duurzaamheid, the art of living, natuurgevelsteen

  • Natuurgevelsteen
  • Zuideropgaande 46A
  • 7913 TN Hollandscheveld

Duurzaamheid als uitgangspunt bij natuursteen | Natuurgevelsteen

Het is een mooi begrip, duurzaamheid, maar het heeft eigenlijk heel veel betekenissen en synoniemen: bestendig, blijvend, consistent, degelijk, durabel, hecht, houdbaar, kostbaar, langdurend, niet veranderbaar, niet veranderend, niet wankelbaar, onverslijtbaar, onverzettelijk, permanent, solide, stabiel, standvastig, sterk en stevig. Al deze begrippen kan je zien als kwalificaties van het materiaal. Natuurgevelsteen durft al deze kwalificaties te garanderen voor al hun producten. De liefde van dit bedrijf voor dit materiaal komt voort uit bewondering voor het proces van Moeder Natuur. Natuursteen is natuurlijk eeuwen geleden gevormd en het winnen ervan is zeer energielaag, omdat er geen chemische processen bij komen kijken die veel elektriciteit kosten. Win-win dus!

duurzaamheid, the art of living, natuurgevelsteen

Duurzaam in de bouw

De term ‘duurzaam wordt met name in bouw steeds meer toegepast. Dan hebben we het over producten en diensten die lang meegaan en niet belastend zijn voor het milieu. Hierbij wordt vaak gekeken naar de specificaties van een product en het productproces daarvan die samenhangen met de termen “circulair” en “levensloopbestendig”. Ook aan deze kwalificatie voldoet Natuurgevelsteen ruimschoots. Natuursteen heeft een zeer lange levensduur en is vrij modeongevoelig. Bovendien kan Natuurgevelsteen nog weer gerenoveerd worden na heel lang gebruik. Natuurgevelsteen is een product dat lang meegaat en voorziet in een behoefte van de huidige generatie zonder afbreuk te doen aan de mogelijkheden van een toekomstige generatie. Voorbeelden hiervan zijn bouwwerken die bestaan uit natuursteen zoals het paleis op de Dam of pyramides in Egypte die al eeuwen bestaan. 

Duurzaam natuursteen winnen

Natuurgevelsteen werkt samen met groeves waarin natuursteen wordt gewonnen en bewerkt, waarbij voldaan wordt aan internationale milieu- en arbeidsnormen. Door de directe betrokkenheid van Natuurgevelsteen bij de groeves is er voortdurend controle. Ook draagt Natuurgevelsteen bij aan het ontwikkelen van werkmethoden die het werk verlichten. Natuurlijk is het zo dat materiaal aan de aarde onttrokken wordt. Maar er zijn verplichtingen aangegaan om de groeve, na ontginning, terug te geven aan de natuur. Natuursteen wordt gebruikt zoals het in de natuur gevonden wordt. In bergen worden groeves gemaakt waaruit de steen gehaald wordt. De steen die onbruikbaar is wordt tot puin vermalen en dient dan als wegverharding of bouwmiddel. Na gebruik worden de groeves opnieuw ingericht en ingepast in het landschap. 

 

Tekst: Marlou Peters-Overkamp
Fotografie: Natuurgevelsteen

____

____

Meer projecten zien van Natuurgevelsteen?