De tuinkamer, Tail Architectuur, the art of living

  • Architect
    TAIL architectuur & interieur
    Lendelede | www.tail.be

De tuinkamer als sluitstuk | TAIL Architectuur

De eigenaars van deze moderne, uiterst discreet gelegen villa in de provincie West-Vlaanderen hadden alles om happy te zijn: een mooie tuin, een zwembad en een poolhouse. Toch hadden ze het gevoel dat ze iets misten waardoor ze niet vaak genoeg van hun buitenruimte genoten. Architect Curd Loosveldt van TAIL Architectuur en Interieur loste dit met één ingreep op en zorgde met deze tuinkamer, ook wel ‘Garden Room’ genoemd, voor een sterke klik met buiten. Bij het inrichten van de ruimte is vooral gebruik gemaakt van robuuste materialen: een vloer van witte betontegels, een wand van verticaal geplaatste houten planken en accenten van zwart staal. Het prachtige zicht op het riante zwembad met aangrenzende buitendouche maakt van deze tuinkamer een chic sluitstuk.

De tuinkamer, Tail Architectuur, the art of living

De witte betontegels zijn afkomstig van Betonal uit Puurs.

De tuinkamer, Tail Architectuur, the art of living

Open wanden

De ‘Garden Room’ is een uitbreiding van de bestaande woning die de woning met het poolhouse naadloos met elkaar laat overvloeien. De nieuwe constructie biedt een totale openheid naar de buitenruimte toe, via een panoramische glazen schuifwand van het merk Weeeze. Deze zit gevat in een slank, minimalistisch en drempelloos frame. In open toestand maakt de tuinkamer gewoonweg deel uit van het terras. Dit gevoel van eenheid werd verder versterkt door zowel de aanbouw als het terras van een identieke bevloering te voorzien. Binnen werden ze elastisch gevoegd, buiten rusten ze op tegeldragers, voor een perfecte nivellering.

De tuinkamer, Tail Architectuur, the art of living

De haard kan ook gebruikt worden als barbecue.

De houten wand bij de bar en het overige schilderwerk werd verzorgd door Schilderwerken Jan Burggraeve.

Rustgevende verbondenheid

Het architecturaal concept was erop gericht om alle losse elementen in de tuin, namelijk het zwembad, terras en poolhouse met elkaar te verbinden op een zinvolle en rustgevende manier. De tuinkamer vormde hierbij letterlijk en figuurlijk het ontbrekende sluitstuk. Het poolhouse werd verlengd en verbonden met de aanbouwruimte en voorzien van een nieuwe gevelbekleding. Het nieuwe geheel is opgevat als een L-vorm die voor extra beschutting en een intimistische setting zorgt. De lange zijde van de ‘L’ wordt gevormd door het poolhouse en zwembad. De korte zijde van de ‘L’ sluit aan op de bestaande voorgevel en werd bekleed met zwarte Rockpanel waarbij sommige stukken diagonaal verzaagd werden voor een speels effect.

De tuinkamer, Tail Architectuur, the art of living

Stalen constructie

De tuinkamer werd gerealiseerd door middel van een staalstructuur met een gigantische stalen kraag op zuilen. De royale uitkraging zorgt voor extra schaduw tijdens de zomerdagen. De gekozen bouwmethode heeft geleid tot een grote, open ruimte met 3,5 meter hoge plafonds en met de al even hoge slimline schuiframen. Binnen werd een kolom gemetseld van gasblokken die een tweevoudige functie heeft, namelijk van haard en barbecue. Voor een aansluitende wand werd gewerkt met barnwood voor een tijdloze, authentieke en warme uitstraling.

In de strook die het poolhouse met de garden room verbindt, werd een buitendouche van JEE-O aangebracht.

De tuinkamer, Tail Architectuur, the art of living

Eclectische aankleding

Achteraan bevindt zich een bar die door zijn witte omkadering optisch aansluit op het poolhouse. Het barmeubel werd uitgevoerd in donker Decolegno met lederstructuur. Het blad van de toog is in koperlaminaat. Aan de achterwand van de bar werden drie oude, gerecupereerde houten deurtjes aangebracht, waarachter zich een op maat gemaakte koelkast bevindt. Voor de sfeerverlichting zorgen drie koperen hanglampen en voor de algemene verlichting viel de keuze op inbouwspots met goudkleurige reflectoren. Boven de grote eettafel wordt de show gestolen door een rij unieke designpendels.

 

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Jaro van Meerten

___

Wil je meer projecten van Tail architectuur zien?


Web editor: Monique Jansen     |

Datum: 16 | jan | 2020


Tags: , , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!