De creatieve kracht van keramiek

Hofmans Architecten

Ooit werden op deze plek touwen en vlechtwerk gemaakt en verkocht, later waren dat ladders en hijstoestellen. De hoge plafonds op het gelijkvloers getuigen nog van deze laatste activiteit. Bouwheer Jo Vergauwen is oprichter en zaakvoerder van Veta keukens & Interieur in Dendermonde. Het bedrijf onderscheidt zich door bijzonder fraaie afwerkingen, verfijnde detailleringen en… een enorme voorliefde voor keramische materialen. Vooral dit laatste zal eenieder die deze woning betreedt zeker niet ontgaan. Of juist wel? 


Ontwerp

Keramiek, Interieurontwerp, Hofmans Architecten

Alle leveranciers van het ontwerp

Aluminium voordeur

Aluwood

E-Installatie

Frédéric Van Den Berghe

Karaktervolle aanblik en verticale trots  

De woning omvat een gelijkvloers plus drie verdiepingen en bevindt zich schuin tegenover een stalen brug over de Dender. Hofmans Architecten zorgde voor een perfecte aansluiting van de gevel op de naastliggende brouwerijwoning. Als een zekere ode aan de brug werd de gelijkvloerse voorgevel helemaal uitbekleed met zwart geprofileerd aluminium, waarin ook de voordeur en de garagepoort onzichtbaar geïntegreerd werden. Dit zorgt voor een industriële look en een hedendaagse link met het verleden. Ter hoogte van de verdiepingen werden in de voorgevel uitspringende Windox- raamboxen geplaatst met strakke, zwarte omkadering. Dit is de hedendaagse interpretatie van de traditionele erkers die vaker toegepast werden bij woningen uit deze periode. Verder werd de voorgevel afgewerkt met een bleke, slanke gevelsteen op een dunmortelbed. Door de aard van de constructie werd de woning verticaal ontworpen, waarbij elke verdieping van het doorzonprincipe geniet door de grote glaspartijen voor- en achteraan. 


Materiaalkeuze

Keramiek, Interieurontwerp, Hofmans Architecten

Niets is wat het lijkt  

Beroepshalve weet de bouwheer alles van keramische materialen. Logisch dat hij voor zijn eigen woning volop voor deze oplossing ging. Natuurlijke materialen zijn mooi. En ook hij trekt dit niet in twijfel. De authentieke charme van de nerven in het hout, de verfijnde aders in een marmeren blad… Wie wordt daar niet op slag verliefd op? Helaas heeft deze schoonheid ook een keerzijde: natuurlijke materialen zijn vaak duur, hun duurzaamheid en slijtvastheid laten soms te wensen over, ze vergen vrij veel onderhoud en tot slot zullen ze ooit uitgeput raken. 

Keramische materialen worden al langer gebruikt in het interieur (maar ook op gevels) vanwege van hun intrinsieke voordelen. Deze waren initieel vooral van praktische aard. Keramische platen zijn immers kras-, UV-, zuur- en hittebestendig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Ze worden tevens gemaakt in grote formaten, waardoor weinig voegen nodig zijn. De laatste jaren zijn ook hun esthetische voordelen pijlsnel de hoogte ingegaan. Keramische platen en tegels kunnen perfect gemaakt worden in de look van elk natuurlijk materiaal. In deze woning werd hier gretig gebruik van gemaakt. Je denkt te maken te hebben met houten planken, met mooi geroeste platen in cortenstaal of met marmer… Niets is echter wat het lijkt. Pas als je het materiaal aanraakt en bestudeert, merk je het verschil op. 

Nog straffer zijn de keramische platen uit de collectie Archeologie van het Italiaanse CEDIT waarmee de wand van de traphal van beneden naar boven werd uitbekleed. De collectie verwijst tevens op subtiele wijze naar oude fresco’s en kalkverftechnieken. Hier hebben de platen de uitstraling van een oude stenen muur met afgebladderde lagen verf en flarden oud behang. De illusie is compleet en past helemaal bij de authenticiteit van het oude gebouw en zijn industriële voorgeschiedenis. 


Leefruimtes

Keramiek, Interieurontwerp, Hofmans Architecten

Alle leveranciers van de leefruimtes

Interieurbouw

Veta Keukens & Interieur

Lift

BV Quality Lift

Telkens weer een trapje hoger  

De inkom en garageruimte zijn vrij functioneel gehouden. Op de vloer van de garage ligt een keramische vloer en ook de wanden werden in dit materiaal afgewerkt. Een glazen deur geeft toegang tot de eigenlijke hal met lift en trappen-hal. Deze laatste werd uitbekleed met de eerder vermelde sfeervolle keramische platen uit de collectie Archeologie, die samen met de zwarte spijlen van de balustrade het industrieel verleden van het gebouw benadrukken. De traptreden lijken van hout, maar zijn van keramiek. 

Op de eerste verdieping bevindt zich het kinderslaap- gedeelte met bijbehorende badkamer. Verdieping twee herbergt de keuken en de living. De living bevindt zich aan de straatzijde en is van de keuken afgescheiden met een grote glazen deur. Het keramisch blad van het eiland vertoont een mooie marmerlook. Het eiland staat in verbinding met de eettafel. Ook de spatwand van het kookgedeelte is in marmerlook uitgewerkt. 

Een grote wand lijkt uitgevoerd in echte planken, maar dit is in werkelijkheid een laminaat met de uitstraling van een bleke, natuurlijke eik. In contrast hiermee staat een andere kastenwand van zwart laminaat. Achter de keuken bevindt zich een ruim, op het zuiden gericht terras, afgeboord met keramische platen in cortenstaallook.  

Achter de glazen deur bevindt zich de living met een mooi direct zicht op de Dender. Ook hier werd voor wanden, vloeren en meubilair gebruik gemaakt van keramiek en laminaat. Op de derde verdieping vinden we de mastersuite met slaapkamer, badkamer, dressing en ook nog een bureau. Ook hier weer werd ruimschoots gebruik gemaakt van keramische materialen.


Woning

Keramiek, Interieurontwerp, Hofmans Architecten

Alle leveranciers van de woning

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix Door Systems

Badkamer & interieur

Bad & Douche by Veta

Architect

Architecten Hofmans

Totale privacy en een extra kangaroewoning 

De besloten stadstuin achteraan biedt totale privacy. De afscheidingswanden in keramiek bootsen perfect het kleur- en oppervlakte-effect van cortenstaal na. Aan het eind van de binnentuin wordt momenteel nog gewerkt aan een volwaardige kangoeroewoning, waar later eventueel de grotere kinderen onderdak kunnen vinden De woning maakt onder andere gebruik van een warmtepomp, ook voor het koelen, en van een gasgeiser. Het dak achteraan is volledig met zonnepanelen bedekt. 

Editor: Media team

Datum: 26-01-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: German Bourgeat