Compact en lichtrijk stadsappartement

Ville Design | CAAN Architecten

De voordeur van het appartement bevindt zich helemaal achteraan in de gemeenschappelijke inkomhal, die eveneens toegang verleent tot de vier andere appartementen in de woning. De statigheid en authenticiteit van het oude gebouw werden hier optimaal gerespecteerd en benadrukt. Zo werd de oude houten trap, samen met enkele bestaande deuren, gezandstraald waardoor ze optimaal harmoniëren met de nieuwe terrazzotegels op de vloer. 


Keuken

Appartement, historisch gebouw, Ville Design | CAAN Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Perfect geïntegreerd in het leefgedeelte 

Achter de deur van het appartement bevindt zich de lange hal met ingewerkte vestiairekasten in witgelakt hout. Via deze hal komen we terecht in de keuken met aanpalende leefuimte. Centraal in de keuken bevindt zich het kookeiland met blad én kopse zijde in Travertin. Het werkblad is voorzien van een spoelgedeelte met zwart Vola-kraanwerk en een Novy-kookplaat met verzonken afzuigkap. Voor de lichtpunten viel de keuze op een combinatie van zwarte in- en opbouwspotjes van Delta Light. Een lange kastenwand met witgelakte fronten bevat de inbouwtoestellen én een verborgen deur naar de bijkeuken. 

Tussen de keuken, het salon en de eetplaats doet een vrijstaand kastenvolume dienst als subtiele roomdivider. De bovenbouw is open en voorzien van legborden in notelaar, die een doorkijk bieden op de achterliggende ruimtes. Ingewerkte ledstrips in de legborden zorgen voor een sfeervolle lichttoets. De onderbouw is voorzien van fronten in notelaarfineer en een blad in travertin. De vloeren in Socrete gietbeton zorgen voor een perfecte samenhang tussen alle functies en hebben hierdoor een ruimtevergrotend effect. Met het oog op de doorgedreven ruimte-optimalisatie werd ook overal in het appartement gekozen voor pivoterende deuren. 


Woonkamer

Appartement, historisch gebouw, Ville Design | CAAN Architecten, The Art of Living
Appartement, historisch gebouw, Ville Design | CAAN Architecten, The Art of Living

100% contact met de ommuurde stadstuin

Grote schuiframen met slanke profielen halen hier overvloedig licht naar binnen en zorgen voor rechtstreeks contact met de intimistische, ommuurde stadstuin. De eetplaats bevindt zich direct achter het schuifraam. Het eetgedeelte is voorzien van een ovale tafel en stoelen in gebeitste eik, uit de Artisan-collectie. Boven de tafel prijkt een hanglamp van Garnier & Linker. 

Blikvanger in het salon is een werk in gaas van de Chinese kunstenaar en modeontwerper Hui Qin Peng. Stoffen zitbanken van Saba Italia in gebroken wit harmoniëren hier perfect met de mortex salontafel van Bieke Castelein en het ruw geweven tapijt in Berberlook. De living is voorzien van een volledige kastenwand in witgelakt hout. Hierin zit de gashaard verwerkt op een sokkel van travertin. De wand bevat tevens een verborgen deur naar de wasplaats. Witte schuifdeuren sluiten een nis af waarin zich de tv bevindt. Deze nis werd uitgewerkt in notelaar, wat voor een warm contrast zorgt met de witte fronten. 


Badkamer

Appartement, historisch gebouw, Ville Design | CAAN Architecten, The Art of Living
Appartement, historisch gebouw, Ville Design | CAAN Architecten, The Art of Living

Op maat van de bewoonster 

De eigenares, een alleenstaande dame, had geen nood aan overdreven grote ruimtes. Hierdoor ademt de hele mastervleugel, die ook in contact staat met de stadstuin, een gezellige geborgenheid op een beperkte footprint. Een gang naast de keuken leidt naar de privatieve ruimtes. Witte kastenwanden fungeren hier als dressing. Er werd deels met kleine ingefreesde handgrepen en deels met fijne houten opzethandgreepjes gewerkt. In deze gang bevindt zich tevens het toilet. 

In de badkamer treffen we een lange inloopdouche aan, achter een glazen wand. De douchevloer is uitgewerkt in Travertin. Het blad van het lavabomeubel is eveneens in Travertin en beschikt over één wasbekken. De onderbouw is in notelaar fineer. Links en rechts van het lavabomeubel werden plafondhoge kasten geplaatst, waarin tevens de ventilatieroosters verborgen zitten. Het zwarte Vola kraanwerk zorgt voor een subtiele toets. Naast de badkamer vinden we de master slaapkamer met bed in notelaar en zicht op de stadstuin. Links en rechts van het bed geeft een pivoterende deur toegang tot de slaapkamer. Helemaal achteraan is er nog een polyvalente ruimte, die naar wens kan ingevuld worden als bureau of als gastenkamer. 

 

Helemaal afgeschermd 

Het appartement heeft de beschikking over een afgesloten tuin, omringd met witgekalkte muren. Hier werd vooral gewerkt met geborsteld beton in organische vormen, afgewisseld met speelse plantvakken. Her en der gaf dit onstaan aan intimistische zithoekjes. De tuin biedt een hoge mate van privacy, vooral wanneer de omringende bomen in blad staan. 

 

Oud en nieuw in harmonie naast elkaar

Het project omvat de oude, oorspronkelijke woning met een nieuwbouwgedeelte ertegenaan gebouwd. Dit nieuwbouwgedeelte, opgetrokken op de footprint van de oorspronkelijke garage, beslaat nog eens drie appartementen met mooie, teruglopende terrassen achteraan. Net als voor tal andere projecten in de Gentse binnenstad deed Ville Design hiervoor beroep op CAAN architecten. 

Editor: Media team

Datum: 24-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Veerle Verheijen