Charme en comfort in een gerenoveerde hoeve 

Wim Celis Interieur

Een vervallen hoeve in Haspengouw renoveren en opwaarderen tot een comfortabele woning is geen sinecure. Hoe voorkom je dat modern minimalisme de charme van het historische overschaduwt? Hoe breng je hedendaagse woonwensen in overeenstemming met bouwkundige beperkingen? Interieurarchitect Wim Celis slaagde erin een nieuw geheel te ontwerpen dat alle tegenstellingen overstijgt.


Entree

Hoeve, renovatie, Wim Celis Interieur, The Art of Living

Bibliotheek

De bescheiden voortuin en de voorgevel doen niet vermoeden welke pracht en ruimte erachter verborgen liggen. Vanuit de hal is er toegang naar twee kamers: een thuiskantoor links en een bibliotheek rechts. De werkruimte is functioneel ingericht, met een duidelijk oog voor ergonomie, de bibliotheek comfortabel. Bijna alle boeken hebben betrekking op moderne beeldhouw- en schilderkunst en zelfs de stoelen lijken gekozen met het oog op het doorbladeren van dikke en grote boeken. Beide kamers zijn – net als de rest van de woning – ingericht door Wim Celis. Ze tonen direct dat hij de wensen van zijn opdrachtgevers heel gedetailleerd weet te vertalen. “Dat lukt me door de geijkte hiërarchie te doorbreken en met evenveel respect naar de suggesties van aannemers te luisteren als zij dat naar mijn voorstellen doen. Mijn concept is het uitgangspunt, maar oog en oor hebben voor de expertise van andere vakmensen blijkt vaak goud waard.”


Benedenverdieping

Hoeve, renovatie, Wim Celis Interieur, The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Natuursteen

Tuytelaers

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Interieurarchitect

Wim Celis Interieur

Tegels in-en outdoor & parket:

Vloeren Peeters

Interieurwerken

Ceyssens-Schrooten

Gordijnen

Gielissen Wooninrichting

Wijnkelder

Exaro

Verfijnde afwerking

De leefkeuken geeft aan één kant uitzicht op de binnenplaats. Nergens is de oorsprong van de woning zo goed zichtbaar als daar, zowel aan de omringende muren als aan de klinkers. De woning bestaat in wezen uit twee L-vormige gebouwen die tot een eenheid zijn gemaakt.
Het verhoogde terras is een hedendaagse aanpassing van architect Jamaer, maar stilistisch een vloeiende overgang naar de keuken. Datzelfde effect heeft hij bereikt met een deur van onbehandeld eikenhout die van de binnenplaats naar de keuken voert. Enkele zuilen scheiden de eetkamer en keuken van de gang en maken ook een stilistische knipoog naar de klassieke architectuur. Opnieuw een stukje vloeiende overgang van oud naar nieuw dus. Een hedendaagse keuken is een ruimte waar tal van toestellen worden ondergebracht, en toch weet Wim Celis hier een plek van te maken waar warmte en beleving het functionele overtreffen. Dat effect heeft hij weten te bereiken dankzij onder andere de keuze van prachtig eikenhout maar ook door de verfijnde afwerking van het centrale keukenblok. “Als het even kan vermijd ik herhalingen en zorg ik voor aangename verrassingen”, zegt hij. “In dit blok is dat bijvoorbeeld een verborgen bar. Van dat laatste durf ik zelfs te beweren dat het een kenmerk is van mijn stijl. In elke woning tover ik er een tevoorschijn.”

 

