De warme gloed van cortenstaal

BNE Architecten

De bouwheren wensten een tijdloze, hedendaagse woning met veel licht, ruimtegevoel en natuurlijke materialen. Bart Van Meerbeek en Ellen Vanhole van BNE Architecten lieten de strakke vormgeving perfect passen binnen het voorgeschreven gabarit van twee bouwlagen onder een hellend dak. Om extra ruimte te creëren zonder de voorgeschreven bouwhoogte te overschrijden, werden de inkom, de garage en de technische ruimte onder het maaiveld aangebracht. Op de eerste split-level bevindt zich het kinderniveau met twee kinderkamers, een speelkamer, een compacte doucheruimte en een apart toilet. De ramen van de kinderkamers geven uit op het noorden en bevinden zich op het niveau van de tuin. Met betonnen keerwanden werd een insnijding gemaakt in het terrein die leidt naar de garage met poort in zwart, horizontaal geprofileerd aluminium en naar de glazen voordeur, verborgen achter het talud. Het bleek een meesterlijke zet om het hele volume van de betonnen constructie aan de buitenzijde te bekleden met cassettes in cortenstaal, dat intussen reeds mooi verweerd oogt. Deze cassettes beschikken over zachtere, licht afgeronde randen. De voorgevel is helemaal gesloten, op één goed overwogen perforatie na. Deze integreert zich perfect in de ritmiek van de gevelbekleding en geeft, net als een kijkgaatje in een voordeur, zicht op de straatzijde. Royale terrassen op twee niveaus kijken kilometers ver en ongehinderd uit op het rustgevende en inspirerende Vlaams-Brabantse landschap.


Ontwerp

Cortenstaal - BNE architecten, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp

Tegels

Ebema Stone & Style

Terras

Home & Garden

Bureau

Benjo Interieur

Spelen met licht

De specifieke hoek tussen de twee aangrenzende straten creëert een schuinte die als troef wordt uitgespeeld en een sturend element wordt in het interieur. Deze schuinte komt sterk naar voren in de vormgeving van de keuken, het bureau en de binnenpatio. Lichtinval en ruimtegevoel worden bevorderd door te werken met een glazen serre bovenaan de traphal. De treden van de stalen trap zijn uitgevoerd in wengé en alle bordessen in een geperforeerde staalplaat, die het licht filtert en laat doordringen tot in het kelderniveau. De trap is aan de buitenzijde afgebakend met een hoge, in planken bekiste betonnen wand en aan de binnenkant voorzien van zwarte staalplaten en glazen bortsweringen. Door te werken met split-levels werden de ruimtes in de woning sterk geoptimaliseerd en is er een grote mate van speelsheid bereikt. Alle split-levels zijn met elkaar verbonden via dezelfde centrale trap.


Leefruimtes

Cortenstaal - BNE architecten, the art of living

Alle leverancies van de leefruitme

Keuken

Benjo Interieur
Cortenstaal - BNE architecten, the art of living

Een aparte ’twist’

Op de eerste verdieping treffen we rondom de traphal de keuken aan met aansluitend de eetruimte, het salon, een thuiskantoor en helemaal achteraan een patio met hoge wanden in cortenstaal. De vloer van deze buitenruimte werd uitgevoerd in een massieve staalplaat, geperforeerd met een op maat ontworpen patroon. Hierdoor ontstaat een verbinding tussen deze inpandige ruimte en de onderliggende inkomzone. De keuken kreeg letterlijk en figuurlijk een aparte ‘twist’. Zo werd het werkblad van het eiland aan één zijde schuin uitgewerkt om zo de oriëntatie van het perceel te volgen. Het kookgedeelte zit ingewerkt in een wand van wit lakwerk. De onderbouw van het eiland is uitgevoerd in een zwart, traceless laminaat. Het werkblad is uitgevoerd in belvédèremarmer. Opvallend in deze ruimte zijn de grote glaspartijen met zwart aluminium schrijnwerk dat aan de buitenkant mooi contrasteert met het roestbruine cortenstaal. De ramen kijken uit op het grote terras met megasmooth betontegels, waardoor de binnenvloer in gepolierd beton visueel doorloopt tot op het terras.

Het interieur is hoofdzakelijk wit met contrasterende elementen waaronder zwarte verlichtingsarmaturen en deurkrukken. Her en der treffen we kleurige accenten aan in de vorm van kunstwerken, waaronder ook enkele van de eigenaars zelf, een kunstzinnig gezin dat zich ook regelmatig waagt aan creatieve expressies.


Bovenverdieping

Cortenstaal - BNE architecten, the art of living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamer

Benjo Interieur

Op het voorlaatste split-level vinden we de masterslaapkamer met en-suitebadkamer. In de badkamer overheersen zwart-wit contrasten. De vloer is een zwarte pu-gietvloer en het vrijstaande ligbad is geplaatst op een grote sokkel uit belvédèremarmer. Het witte lavabomeubel beschikt over een spatwand in dezelfde natuursteen en een langwerpige spiegel over de hele breedte van het meubel. Typerend hier is ook het hellend plafond dat meegaat met de schuinte van het dak. Op het hoogste split-level loopt het hellende dak in cortenstaal naadloos over in een glazen constructie, een observatorium als het ware, met weidse zichten op de omgeving en een ongehinderde kijk op de hemel. Hier bevindt zich ook een kleine zithoek, volledig door het glas beschut. De heer des huizes heeft er ook een telescoop staan, waarmee hij de nachthemel kan afspeuren. Vanuit de centrale circulatiezone boven, onder het glazen verlengde van het dak, geeft een opstapje toegang tot een tweede, licht verzonken terras. De architecten kregen van de bouwheer carte blanche. Met een kunst- en architectuurachtergrond van de bewoners als klankbord, realiseerden ze deze woning in een resoluut vooruitstrevende vormentaal.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 25-07-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: German Bourgeat