
In & Out Architecture werd opgericht in 1999 door architect Piet Vermeulen en bouwde sindsdien een schat aan ervaring op, gesteund op de kennis en inzet van een gepassioneerd team. Het bureau stemt elk project af op de persoonlijkheid van de bouwheren. Gedurfde, karaktervolle verbouwingen en spraakmakende nieuwbouwwoningen zitten helemaal vervat in het DNA van In & Out Architecture. Ook bij deze vrij compacte, hedendaagse woning in Gavere wisten ze met een verrassend en sterk gepersonaliseerd concept naar voor te komen, helemaal op maat van het wensenlijstje van de bouwheren.
De woning bevindt zich op een west gericht perceel van 827 vierkante meter. Vroeger was hier landbouwgrond, maar die werd verkaveld in bouwpercelen aan de straatzijde. Het volume beslaat twee bouwlagen met een vlakke gevel vooraan, maar getrapt aan de achterzijde. Zowel bij de woning zelf als bij de tuinconstructie werd gewerkt met een sierpleister in betonlook. Qua uitzicht zweeft deze ergens tussen mortex en kaleiverf. In functie van levenslang wonen en van de studerende kinderen, kreeg de woning een eerder atypische indeling met de mastersuite op het gelijkvloers.
Strak maar warm en gericht op later
De bouwheren hadden een vrij duidelijk wensenpakket. Zo moest de woning strak zijn qua architectuur maar toch warm aanvoelen. Ook moesten de troeven op vlak van ligging volledig uitgespeeld worden met zoveel mogelijk vrije zichten achteraan op het mooie landschappelijke en agrarische gebied dat zich kilometers ver achter de woning uitstrekt. De mastersuite op het gelijkvloers staat voor meer wooncomfort in een latere levensfase. De twee studerende dochters zijn enkel in het weekend thuis en beschikken over hun slaapkamer op het verdiep. Op de nachthal boven werd voor hen een extra lounge- en zitruimte ingericht met oninneembaar zicht op het achterliggende landschap. Hun gedeelde badkamer fungeert tevens als wellnessruimte voor het hele gezin.
Extra bergruimte onder de trap
Links achter de voordeur bevindt zich de trap met zwevende treden van eikenhout. Onder de trap een witte sokkel met laden die voor behoorlijk wat extra bergruimte zorgt. De eerste twee treden van de trap gaan mee met de witte sokkel. Rechts in de inkom werd een volledige kastenwand aangebracht in witgelakt hout en voorzien van in gefreesde handgrepen. Het gastentoilet bevindt zich links en op de vloer zorgt de eiken plankenvloer voor een gezellig warme sfeer. Aan het eind van de inkomhal geeft een kamerhoge witte deur uit op het leefgedeelte met links de keuken en de eetplek. Achteraan werd de woning helemaal opengetrokken met grote glaspartijen, die een doorkijk geven op het mooie landschap, op het bio zwembad en op de tuinconstructie in beton.
Essentieel onderdeel van de leefruimte
De keuken werd bewust helemaal geïntegreerd in de leefruimte. Het imposante eiland met natuurstenen blad beschikt over een kookplaat met ingewerkte afzuiging. De vloertegels in de keuken zijn uit hetzelfde natuursteen als de werkbladen. Overal elders in de woning werd geopteerd voor eiken plankenvloeren. Ook de spoelbekkens zitten in het natuurstenen blad ingebed. Een nis met spatwand in natuursteen herbergt de kleine, losse keukenapparaten. De stopcontacten zijn hier mooi en stijlvol uitgewerkt in natuursteen. Kastenfronten en onderbouw van het eiland zijn uitgevoerd in zwart eikenfineer, ook aan de binnenzijde. Aan de buitenzijde van de keuken is gewerkt met een overkapping. Een grote opening in deze overkapping brengt extra licht naar binnen in de keuken. Naast de keuken bevindt zich de ruime eetplaats met een tafel van zwart eik fineer en grijze stoffen stoeltjes met zwart metalen frame.
Aandacht voor kleur en kunst
In het salon werd een grote zwarte wand aangebracht, met daarnaast een gashaard voorzien van een ontspiegelde glasplaat. Een grijze stoffen zitbank en drie zwarte salontafeltjes zorgen voor een warme beleving. Boven de gashaard werd extra opbergruimte aangebracht. Blikvangers in de leefruimtes zijn de speelse en kleurrijke schilderijen in dripping techniek van de Waregemse kunstenaar Denis De Gloire.
Handig op het gelijkvloers
Naast het salon vinden we de mastervleugel. Het slaapgedeelte is voorzien van een volledig witte en mooi verlichte dressingwand. Een schuifraam geeft toegang tot een klein, afgeschermd terrasje aan de zijkant van de woning. In de masterbadkamer werd met keramische vloeren en wanden gewerkt. Het blad van het lavabomeubel is in natuursteen en bevat twee ingewerkte wasbekkens. Een spiegel over de hele breedte en brons- kleurig kraanwerk maken het geheel af. We vinden hier ook een toilet, een vrijstaand ligbad en een inloopdouche.
Exclusief voor de studerende dochters
De eiken trap met glazen balustrade leidt naar de nachthal met open relaxruimte voor de kinderen. De nachthal wordt verlicht via een groot raam met geautomatiseerde shutters. In de gemeenschappelijke badkamer werd gewerkt met keramische vloeren en wanden en met natuursteen. De gezinssauna sluit aan op de badkamer boven.
Vlakke voorgevel, getrapte achtergevel
De woning oogt bijzonder strak en eigentijds door het sobere materiaalgebruik. Een glazen voordeur in zwart stalen frame en de garagepoort, onzichtbaar ingewerkt in een zwarte, geprofileerde aluminium wandbekleding contrasteren mooi met de zachtgrijze sierpleister. De voordeur zelf bevindt zich onder een uitkraging in een centrale uitsnijding. Links van de woning is een uitsprong waarin de bijkeuken en de wasplaats ondergebracht zijn. Grote keramische tegels in betonlook leiden de bezoeker tot aan de voordeur.
Geen archetypisch tuinhuis
Achteraan de woning bevinden zich de terrassen met twee zithoeken. Eén van de terrassen wordt beschut door een luifel. Tekenend voor de buitenruimte hier zijn het lange, smalle bio zwembad en de betonnen tuinconstructie met geribbelde wand in zichtbeton en verdere afwerking met sierpleister. Het tuinmeubilair is sober, met zwarte tafels en stoelen. De hele woning is voorzien van vloerverwarming, aangestuurd door een geothermische warmtepomp en zonnepanelen.
Fotografie: German Bourgeat