Moderne tuin, stoop tuinen, the art of living, tuin

  • Sparq Tuinen
  • Spegelt 40
  • 5674 CD Nuenen

Duurzaamheid in de moderne tuin | Sparq Tuinen

Duurzaamheid is een thema dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt. En die duurzaamheid is ook een factor van belang geworden bij de inrichting van tuinen. Zo is er bijvoorbeeld de stichting Steenbreek, die zich inzet om de leefomgeving te vergroenen. Duurzaamheid zat lang in de hoek van de ‘geitenwollensokken’. Dit mooie project van Sparq Tuinen laat zien dat duurzaamheid en een moderne tuin heel mooi samengaan. Deze tuin bevat bijvoorbeeld een ontzettend goede balans tussen groen en steen, waardoor je nog steeds een onderhoudsvrije tuin kunt aanleggen die tevens een lust voor het oog is.

schuifdeur, stoop tuinen, the art of living,

Balans in de tuin

In het ontwerp van deze moderne tuin was het van belang dat er een goede balans aangebracht wordt tussen harde (stenen) en zachte (groen) materialen.Het is wetenschappelijk bewezen dat hetwonen in een groene omgeving het geluksgevoel verhoogtenzo depressie tegengaat.Het is dus belangrijk dat er voldoende groen in een tuin is. En met voldoende plantvakken, gazons, bomen en hagen in een tuin gaan we de verstening vanzelf tegen. Als er een juiste balans is tussen harde en zachte materialen is het opvangen van regenwater ook geen probleem.   

Moderne tuin, stoop tuinen, the art of living,

Geen tuin zonder boom

Dat lijkt een uitspraak die niet altijd waar te maken is. Maar zelfsvooreen kleine tuin is er een passende boom tevinden. Metenig lef zetten ze van Sparq Tuinen ook regelmatig bomen dicht bij de gevel. Dan geniet je er het hele jaar van! Met een boom dicht bij je huis trek je de natuurlijk ook letterlijk dichtbij. Je zult zien dat er volop vogels in de boom dicht bij je woonkamer of keuken komen bivakkeren zowel’s zomers als’s winters. En daarbij neemt de beleving van je tuin alleen maar toe.  

Moderne tuin, stoop tuinen, the art of living,

Groene wanden

Om privacy te creëren grijpen veel mensen naar de meest voor hand liggende oplossing: de schutting. Maar het kan ook groen. Variërend van een hekwerk met klimop tot dikke hagen vanFagus,Carpinusen Taxus. In hagen zit enorm veel leven, van kleine insecten tot allerlei vogels als mezen, roodborstjes en mussen. Investeer eens in een aantal kwalitatieve haagplanten in plaats van een schutting. Een goede haag biedt voldoende privacy en gaat een mensenleven mee.  

uitzicht, stoop tuinen, the art of living,

 

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Sparq Tuinen

____

Sparq Tuinen

____

Meer projecten van Sparq Tuinen bekijken?