De kunst van het genieten én genieten van de kunst

Sur Mesure Interieur

De eigenaars van deze uitzonderlijke loft waren er in een vroeg stadium bij, nog voor de officiële verkoop van de appartementen was opgestart. Hierdoor konden ze de twee oorspronkelijk geplande penthouses op niveau 12 samenvoegen tot één imposante ruimte en hadden ze nog complete vrijheid naar indeling toe die ze met interieurbureau Sur Mesure interieur onder handen namen. De kwaliteit van de afwerking stond hoog op hun verlanglijst. Hiervoor namen ze interieurontwerpster Caroline Pittery van Sur Mesure onder de arm. Om een idee te geven van de omvang van dit once-in-a-lifetime project: de hechte samenwerking van Caroline Pittery met de eigenaars nam maar liefst 6 jaar in beslag, van eerste verkennend gesprek tot finale oplevering. De opdracht was duidelijk omschreven: “Creëer ons een lichtrijk penthouse waar we comfortabel en aangenaam kunnen leven tussen onze collectiestukken en dit zonder in een steriele museumsfeer te vervallen.” Verder wensten ze een afzonderlijke bibliotheek in Britse stijl om hun collectie kunstboeken in onder te brengen. Daarnaast stonden ook een grote leefkeuken en een zwembad met poolhouse annex wellnessruimte op het programma. Het vergde alvast behoorlijk wat puzzelwerk om de indeling van het penthouse af te stemmen onder andere op de kleur en de grootte van de doeken, zodat elk werk optimaal tot zijn recht kon komen. 


Woonkamer

Penthouse, kunst, Sur Mesure, The Art of Living

Monumentale openheid 

Een dubbele voordeur, op maat van de grandeur van het project, geeft toegang tot het penthouse. Aan weerszijden van de deur hangt een kleurrijk schilderij, als voorproefje van wat erbinnen te beleven valt. We komen het appartement binnen ter hoogte van de keuken/eetplaats en bevinden ons meteen in één grote, hoge ruimte met opmerkelijke lichtinval, fenomenale vergezichten en een oppervlakte van ruim 150 m2. Van links naar rechts treffen we de keuken, de eetruimte en het salon aan. Via de grote raampartijen worden de blikken ook naar de terrassen geleid, waarop enkele iconische sculpturen prijken. Ook de sfeer binnen wordt bepaald door de kunstwerken. Op de vloer ligt een eiken parket. De hele ruimte is voorzien van geïntegreerde airconditioning en in het plafond is een ingenieus audiosysteem ingebouwd. Een mix van witte en zwarte richtbare op- en inbouwspotjes, deels op ingewerkte rails, zorgen voor sfeervolle lichtaccenten. 

 

Kwaliteit primeert 

Het grote witte kookeiland beschikt over een blad in Calacatta kwarts resine en is voorzien van een kookplaat met ingewerkte dampkap en van twee bronskleurige spoelbakken met dito kraanwerk. Het eiland beschikt tevens over een ontbijtzone met ontbijtkast waar de achterwand tevens is uitgewerkt in de calacatta kwarts met sfeervolle indirecte leds. In een witte formica kastenwand achter het eiland zitten alle toestellen ingewerkt en bevindt zich tevens een ontbijtnis voor de kleine toestellen, eveneens met rugzijde in kwarts resine en voorzien van een sfeervolle indirecte ledverlichting. Boven de ovalen eettafel op maat, met blad in massieve geborstelde eik, hangen slanke zwarte pendels van TAL. 

 

Sfeervol houten haardvolume

De living, met comfortabele stoffen zitbank, wordt gedomineerd door een haardvolume in donker gebeitste en geborstelde eik waarin tevens de tv verwerkt zit. Aan de kopse zijden van het volume werden nissen aangebracht, voorzien van een sfeervol ingewerkte ledverlichting. 


