
De bouwheer is zelf actief in de bouwsector, waardoor hij een groot deel van de afwerking op zich kon nemen. Zijn vertrouwdheid met het bouwproces leidde alvast tot een boeiende en constructieve samenwerking met de architecten. Na een doorgrondend eerste gesprek kwam een voorontwerp tot stand, dat meteen aan alle wensen voldeed: een open en ruim ogende woning op maat van het gezin met twee kinderen, in een boeiende dialoog met het landelijk karakter van de site.
Ruwbouw fungeert als binnenafwerking
Het was een gefundeerde beslissing om het interieur van de woning zo eerlijk en authentiek mogelijk te houden. De ruwbouw doet hierbij dienst als binnenafwerking. De betonnen sokkel werd gepolierd en fungeert als vloer op het gelijkvloers én als terrasvloer. Aan het plafond werden de gelamelleerde grenenhouten balken zichtbaar gelaten, net als de multiplex plafondafwerking. Hierdoor zijn ook de diverse leidingen en kanalen te zien, wat voor een industriële, maar door het hout toch warme, toets zorgt. Ook de rails van de opbouwspotjes werden rechtstreeks tegen de balken bevestigd. In het hele interieur werd voornamelijk met witte wanden gewerkt, in combinatie met zwarte accenten in de spots en de deurkrukken. Van Bortel Van Eupen Architecten 221 Slechts twee materialen werden gebruikt op het gelijkvloers, met name beton en hout, aangevuld met gyproc voor de lichte draagwanden. De enige uitzondering hierop vinden we in de kinderbadkamer, waar gewerkt werd met een derde materiaal, namelijk terrazzograniet. De kinderbadkamer heeft een vloer in gepolierd beton en beschikt zowel over een ligbad als een inloopdouche.
Nagenoeg centraal in de woning bevindt zich de polyvalente ruimte op het split-level. Dit verhoogde plateau geeft toegang tot de kinderslaapkamers, kinderbadkamer en wasruimte. via een grote glaspartij krijgt men er een mooi zicht op de achtertuin. Het split-level verbindt tevens de inkom, de keuken en het salon visueel met elkaar. De ruimte wordt nu vooral gebruikt als speelplek, maar kan door het polyvalente karakter later een nieuwe invulling krijgen. Aansluitend vinden we de keuken, het salon en de eetruimte met een inspirerend uitzicht op de tuin en de omliggende weilanden. Het grote eiland in de keuken, net als de kastenwand met de inbouwtoestellen, zijn gerealiseerd in een zwart laminaat en voorzien van zwart kraanwerk. Het werkblad op het eiland is in terrazzograniet.
Afgescheiden verdiepingsvolume
De mastersuite op de verdieping is bereikbaar via een houten trap, die vertrekt op het split-level. In deze compacte ruimte vinden we hier, naast de slaapkamer en de dressing, een badkamer met inloopdouche en lavabomeubel. De vloer, de wanden en het blad van het lavabomeubel zijn in terrazzograniet uitgewerkt. Ook hier wekt de zichtbare balkenstructuur aan het plafond een intimistisch en rustgevend gevoel op.
Gevels in gebrand hout
De gevels werden bekleed in gebrand hout, volgens de eeuwenoudse Japanse techniek shousugiban. Het hout kreeg hierdoor een verkoolde look met zwart gecraqueleerd uiterlijk. Deze oppervlaktestructuur harmonieert perfect met de schors van de bomen in de omgeving. De verkoolde toplaag zorgt niet enkel voor een mooie structuur maar is bovendien enorm duurzaam, onderhoudsvrij en sterk brandvertragend. In combinatie met de opbouw in houtskelet zorgt dit voor een zeer lichte constructie, waardoor minder zware eisen gesteld werden aan de betonnen sokkel waarop gebouwd werd.
Initieel was geopteerd voor een bungalowtype met alle functies op het gelijkvloers. Om het net iets boeiender te maken, werd beslist om de mastervleugel toch onder te brengen op een kleiner, teruggetrokken verdiepingsniveau met zicht op de omgeving. Tekenend voor de architectuur is ook dat de woning niet beschikt over een duidelijk gedefinieerde voorgevel. Dit is te danken aan het feit dat tamelijk diep gebouwd werd op het perceel. Hierdoor zijn alle gevels evenwaardig en zorgen ze elk apart voor een andere beleving in een optimale relatie met de omliggende natuur. De authenticiteit én budgetvriendelijkheid van de constructie werd extra in de hand gewerkt door de bouwsokkel in beton gewoonweg te polieren en te gebruiken als vloerafwerking. Voor een speels effect zorgt de polyvalente (speel)ruimte. Deze kan afgesloten worden met een dubbele houten schuifwand, geeft toegang tot de kinderslaapkamers en bevindt zich op een drie treden hoger gelegen split-levelniveau. Leuk detail: aan de draagbalken werd een schommel bevestigd.
Fotografie: Yannick Milpas