Domotica


Artikelen

Meer over Domotica

Wonen in een slim huis?

Heb jij er al ooit van gehoord, Smart Home, automatisering of domotica? Deze termen zijn verschillend, maar komen op hetzelfde neer. Het gaat hierbij namelijk om het automatiseren van verschillende processen die zowel in als rondom jouw huis plaatsvinden. Ben jij opzoek naar meer gemak, een beveiligde woning, optimaal beeld & geluid of meer energiebesparing? Dan zijn dat allemaal redenen om te kiezen voor een geautomatiseerde woning.

Naast bovenstaande redenen zijn er natuurlijk ook nog andere voordelen zoals functionaliteit bijvoorbeeld. Is het lastig voor jou om op jezelf te wonen omdat je niet alle handelingen kan doen, dan is domotica ook de oplossing! In de zorg zien we het gebruik van domotica systemen ook steeds vaker voorbijkomen. Ben jij nu mindervalide en wil je onafhankelijk kunnen leven en langer op jezelf blijven wonen, dan is dit systeem de uitkomst!

Dit systeem is niks nieuws. Om het comfort te verhogen, de veiligheid te verbeteren en geld te besparen wordt dit systeem al jarenlang toegepast in veel verschillende gebouwen. Het begrip domotica, Smart Home of automatisering heb je vast al vaak voorbij zien of horen komen en wellicht denk je er ook over na om dit aan te schaffen voor in jouw woning. Kan jij dan zo uitleggen wat het precies inhoudt?

Domotica is in het kort gezegd dus een huisautomatisering waarbij er een mogelijkheid wordt geboden om verschillende technische apparaten in jouw woning te verbinden met elkaar. Er kunnen verschillende delen in huis geautomatiseerd worden, denk bijvoorbeeld aan automatisering van de verlichting, de garagepoort, de zonwering, het inbraak- en brandsysteem enzovoort. Door deze te automatiseren en te verbinden ontstaat er één systeem.

Comfort en gemak, twee voordelen die een goedwerkend domotica systeem met zich meebrengt. Hoe fijn klinkt dit: alles kunnen regelen vanuit je stoel, je bank of zelfs je bed. Alles in één actie uit kunnen voeren, ofwel, met één druk op de knop meerdere handelingen tegelijk uit kunnen voeren, dat is mogelijk met domotica. Beeld jezelf nu eens in dat je ’s avonds op de bank zit en het buiten langzaam steeds donkerder begint te worden. Je denkt ohnee, nu moet ik onder mijn deken vandaan komen en opstaan van mijn warme plek op de bank, had ik maar een domotica systeem aangeschaft. Dan had ik mijn telefoon kunnen pakken en alles vanuit de bank kunnen regelen. Door één druk op de knop gaan de gordijnen dicht, wordt het licht en de TV in de woonkamer minder fel, klinkt dat niet ideaal?! Naast al deze voordelen is het systeem ook geheel draadloos, aarzel dus niet en houd jezelf niet tegen om een domotica systeem aan te schaffen. Maak wonen makkelijker en langer mogelijk door te kiezen voor een geautomatiseerd systeem!