Eetkamer

Penthouse, kunst, Sur Mesure, The Art of Living

Genieten op hoog niveau

Vanuit de living krijgen we toegang tot het summum van relaxen: de poolbar, de wellness vleugel en het buitenzwembad. Het inox zwembad van 8 m op 3,5 m, met één zijde in glas, bevindt zich grotendeels boven op de balkonplaat en werd omrand met grote keramische vloertegels, die terugkomen op de terrassen zelf en op de vloer van de poolbar. Om het zwembad op vloerniveau te krijgen, werd in deze ruimte gewerkt met twee korte trappen en een tussenverdieping, die het hoogteverschil wegwerken. Op de tussenverdieping werden twee maatwerk geklimatiseerde wijnkasten in zwart staal en glas geplaatst. Tussen de wijnkasten bevindt zich de doorgang met schuifdeur naar de sauna met aanpalende doucheruimte, afgewerkt in Corian. Voor de poolbar werd een barmeubel gemaakt in geborstelde, lichte eik voor een zomerse sfeer. Het blad is in Calacatta kwarts resine. De wand achter het barmeubel is voorzien van legborden en kastenfronten in witgelakt hout. Genieten doen de bewoners en hun gasten hier letterlijk en figuurlijk op zeer hoog niveau. 


Leefruimtes

Penthouse, kunst, Sur Mesure, The Art of Living

Dé pièce de résistance

Naast de slaapgedeeltes bevindt zich een opmerkelijke bibliotheekruimte, die zorgt voor een complete en verrassende stijlbreuk met de rest van het penthouse. Alles werd hier uitgevoerd in warme, bruine tinten, van de vloer met blokjesparket in Hongaarse punt over de open boekenkasten tot en met de bamboebruine shutters. De koeienhuid onder een laag salontafeltje draagt extra bij tot de cosy sfeer. Het geheel baadt in een gezellig warme en Engelse sfeer. De open bibliotheekkasten bevatten honderden exclusieve kunstboeken met kleurrijke covers en werden door de eigenaars meticuleus gerangschikt op alfabet. Ook een mooie collectie vinylplaten vond hier een onderkomen. De bibliotheekkasten werden her en der voorzien van op maat gemaakte uitschuiflades om zo de grote kijkboeken te kunnen doorbladeren. Tot de collectie behoren enkele vrij unieke boeken, waaronder exemplaren die gehandtekend zijn door onder andere de Rolling Stones en Naomi Campbell. In een hoek prijkt het befaamde foto-kijkboek van Helmut Newton op originele staander. Het bibliotheekgedeelte bevat tevens een bar waar royaal gebruik gemaakt werd van Belvédère Satinato marmer met geruwd oppervlak van de hand van Popelier interieur. Aansluitend bevindt zich nog een zitruimte achter zwarte stalen schuifdeuren met grijs rookglas. Ook hier is de inrichting en aankleding van topniveau. In deze kamer, oorspronkelijk bedoeld asl bureauruimte, vinden we zeteltjes van Le Corbusier, een salontafel van Yves Klein en werken van Arne Quinze, Jan Fabre en Jeff Koons. 


Bibliotheek

Penthouse, kunst, Sur Mesure, The Art of Living

Plafonds van meer dan 3m hoog

Achter de keuken leidt een gang naar de privatieve ruimtes, die nog meer indruk maken dankzij de enorme plafondhoogtes. Kastenwanden in wit gelakte mdf zorgen voor buitengewoon veel bergruimte en bevatten tevens de deur naar een ruime berging/koelcel. Alle kastenfronten werden voorzien van slanke en horizontaal ingefreesde grepen. De badkamers zijn van de gang afgescheiden met schuifdeuren in matglas. Elders werd gewerkt met houten schuifdeuren en blokkaderdeuren. In de gang bevindt zich ook een toilet met indirecte ledverlichting, een handwasbakje in calacatta kwarts resine geflankeerd door een 

plafondhoge spiegelwand. In de master slaapkamer bevindt zich een dressingwand met enorme schuifdeuren in witgelakt hout. De grote raampartijen zijn voorzien van geautomatiseerde gordijnen. In de master badkamer zit het lavabomeubel verwerkt in een kastenwand van witgelakte mdf en doorwitte formica. Tablet en wasbekken zijn gemaakt uit Calacatta kwarts resine, net als de ombouw van het ligbad. Het kraanwerk is in matte inox uitgevoerd. De badkamervloer is keramisch en de ruime inloopdouche werd volledig uitbekleed in Mortex. 

 

Eenzelfde aandacht voor detail en afwerking

Verder treffen we aansluitend nog twee gastenkamers met inloopdouche in Mortex aan. Hier werd een volledige, witte kastenwand uitgebouwd met nissen en legborden. De tweede gastenkamer wordt ook ingenomen door de zoon, die zelf kunstenaar is, en fungeert als mini-galerij voor zijn werken. 

Editor: Media team

Datum: 23-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Nick Cannaerts