Artistiek aura

De woonkamer ligt enkele treden lager dan de keuken. Ze biedt een indrukwekkend panorama over de uitgestrekte tuin, bestaande uit grasveld, onderbroken door volgroeide bomen. Ook hier hebben de bewoners de ruimte een extra laag schoonheid gegeven door de plaatsing van kunstwerken, maar ook de wanden, zoals het haardmeubel en enkele kleinere kasten, hebben een artistiek aura. De indeling en aankleding van de kamer zijn modern en toch is er geen scherp contrast met de landelijke uitstraling van de hoeve zelf. “Er is altijd een zekere spanning tussen de vormentaal van het ambachtelijke en het hedendaagse, maar voor een interieurarchitect is het juist de uitdaging daar goed mee om te gaan. Ik ben nu tien jaar werkzaam in dit vak, maar daarvoor heb ik even lang als productdesigner gewerkt. Dan leer je ook technisch heel creatief te worden en met ruimtelijke beperkingen om te gaan die niet over vierkante meters maar over centimeters en soms zelfs millimeters gaan. Mijn moeilijkste opdracht ooit was een lichtbak voor Rolex die de illusie moest geven volledig uit glas te bestaan en geen technische onderdelen te bevatten. Het leek me onmogelijk en lukte me toch. De combinatie van dat denken in grote zichtlijnen en piepkleine oppervlaktes komt me enorm van pas in de interieurarchitectuur.”


Slaapvertrekken

Hoeve, renovatie, Wim Celis Interieur, The Art of Living

Beperkingen omzeilen

De wasruimte, technische ruimte en opbergruimtes bevinden zich samen in één deel van de woning. Daaronder is een wijnkelder aangelegd, die dankzij het weinig ‘kelder¬achtige’ aanschijn van de ruimte het cachet van de verzameling zelf nog eens verhoogt. Op de bovenverdieping heeft Wim Celis opnieuw op een geslaagde manier naar wegen gezocht om de spanning tussen ambachtelijke vormentaal en modern wooncomfort op te heffen. Een hoeve heeft nu eenmaal schuine daken, kleine dakramen en is eigenlijk helemaal niet ontworpen om er slaapkamers en badkamers boven in onder te brengen. Hoe omzeil je die beperkingen? Wim Celis deed onder andere via ingemaakte kasten in de gang, door spots te plaatsen in de spanten die het dak ondersteunen, maar ook door in het badkamermeubel een uitsparing te maken voor handdoeken. Toch zijn dit nog slechts zijn ‘kleine’ invallen. “De ramen zijn aan de buitenzijde in de oorspronkelijke staat gebleven, maar aan de binnenzijde verbreed. Zo heb je een moderne interpretatie van het klassieke schietgat gekregen”, aldus Wim Celis. Onder slechts een van deze ramen is het rooster van een radiator zichtbaar maar overal elders zijn die visueel weggewerkt. Een andere ingenieuze toepassing is een epoxylaag op de wanden en de vloer van de inloopdouche die deze volledig en duurzaam waterdicht maakt. Vochtproblemen in de badkamer, op korte of lange termijn, zijn bepaald niet zeldzaam bij renovatie. Dankzij deze oplossing zal deze woning ervan gevrijwaard blijvend. Zowel het raam als de douche zijn een mooi voorbeeld van de pluspunten die de dialoog tussen interieurarchitect en aannemer kunnen opleveren. Ze bewijzen ook tot welke oplossingen je kunt komen als de ruimtelijke creativiteit van de architect en de technische van de productdesigner met elkaar gecombineerd worden.


Tuin

Alle leveranciers van de tuin

Gevelbekleding

Schrijnwerkerij D’Huys

Een chique bijgebouw

Achter de binnenplaats, naast de woonkamer, ligt het zwembad. Verderop staat een bijgebouw, dat de functie heeft van tuinhuis, maar dan wel een zeer chique. Er is geen gering budget vrijgemaakt voor de renovatie van deze hoeve, maar het geld is met zorg en aandacht geïnvesteerd. Het concept dat Wim Celis en architect Jamaer hebben uitgedacht heeft geresulteerd in een woning met een heel eigen karakter. Ze koppelt een grote mate van hedendaags comfort aan een even grote mate van beleving. De bijna middeleeuwse binnenplaats, de vele sculpturen in en om het huis, maar ook de kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke materialen die Wim Celis overal heeft toegepast, maken van deze woning bijna een filmdecor. Een dergelijk huis behoudt altijd zijn waarde, financieel maar vooral esthetisch en gevoels¬matig. Het moet voor de bewoners elke keer een feest van herkenning zijn om thuis te komen en een van voldoening om er te verblijven.

Editor: Media Team RRO

Datum: 07-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Nick Cannaerts