De ongekende charme van een stadsboerderij

Architecten Depot

Maak kennis met Architectuur DEPOT in Maasmechelen. Hun projecten zijn net zo divers als hun cliënteel. Van institutionele en zakelijke opdrachtgevers tot particulieren, nationaal maar ook internationaal. Elk project wordt met evenveel passie en expertise aangepakt en uitgevoerd. Dat doen ze met creativiteit, technische kennis en veel persoonlijke service. Zij ontwierpen, restaureerden en renoveerden deze stadsboerderij tot een inspirerende plek om in te wonen, een thuis waar heden en verleden elkaar versterken.


Ontwerp

Stadsboerderij - architecten Depot, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp

Maatwerk keuken

VANTHOOR keukens-interieur

De stadsboerderij

De stadsboerderij staat in het centrum van een Limburgse stad naast een kloosterkerk in barokstijl met hier en daar nog wat laatgotische elementen. De kerktoren is vanuit de tuin goed zichtbaar en geeft het wonen op deze plek een magisch karakter. De stadsboerderij stamt uit begin 19de eeuw en heeft vele bestemmingen gehad zoals een atelier. Klassieke elementen zijn zorgvuldig bewaard gebleven en komen terug in hergebruikte bakstenen, eiken spanten, een originele waterput en oorspronkelijke mergelkelders uit de 17e eeuw. Steven Kessels is architect bij Architectuur DEPOT. Samen met zijn collega’s was hij verantwoordelijk voor het ontwerp, begeleiding van de bouw en oplevering. Steven: ”Eén mergelkelder is omgebouwd tot technische ruimte maar de andere ruimte is gerestaureerd door mergelvakmannen uit Margraten. Echte specialisten. Door de mergel voelt de ruimte aangenaam aan en is de temperatuur en het vochtgehalte perfect. Het is nu een gezellige tv-kamer. De authentieke blauwe hardstenen op de vloer passen perfect in het geheel net als de met kalkmortel gevoegde bakstenen.”

De voordeur van de woning is onopvallend, maar eenmaal binnen is vrijwel niets meer onopvallend getuige het hoge plafond in de eetkamer bijvoorbeeld. In de vide verbindt een elegante brug het slaapgedeelte met de studeerkamer op de eerste etage. Het licht dat door de vele hoge ramen naar binnen valt, heeft iets dromerigs. Hal, eetkamer en vernieuwde keuken lopen vanzelfsprekend in elkaar over. De eetkamer biedt uitzicht op de straat maar door een vernuftig spel met planken is van buitenaf binnenkijken niet of nauwelijks mogelijk. Het verlaagde plafond in de gestukte zitkamer zorgt voor gezelligheid. Ook de gebruikte materialen in deze ruimte zijn eerlijk en natuurlijk: steen, glas of hout. Nergens kunststof. Marleen Hermans, interieurarchitect bij Marleen Hermans Interieurarchitectuur: “De samen-werking met de opdrachtgevers verliep heel soepel. In goed overleg hebben we samen de nieuwe interieuritems, kleuren, verlichting en materialen aan laten sluiten op de bijzondere architectuur van de woning en het bestaande meubilair dat de bewoners hadden. Al met al is dat goed gelukt.” Mooi detail in de zitkamer is de glazen wand naast de trap naar de kelder. Het was een wens van de opdrachtgevers om zo het contact met beneden licht en transparant te houden. De zitkamer geeft toegang tot een terras met hardhouten vlonder. De overkapping bestaat uit kantelbare aluminimum lamellen die het zonlicht en de regen tegenhouden. Dit, in combinatie met warmte-lampen, maakt het mogelijk om veel buiten te genieten

 


Bovenverdieping

Stadsboerderij - architecten Depot, the art of living

Eerste verdieping

De studeerkamer op de eerste verdieping staat eveneens in een open verbinding met de rest van het huis. De slaap- en badkamer zijn van hieruit te bereikbaar via de glazen brug. De inrichting is hedendaags en aangenaam; klassiek en strak worden stijlvol gecombineerd. Bijzonder zijn ook de lage originele raampjes in de aangrenzende badkamer die zo typisch zijn voor deze woningen. Steven: “Het huis is perfect geïsoleerd. Overal hebben we aluminium kozijnen geplaatst. De gaswandketel heeft bovendien een weersafhankelijke regeling die in verbinding staat met een buitenvoeler die continu inspeelt op de buitentemperatuur en zo meedenkt voor een optimale verwarming. We hebben gerenoveerd en gerestaureerd met respect voor wat er was maar met de nodige aandacht voor hedendaags comfort. De woning is geworden zoals we bedoeld hadden en gelukkig denken de bewoners daar precies zo over. Het vraagt professionaliteit en vakmanschap om te werken met wat er is en om datgene wat er is, nog beter te maken. Dat zou je beperkingen kunnen noemen, wij zien het vooral als uitdagingen.”


Exterieur

Stadsboerderij - architecten Depot, the art of living

Tuin en buitenzijde

De gevel van de woning is volledig geïsoleerd en als het ware ingepakt met Woodface in thermowood. De gevelbekleding bestaat uit verticale houten latten afgewisseld met een aluminium vin waardoor er een gesloten systeem ontstaat. Het naaldhout krijgt door een stoombehandeling een langere levensduur, vertoont minder werking en is licht in gewicht. De oorspronkelijk bakstenen aan de binnenkant van de woning zijn schoongemaakt en zichtbaar gebleven. Steven: “Door aan de buitenkant te isoleren win je ruimte, voorkom je een koudebrug en condensvorming.” De tuin van de stadsboerderij is intiem, maar veel groter dan de gemiddelde stadstuin. De eetkamer, de zithoek en de keuken hebben grote schuifdeuren die uitkomen op deze tuin en doordat de garage aan de zijkant is aangebouwd is er weinig inkijk en veel privacy. De vijver heeft twee niveaus waarbij het water middels een watervalletje overloopt in het lagere gedeelte met vissen. Stadsgeluiden worden zo overstemd door rustgevend geluid van water. Twee volwassen lindebomen, een wildekastanjeboom en een taxus werden gevrijwaard bij de verbouwingswerken en maken dit idyllische plaatje helemaal af.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 20-07-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek

Fotografie: Dré Wouters

Fotografie: Jolien Fagard