Duurzaam bouwen in beton: prachtige woning opgebouwd met prefabbeton

Concrete House

In samenwerking met 2A Architecten heeft Concrete House een prachtige woning gerealiseerd, een woning opgebouwd met prefabbeton. De woning bevindt zich op een hoekperceel in een recente, residentiële verkaveling. Tijdens de bouw is de volledig toegestane bouwoppervlakte van het perceel benut.  

Concept opbouw-indeling  

De woning is verdeeld door middel van een verticale as, waarbij de praktische ruimtes zich aan de rechterzijde van de woning bevinden en de leefruimtes aan de linkerzijde. De trap naar de eerste verdieping is in het midden van de woning geplaatst. Centraal op de linker gevel is er een aangename buitenruimte gecreëerd door verdiepingshoge raampartijen. De buitenruimte heeft voldoende schaduw en privacy ten opzichte van de straat waar ook bij minder warme of winderige dagen je aangenaam kunt vertoeven. Bij de keuken en eethoek zijn de ramen naar binnen geplaatst. Zo vormt de bovenliggende verdieping een structurele oversteek die op zonnige dagen de zon afschermt, maar in de tussenseizoenen de laagstaande zon toch laat binnen schijnen.  

Een echt ‘hotel-gevoel’  

Op de eerste verdieping is een echt ‘hotel-gevoel’ gecreëerd door de koppeling van slaapkamer, dressing en badkamer rondom een groot buitenterras. Een buitenterras met voldoende privacy en intieme uitstraling door de metalen lamellenstructuur van zowel de wand als het dak. Aan de achterzijde van de woning is nog een extra ontspanningsruimte met wellness, een ruimte met uitzicht op het groene dak en de tuin.  

Fundering en opbouw woning 

De woning is gefundeerd op een algemene vloerplaat en de ruwbouw is opgebouwd met prefabbetonwanden en breedvloerplaten. Te midden van de woning bevindt zich een prefabbetontrap die als verbindende factor dient tussen de begane grond en eerste verdieping. Vanuit de woning is er prachtig zicht op de tuin en de omgeving door middel van verdiepingshoge raampartijen. Zodoende toont de woning veel ruimer dan dat het massieve volume aan de buitenzijde doet vermoeden. De plafonds en gladde betonwanden werden zonder pleisterwerk geschilderd.  

Editor: Media team

Datum: 08-07-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Concrete House