgrond stond ingetekend, aan de rand van een bebost gebied. A2o ambieerde een conceptueel sterke woning verweven met het landschap. Ze betrokken BuroLandschap van landschapsarchitect Pieter Daenen al vanaf de start in het ontwerpproces. In eerste instantie werd gekeken naar wat aanwezig is in de natuurlijke omgeving enhoe dit kon worden verbonden met de architectuur. Geen cleane, strakke tuin hier, maar een groen landschap waarin de natuur haar gang gaat in de beslotenheid en de beschermende warmte van de gezinswoning. Parallel met de strakke colonnade die de luifel over de lengte van het gelijkvloers draagt, werd een siervijver met kois geïnstalleerd en dieper in de wildernis ligt het zwembad er idyllisch en uitnodigend bij. Het groen en de kruiden in de tuin en op de daken zal de komende maanden goed groeien en het huis een avontuurlijke toets geven. De lange buitengang scheidt de buiten- van de binnenruimte. 

Hedendaags brutalisme 

Rechts van het centraal hoofdgebouw ligt een dieper gelegen bijgebouw voor gasten en links het leefgedeelte of de tuinkamer. Hier wordt een architectuur toegepast die vrij bruut is en die a2o hedendaags brutalisme noemt. “Het traditioneel brutalisme van de vorige eeuw inspireert. We kozen voor een robuuste, eerlijke vorm van architectuur met een verfijnde insteek en meer afgewerkt dan destijds. Vaak is in onze projecten de ruwbouw ook de afbouw. De structuur is zichtbaar. We verhullen niet. Vanaf de conceptuele fase moeten we dus heel goed nadenken over hoe we alle bouwtechnische aspecten gaan integreren.“ De basis van het huis bestaat uit zichtbeton met een traditionele bekisting. De aannemer is naar Oostenrijk gereisd omdat daar veel met zichtbeton gewerkt wordt. Hij selecteerde er hout voor de bekistingsplanken dat veel harder is dan Scandinavisch snelgroeiend hout. De samenstelling van de betonmix en de bekistingsolie zijn specifiek voor dit project samengesteld. 


Interieur

Maatwerk, Avontuurlijk, A2o, The Art of Living

Alle leveranciers van het interieur

Maatwerk interieur

Beneens bouw en interieur

Nauwe samenwerkingen 

A2o koos voor deze woning een gepaste gevelsteen die zichtbaar is in de binnenruimte. Het is een steen van groot formaat met veel nuancering. De stenen zijn één voor één artisanaal gebakken in de ringoven van Wienerberger in Maaseik. De grijstinten passen bij het beton. “Het buitenschrijnwerk hebben we qua kleur afgestemd op de gevelmaterialen en kleurt groen-antraciet. Afhankelijk van de zon komen andere nuances tevoorschijn en gaat het geheel meer op in het landschap.” In de leefruimte zit een spectaculaire haard van vier ton die ter plekke werd gegoten en aan een betonnen balk hangt. De vlam komt uit de vloer. “We hebben de verlichting en het verlichtingsplan uitgewerkt met de mensen van Kreon. Bekabeling, inbouwverlichting; alles is meegenomen in het concept. Dat is echt een huzarenstukje. Je kan daarna niet meer gaan boren of slijpen. Je krijgt maar één kans om het goed te doen.” In het interieur wordt gebruikgemaakt van warm eikenhout dat contrasteert met het brutere beton. Het maakt de leefruimte huiselijk en gezellig. “Deuren moeten herkenbaar zijn, dus gebruiken we een klink. Voor de kasten werd met latjes gewerkt.” Ook in de binnenruimte zien we veel groen. A2o werkte hiervoor samen met Rocco Pantalòn uit Brussel. Hun groenconcepten houden rekening met lichtinval, plantentypes en onderhoud. Het lichtkunstwerk dat ‘s avonds magnifiek oplicht, werd ontworpen door DIM atelier. 

Echt een totaalwerk 

Op verdieping -1 zit een wellnessruimte. “De groene kleur van de ramen en de omgeving hebben we doorgetrokken in groene mozaïek en natuursteen. Door de directe nabijheid van de patio creëren we een hammamsfeer. Naast de wellness liggen een relaxruimte en een privéwijnbarretje, een cozy hoekje met zicht op de patio. We hebben de groene natuursteen laten vlammen en borstelen tot een mooi reliëf. In contact met water, wordt de steen iets donkerder tot hij opdroogt.“Heel bijzonder is de spiraaltrap die over de twee verdiepingen van de tuinkamer loopt. Het is een trap zonder vaste spil, zelfdragend over twee verdiepingen. De binnenste radius is heel smal en werd gelaserd. De buitenste radius is breder en werd gewalst met walsmachines. “We hebben hiervoor beroep gedaan op de firma Melens & Dejardin uit Luik die stalen trappen maakt, maar ook kunstwerken en metalen ornamenten. De trapleuning in hout werd meegestoomd om de juiste vorm te krijgen. De trap is in één stuk gemaakt en is met een kraan in de woning gehesen. Alles is vooraf op de millimeter correct in 3D opgemeten.” Niels is tevreden over het eindresultaat. “Die verwevenheid met het landschap, daar zijn wij heel gelukkig mee. Het is fijn werken met een gedreven en ambitieuze bouwheer. Om het concept te realiseren brachten we de beste vakmensen samen. Het is echt een totaalwerk.” 

Editor: Media Team RRO

Datum: 06-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Hilde Berckmoes

Fotografie: Stijn Bollaert