Houten gevelbekleding | DeJonghe Architecten, the art of living

Compacte kustvilla met houten gevelbekleding | Dejonghe Architecten

De bouwheren van deze hedendaagse villa aan de Belgische kust wilden initieel een vakantiewoning met houten gevelbekleding om regelmatig aan de drukte van het Brusselse te ontsnappen. Emile Dejonghe van Dejonghe Architecten uit Izegem wist met zijn ontwerp een sterk ruimtegevoel op te wekken, zowel binnen als buiten, waarbij het rechthoekige en rustig gelegen perceel optimaal ingevuld werd. Het gaat hier over één van vier loten, te bebouwen door Mi Casa.

Houten gevelbekleding | DeJonghe Architecten, the art of living

Interieurbouw: Het Schaafje, Vloeren (Parket & Tegels): Vanhanneman. Volledige keuken + meubilair: CAP Cuisines. Verlichtingsarmturen: D’Haenens Lichtadvies.

Lift: Verolift. Domotica: Vanden Bussche En Co. Schilderwerk binnen: Ben de borger. Realisatie trap: Nordex.

Hout in je interieur

De bouwheren hielden wel van de gezellige interieurs die Mi Casa-woningen zo typeren. Alleen verkozen ze qua uitzicht langs buiten een strakkere look. Daarom besloten ze om het massieve houtbouwsysteem buiten naar hun eigen smaak af te werken door middel van houten gevelbekleding. Architect Emile Dejonghe verenigde het beste van twee werelden.

De tuin vooraan werd opgevat als een duinenbiotoop met zand en veel helmgras. Achteraan werd de tuin klassieker uitgewerkt met een grasperk en enkele bomen. Voor extra privacy werd rondom het perceel een afsluiting aangebracht in heidematten, die qua kleur en textuur perfect past bij de iets wildere tuin.

In de eetplaats prijkt een lange eettafel in natuurlijk eikenhout, geflankeerd door zwarte lederen stoelen. De moderne ledverlichting aan het plafond is zowel esthetisch als functioneel bijzonder geslaagd. Het eiland, met onderbouw van eikenhout, is voorzien van een werkblad in zwart graniet met gebouchardeerde bovenkant. In het eiland zitten de spoelbak en het kookelement met geïntegreerde dampkap verwerkt. Achter het eiland werden de toestellen ingebouwd in een eiken kastenwand. Voor de keuken is weer veel gekozen voor het gebruik van hout wat weer aansluit op de houten gevelbekleding.

Houten gevelbekleding | DeJonghe Architecten, the art of living

Kozijnen: Reynaers Aluminium België. Bedkamer meubels en kranen: STG. Raambekleding: Firma Gysels.

Bovenverdieping met huislift

Op de hele verdieping werd een eiken parket geplaatst, behalve in de badkamer waar gewerkt werd met keramische tegels. Met het oog op later werd een huislift geplaatst die uitkomt in de masterslaapkamer. De verdieping kan ook bereikt worden via de mooie eiken trap met Z-vormige treden. Links van de hoge traphal boven bevindt zich de ruime masterslaapkamer. Een op maat gemaakte dressingwand zorgt hier voor de afscheiding met de badkamer. De badkamer beschikt over een zeer ruime inloopdouche met glazen wand. Verder omvat de compacte verdiepingsniveau nog een logeerkamer, met eigen inloopdouche en lavabomeubel, en een bergruimte waar later een infraroodcabine moet komen.

Houten gevelbekleding | DeJonghe Architecten, the art of living

Houten buiten bijgebouw: DG Wood Construct.

Beveiliging: Verisure. Gevelstenen: MBI De Steenmeester. Tuinontwerp: Extor. Tuinaanleg: Tuinen Vanden Broucke. Architect: Dejonghe Architecten. Bouwbedrijf: Mi Casa.

Ruimtelijke sfeer

Het volledige gelijkvloers werd voorzien van de traditionele Mi Casa-sfeermakers: zichtbare houten balken aan het plafond en wanden van planken. Op die manier sluit het ook aan op de houten gevelbekleding. Zowel binnen als buiten op het terras werd gekozen voor dezelfde keramische tegels om de grens tussen binnen en buiten te laten vervagen. Door de grote raampartijen lijkt het alsof de vloer gewoon doorloopt naar buiten. Achter de verborgen voordeur bevindt zich de entree waar de trap een prominente plaats inneemt. Naast het gastentoilet, het vestiairegedeelte en een ruime maatwerkkastenwand vinden we hier eveneens een schuifdeur die toegang geeft tot de huislift en een wasplaats. Een glazen deur in zwart, stalen frame, geeft toegang tot de woonruimte. Achter deze glazen deur bevindt zich links een thuiskantoor en rechts de zit- en tv-hoek.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Hanne Joosen

____
Wil je meer zien van Dejonghe Architecten?