Door de bomen het huis niet kunnen zien

ABE Architecten

Vlaams Brabant kent vele heuvels. Meestal dragen ze een naam met het woord ‘berg’ erin. Overdreven wat de hoogte maar niet wat de curve van de helling betreft. Architect Roel Bergen ontwierp een villa voor een gezin dat een perceel op zo’n helling kocht. Ze kozen voor een woning met drie lagen, trapsgewijs gebouwd. Vanaf de straatkant oogt ze breed maar ook bescheiden. Pas aan de achterkant toont ze zich als de imposante villa die ze eigenlijk is. 


Begane grond

Leefruimte, tuin, ABE Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de begane grond

Stalen deuren

Glaswerken Van Regenmortel

Drie zones 

De inkomhal is functioneel maar klein. Ze geeft toegang tot het huis, meer niet: rechtdoor naar de beide benedenverdiepingen, linksaf naar boven en rechtsaf naar het kantoor waar het echtpaar zijn bedrijf heeft ondergebracht. Dit thuiskantoor is op zijn beurt onderverdeeld in drie zones, met werk- of vergaderplekken en een kitchenette. Klanten kunnen worden ontvangen in de zithoek, maar de dominante aanwezigheid van beeldschermen bewijst dat de meeste ontmoetingen online plaatsvinden. “In onze vorige woning waren we aangewezen op de zolder, met slechte WiFi en drukkende hitte in de zomer“, zegt de heer des huizes. “Dit is een enorme vooruitgang. Bovendien kunnen we werk en privé beter scheiden. We trekken simpelweg de schuifdeur achter ons toe en lopen de trap op, naar onze leefruimte.” 

Bibliotheek met leeshoek 

Keuken en woonkamer vormen één lange ruimte. Niet overdreven groot in vierkante meters, maar desondanks met een enorm gevoel van ruimtelijkheid, vanwege het prachtige panorama. Vanop het grote terras maar ook vanachter de metershoge ramen heb je zicht op de diepe en lage tuin. Je kijkt ook kilometers ver de vallei in. “In de winter is ons huis vanaf de weg beneden te zien, maar hebben we ook zelf weer een totaal ander uitzicht. We leven hier bewust met de seizoenen.” Het terras wordt vaak gebruikt, samen met de kinderen. Hun aanwezigheid is overal in de woning zichtbaar via speelgoed en speelhoekjes, maar ook de ouders hebben hun stempel gezet op de leefruimte, in de vorm van een bibliotheek met leeshoek. “Wij zijn fervente lezers”, aldus de vrouw des huizes. “We kijken zelden televisie, wat ook de reden is dat we kozen voor het projecteren op de muur in plaats van voor een lelijk toestel dat er maar staat.” Zo zijn er wel meer dingen die opvallen door hun afwezigheid. De roomdivider bevat bijvoorbeeld géén gashaard of houtkachel, de keuken geen dampkap. “Het zijn elementen die we aanvankelijk wel gepland hadden, maar die uiteindelijk om budgettaire en andere redenen wegvielen. Overigens zijn we heel tevreden met het alternatief, zoals de Bora met zijwaartse afzuiging.” 

Muurkasten 

Weglatingen zijn er ook elders in het huis. In de masterbedroom was bijvoorbeeld aanvankelijk aan het voeteind een muurkast voorzien, zodat er een aparte dressing zou ontstaan. Nu is dat één muur met kledingkasten geworden om zo het ruimtegevoel van de kamer te behouden en optimaal te kunnen genieten van het panoramisch uitzicht. “En dat volstaat“, aldus de bewoonster. “Het oorspronkelijke idee was een woning in betonbouw maar na wat vergelijken, wikken en wegen, besloten we uiteindelijk toch voor traditioneel metselwerk te gaan om zo de maximale breedte te kunnen benutten.“  

Atelier Bergen bleek het aangewezen bureau voor deze dertigers die hun droomwoning zoveel jaren op voorhand hadden voorbereid, die reeds zoveel gronden hadden bezocht voor ze het juiste perceel vonden, dat ze die woning inmiddels tot in detail voor hun geestesoog zagen materialiseren toen ze de handtekening onder de akte zetten. “Toen we op zijn website keken herkenden we ons direct in zijn stijl en toen we elkaar ontmoetten, beseften we dat een woning die ons sterk inspireerde niet alleen van zijn hand was, maar dat we die ook al eens bezocht hadden.” Architect en opdrachtgevers dachten volgens dezelfde lijnen en Roel slaagde erin om de ideeën en wensen perfect te vertalen in een mooi geheel. De samenwerking verliep dan ook zeer soepel, tijdens het bouwen evengoed als in de ontwerpfase. 


Benedenverdieping

Leefruimte, tuin, ABE Architecten, The Art of Living

Golfsimulator 

De kinderen slapen een verdieping lager, in een gang waarin zich ook de badkamer voor de kinderen bevindt. Elke woonlaag is akoestisch en visueel gescheiden van de andere. Werkt dat nooit vervreemdend? “In het begin dacht ik inderdaad: gaat dat wel goedkomen als de kinderen niet op onze etage slapen? Maar in de praktijk slapen ze als rozen en vinden ze ’s ochtends zelf hun weg naar de woonverdieping”, antwoordt de bewoonster.“Wijzelf kunnen echter wel ’s avonds ieder op een eigen plek in de woning nog wat doorwerken of ontspannen wat lezen en dan afspreken: ‘We zien elkaar weer om negen uur’, net alsof we naar aparte gebouwen gaan.” De benedenverdieping herbergt ook nog een mancave, een ruimte die een bar bevat, evenals een golfsimulator. “Ik heb deze sport leren waarderen toen ik nog student was. Beoefen ze nog veel, maar ben ook heel blij met de installatie van deze simulator”, merkt de bewoner trots op. 


Kelder

Leefruimte, tuin, ABE Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de kelder

Architect

Atelier Bergen

Gevelbekleding

Alu-Coating

Prefab buitentrap

Betonal

Buitenschrijnwerk

Casteels en Zonen
Leefruimte, tuin, ABE Architecten, The Art of Living

Een vierde woonlaag 

De kelderverdieping is een volwaardige etage geworden en geen betonnen bunker. Dat is te danken aan de architect. Ramen van het plafond tot aan de vloer werden niet goedgekeurd door de gemeente maar hogere wel. Ze zijn kleiner maar zodanig geplaatst dat de ruimte voldoende daglicht ontvangt en het fitnessen er niet in kunstlicht hoeft plaats te vinden. Gevoelsmatig is de ruimte geen kelder. “Zo hebben we drie volwaardige woonlagen in plaats van twee”, stelt de heer des huizes tevreden. Buiten is nog een terras aangelegd, het derde, zodat elke etage ook een eigen buitenplek heeft. Achter het huis ligt een stuk grasveld en dan begint het bos, dat werkelijk die naam verdient, vanwege zijn omvang en vanwege de natuurlijke manier waarop het is ontstaan en gegroeid. “Afgezien van het feit dat het niet mag, hebben we er geen seconde over gedacht het bos te kappen of verkleinen. De bomen geven verkoeling en voor onze kinderen vormt het bos één groot avontuurlijk gebied. Ik ben al bomen aan het uitzoeken waarin ze een hut kunnen bouwen en een pad aan het leggen waarlangs ze veilig kunnen afdalen; een van de weinige bouwtaken die ons nog restte.” Het bos als de vierde woonlaag van de woning, de meest uitgebreide van allemaal. Bijna om in te verdwalen, ware het niet dat je de door de bomen altijd het huis kunt blijven zien. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 07-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Nick Cannaerts