De perfecte uitgevallen evenwichtsoefening

OH Architecten

Er zijn niet veel plekken in Vlaanderen waar het uitzicht werkelijk onbelemmerd is, maar vanuit deze villa in brutalistische stijl reikt de blik eindeloos over glooiende velden. Toch is Brussel erg dichtbij, waardoor de locatie ook nog eens ideaal geleden is tussen stad en platteland. Om overal in de woning te kunnen genieten van panorama en daglicht, koos architect Ruth Carlens niet voor een kubus met een verdieping maar voor een L-vorm, met alle ruimtes op het gelijkvloers. Het resultaat is een fraaie contrastwerking tussen betongrijs en grasgroen en een intense beleving van het landschap vanuit een zeer comfortabele woning. 


Leefruimte

Uitzicht, gelijkvloers, OH Architecten, The Art of Living
Uitzicht, gelijkvloers, OH Architecten, The Art of Living

Korte gang 

Dat de woning in een heuvelig landschap staat, is goed zichtbaar, maar nergens voelbaar. Kleinere hoogteverschillen in de ondergrond werden keurig en stabiel weggewerkt. Ze is ook optimaal geïsoleerd, want met de vele glaspartijen rondom en het vooralsnog ontbreken van hoge, schaduw gevende bomen in de tuin vangt ze uiteraard veel zonlicht tijdens de zomermaanden. Dat aangename binnenklimaat voel je direct zodra je de korte gang instapt die uitkomt op de centrale loopas. “We hebben ook gekozen voor geothermie om het huis in de winter te kunnen verwarmen en in de zomer te koelen”, zegt Ruth Carlens. “Het is een huis geworden waarin je de wisseling van de seizoenen bewust kunt beleven, zonder echter overlast te ondervinden van stormen of hitte. 

Centrale wand 

De bewoners deden een beroep op OH Architecten in Leuven omdat de stijl van het bureau hen erg aansprak. Ze kwamen van een meer traditionele stadswoning en wilden geen herhaling daarvan. Een dergelijke hoge mate van comfort en openheid zou trouwens nooit bereikt kunnen worden als de woning die op het perceel stond was gerenoveerd in plaats van afgebroken en vervangen. Met de hedendaagse wetgeving moet een huis niet alleen voldoen aan energienormen maar mag er ook niet meer dan duizend kuub gebouwd worden. Ruth Carlens en de bewoners kozen dus ook voor een optimaal gebruik van de beschikbare meters. Zo werd de kamer naast de inkom een gecombineerde speelplek en thuiswerkplek. De centrale wand in de woonkamer is de achterzijde van het blok dat tussen keuken en living werd geplaatst, met daarbinnen ruimte voor een bijkeuken. Omdat je langs beide zijden van de keuken naar de woonkamer kunt lopen ontstaat in de beleving één grote leefruimte, waarin de bewoners zo niet visueel dan toch gevoelsmatig altijd contact met elkaar hebben. 


Eetgedeelte

Uitzicht, gelijkvloers, OH Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het eetgedeelte

Maatwerk interieur & keuken

JDK Project

Boomstamtafel 

De keuken is een echte leefkeuken. In deze ruimte is het uitzicht het meest adembenemend, omdat de tuin naar beneden glooit. Hier zou ook het contrast met de groene omgeving het grootst zijn, misschien zelfs té groot, als daar niet iets op gevonden was. “Het beton loopt overal door, maar op een aantal plekken, zoals hier in het plafond, hebben we ervoor gekozen dat materiaal tegen planken te gieten”, legt de heer des huizes uit. “De planken gingen er nadien weer af, maar de nerven van het hout bleven keurig in het beton staan. Zo krijg je de illusie van planken en daarmee een overtuigende natuurlijke look.” Die look komt terug in de prachtige en lange boomstamtafel die als eettafel dient. En ook de gordijnen dienen niet enkel als raamdecoratie maar geven, door hun materiaal en kleur, tevens een zachter accent aan de ruimte. Zo is een opmerkelijk goed evenwicht ontstaan tussen ‘koude’ materialen als beton en glas en warme als hout en stof. ‘Een bewijs dat een brutalistische bouwstijl wel degelijk zowel ruw als sfeervol kan zijn.’ 

 


Bovenverdieping

Uitzicht, gelijkvloers, OH Architecten, The Art of Living
Uitzicht, gelijkvloers, OH Architecten, The Art of Living

Tweede thuiskantoor 

Vanuit de keuken naar de woonkamer passeer je een kleine binnentuin. De ruimte tussen de leef- en de slaapvleugel fungeert op een heel subtiele manier als opvang van een hoogteverschil. In het slaapgedeelte is het plafond namelijk iets lager. Ook hier is de vloeroppervlakte overal weer optimaal benut. Er is onder andere bergruimte, een tweede thuiskantoor (ditmaal voor de vrouw des huizes), een kinderkamer en natuurlijk een masterbedroom met badkamer. Een ander deel van het huis, maar omgeven door hetzelfde groen. Deze vleugel is een andere perfect uitgevoerde evenwichtsoefening geworden, tussen een strakke en functionele indeling die enerzijds gericht is op dagelijkse taken en op werken en anderzijds toch een bijna vakantie-achtig gevoel in de slaapkamer toelaat, alsof je in je eigen B&B overnacht. Zo’n evenwicht ontstaat nooit vanzelf. Het is altijd het resultaat van een vlotte dialoog tussen opdrachtgevers en architect, waarbij de eersten precies weten wat ze willen en de laatste hoe dat vertaald kan worden in woonruimte. 


Exterieur

Uitzicht, gelijkvloers, OH Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Buitenschrijnwerk

JD-PRO

Terraskachel

Woodchuck
Uitzicht, gelijkvloers, OH Architecten, The Art of Living

Een nieuwe bestemming 

Het terras en enkele kook- en vuuraccessoires bewijzen dat de tuin achter het huis in de warmere maanden al vaak zijn nut heeft gehad. De vele glaspartijen nodigen dan natuurlijk ook uit om naar buiten te stappen. Hier en daar is ook al nieuwe aanplant te zien terwijl er verderop plekken zijn die nog een bestemming moeten krijgen. Visueel is de tuin al vanaf de verhuizing onderdeel van de beleving, fysiek is ze dat steeds meer aan het Architect OH Architecten, Leuen www.oharchitecten.be Maatwerk interieur & keuken JDK Project, Meeuwen www.JDK-Project.be Buitenschrijnwerk JD-PRO, Oudsbergen www.jd-pro.be Terraskachel Woodchuck, Nieuwrode www.woodchuck.be worden. Eerst maken bewoners zich de ruimtes in het huis eigen, daarna de perken en terrassen eromheen. Maar hoeveel jaren dit gezin hier ook zal blijven wonen, de weidse omgeving is dusdanig indrukwekkend dat er aan die visuele verkenning nooit een einde zal komen. In de verte zal altijd iets nieuws te zien zijn. Wonen op deze plek zal in dat opzicht eeuwig verrassend blijven. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 31-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Nick Cannaerts