Dijkwoning | Govaert & Vanhoutte

Een villa die zich opent als een bloem

Kenmerken van het nieuwe bouwen zijn doorgaans functionaliteit en het ontbreken van versieringen. Architectuur moest nederig zijn en vooral niet opvallen. Wél opvallend en tegelijk simpel en ingetogen is een dijkwoning nieuwe stijl in Knokke. Van de buitenkant wordt de langwerpige, horizontale bouw gedomineerd door Barnwoodhout en glas. Vanbinnen opent de eclectische villa zich als een bloem. In de leefruimte en op het aanpalende terras is het hemels genieten.

Barnwood, oud hout, afkomstig van een gesloopte ‘barn’ of schuur zorgt voor een prachtige, exclusieve gevelbekleding en een gezellige sfeer. Het Amerikaanse Barnwood hout, door weer en wind verouderd, contrasteert met grote glaspartijen. Chaletstijl versus moderniteit.  Natuurlijke, rustieke uitstraling versus moderniteit en elegantie ook in de woning. De benedenverdieping wordt gedomineerd door functioneel ingerichte ruimten. Drie slaapkamers met bad, waarvan een als werkkamer wordt benut. Vakmanschap afgezoomd en versterkt door bijzondere details. Alle kamers hebben een weids- en rustgevend uitzicht. Coccon feeling. Een kabbelend beekje achter de master bedroom verduidelijkt de functionaliteit van de bouw. Met uitzondering van een taartpuntje grond tussen villa en beek is iedere vierkante meter van het grondstuk benut.

 


Natuurlijke, rustieke uitstraling versus moderniteit en elegantie


360 graden vrij zicht
Een knap staaltje architectenplanning, ook in de villa,  waar 1000 kubieke meter optimaal wordt benut. Op de bovenste verdieping, waar de leefruimte is gelegen, opent de villa zich als een bloem. Een gevoel van vrijheid en intens leven maakt zich van je meester. 360 graden vrij en fantastisch uitzicht. Zeker de blik op De Graaf Jansdijk, een dijk langs de zuidelijke kust van Noordzee en de monding van de Westerschelde, is ronduit spectaculair. ‘Wow-gevoel’ en moderniteit versus beschut en Cocongevoel in de slaapvertrekken. De doelstelling van bouwheer om een moderne versie te bouwen van een oude Dijkwoning heeft een perfecte vertaling gekregen. Het eindresultaat is een villa met verrassend contrast.

 


Het eindresultaat is een villa met verrassend contrast


Vakwerk
Opmerkelijke staaltjes vakwerk en de toevoeging van kwaliteitsproducten geeft het geheel nog eens een extra dimensie. De barnwoodkeuken, met geboend stalen werkblad en bijpassende en fantastisch zittende stoeltjes is bijvoorbeeld een bewijs van goede smaak. Ook de vloeren en glaspartijen en het binnen en buiten schrijnwerk zijn top. Op het fantastische buitenterras is het hemels genieten. Het samenbrengen van dromen en ideeën, het toetsen of het ook kan in de praktijk. In architectenbureau Govaert-Vanhoutte en de uitvoerende vakbedrijven vond de bouwheer dé creatieve en betrouwbare partners die hij nodig had.

Fotografie: Dré Wouters

__

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: