Charmante villa, michael van maldeghem, authentiek, nieuwbouw, hedendaags
Charmante villa, michael van maldeghem, authentiek, nieuwbouw, hedendaags
Charmante villa met authentiek karakter | Michael Van Maldeghem
Charmante villa met authentiek karakter | Michael Van Maldeghem
previous arrow
next arrow

 

  • Leverancier en plaatser Focus haard
    BVBA Interfire (Ignis)
    Nazareth | www.vuren.be
  • Staalwerk
    Benox
    Oosterzele | www.benox.be 

Charmante villa met authentiek karakter | Michael Van Maldeghem

In het landelijke en pittoreske kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem ligt deze charmante villa met typische witgekalkte muren en bruinrode Boomse pannen. Het eigenaarskoppel nam architect Michael Van Maldeghem onder de arm om de villa te verbouwen, uit te breiden en aan te passen aan de huidige comfortnormen.

Grote voortuin

De voorgevel van de charmante villa is zuidgericht en kijkt uit op een grote voortuin, waar de bewoners graag vertoeven. Het perceel is omzoomd met groen en bepaalt het karakter van de plek en de privacy van de bewoners.Charmante villa, michael van maldeghem, authentiek, nieuwbouw, hedendaags

Authentieke karakter

Kleine ramen lieten weinig contact met de voortuin toe. Er werd ingespeeld op de wensen van de bouwheren: openheid, licht en een sterke connectie met buiten. Bovendien moest het authentieke karakter van de charmante villa zoveel mogelijk behouden blijven.

 

Overdekte terras

Het nieuwe, overdekte terras vooraan is nu het hart van de charmante villa waarrond de leefruimtes werden georganiseerd. Tegen de bestaande woning werd een nieuwe, hedendaagse aanbouw geplaatst. De gevel van het nieuwbouwgedeelte werd uitgevoerd in massiefbouw.Charmante villa, michael van maldeghem, authentiek, nieuwbouw, hedendaags

Authentieke elementen

Bij de verbouwing werd rekening gehouden met de aanwezige, authentieke elementen.
Alle zichtbare balken en binnendeuren behouden en geluchtgomd. Het deurbeslag werd hergebruikt en zwart afgewerkt. Bestaande ramen behielden hun formaat maar werden uitgevoerd in zwarte stalen frames. Zelfs een rij Delftse tegeltjes boven een houten balk werd bewaard en de bewoners behielden hun vintage meubilair. Het bestaande dak werd gerenoveerd en de Boomse pannen werden herplaatst na reiniging.

Vestiairekast

Achter de glazen voordeur in zwart geschilderd houten schrijnwerk bevindt zich de inkomhal. Deze werd grotendeels behouden, op de geluchtgomde deuren van het gastentoilet en de vestiairekast na. De trap met open treden werd voorzien van een zwarte, stalen leuning.

Speels contrast

De zichtbare balken in de nok werden eveneens geluchtgomd. Een sfeervolle, minimalistische pendel met drie grote, onregelmatig gevormde lampen en verder enkel snoer en fittings, trekt meteen de aandacht. Zwarte accenten her en der in de charmante villa zorgen voor een speels contrast met de witte muren.

Dining room

Een glazen deur leidt naar de dining room met glazen eettafel op twee zwarte marmeren. Boven de eettafel een originele ringvormige ledlamp-pendel in wit metaal, type Mito van het merk Occhio. De dining room sluit aan op een zithoek met TV.

Charmante villa, michael van maldeghem, authentiek, nieuwbouw, hedendaags

Wijnkelder

Achter de dining room bevindt zich het nieuwbouwgedeelte met zithoek die zicht geeft op de voortuin en overdekt terras. Grote blikvanger hier is de zwarte, bolvormige en hangende houtkachel van Focus. Aanpalend bevindt zich achter een glazen wand het thuiskantoor. Een speciaal vervaardigd luik in de vloer geeft toegang tot de wijnkelder van de charmante villa die zich uitstrekt onder het nieuwbouwgedeelte.

Master bedroom

Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers van de zonen met gedeelde badkamer. Aan het eind van de gang treffen we in het nieuwbouwgedeelte de master bedroom aan met een groot schuifraam dat toegang geeft tot een overdekt terras. In de master bedroom werd de inox afvoerschouw van de haard beneden zichtbaar geplaatst als opvallend designelement. De master badkamer omvat een ruime inloopdouche met vrijstaande glazen wand, een dubbele lavabo en een royaal ligbad. De badkamers hebben een witte gietvloer en het meeste kraanwerk is van Axor.Charmante villa, michael van maldeghem, authentiek, nieuwbouw, hedendaags

Architect: MVMA, Sint-Amandsberg. Bouwbedrijf: Builthings NV, Destelbergen. Ramen: Ramencentrum Van Hecke, Zelzate

 

 

Tekst: Philip Doutreligne 
Fotografie: German Bourgeat

____

Wil je meer weten over Michael van Maldeghem?