buitenleven, jan joris tuinarchitectuur, the art of living

  • Jan Joris Tuinarchitectuur
  • Kortrijksesteenweg 121
  • 9830 Sint-Martens-Latem (BE)
  • Energielaan 24/ 002
  • 2950 Kapellen (BE)
  • Tel.: +32 (0)3 651 9470

Buitenleven met Jan Joris Tuinarchitectuur | Jan Joris Tuinarchitectuur

Deze loft in het Antwerpse, strekt zich uit over de derde en vierde verdieping en biedt niet enkel het summum aan wooncomfort, maar ook een zee van inspirerende buitenruimtes. De bestaande tuin was echter vrij gedateerd. Jan Joris Tuinarchitectuur uit Kapellen en Sint-Martens-Latem stond in voor het ontwerp, de heraanleg en de aankleding van de buitenruimte met diverse terrassen, paden, perken, intimistische binnen patio’s en gezellige en privatieve zithoekjes. Letterlijk en figuurlijk een project op hoog niveau.

buitenleven, jan joris tuinarchitectuur, the art of living

Buitenleven stimuleren

De opdrachtgevers vroegen Jan Joris Tuinarchitectuur om het buitenleven maximaal te stimuleren. Ze wilde elke beschikbare buitenruimte volop benutten voor hun rust en privacy. Hiermee wilde ze storende geluiden weren en eventuele inkijk tegengaan. Ze wilde veel aandacht besteden aan duurzaamheid en ecologie. Op elk moment van de dag in elk seizoen wilde ze genieten van natuur in een hoofdzakelijke stedelijke context.  

buitenleven, jan joris tuinarchitectuur, the art of living

Aanzienlijke ingrepen

Jan Joris Tuinarchitectuur heeft al jarenlange expertise en vakmanschap. Zo werden er grote en kleine ingrepen nauwkeurig gepland en uitgevoerd. Er werd een ochtend- en avondterras aangelegd en trappen van natuursteen geplaatst. Voor het beschutten en het weren van storende geluiden werden er screen aangebracht. Diverse paden zorgen voor een logische en aangename circulatie. Her en der werden er gebruik gemaakt van spiegelende oppervlakken. Dit hebben ze gedaan om de ruimte optisch te vergroten. Stalen plantenbakken met insnijdingen werden geplaatst en open buitenhaarden van AMA Haarden laten toe om ook in de winter volop van de tuin te genieten. Voor het stijlvolle buitenmeubilair werd Balo Boutique ingeschakeld. 

buitenleven, jan joris tuinarchitectuur, the art of living

Gevarieerd beplantingsschema

De beplanting van de tuin werd afgestemd op alle zintuigen. Geuren, kleuren, structuren en speelse, verleidelijke vormen waren daarbij van belang. Qua beplanting hebben ze gekozen voor een uitgebreid pakket, hierdoor valt er in elk seizoen steeds iets anders te beleven en te bewonderen. Naast de keuken werd een heuse bloemenweide met één- en tweejarige bloemen aangelegd. Bij de master bedroom is er een wilde tuin met exotische ogende vegetatie. Wanneer de bewoners wakker worden wanen ze zich in een ‘Urban Jungle. Een permanent vakantiegevoel.   

buitenleven, jan joris tuinarchitectuur, the art of living

Relaxte mediterrane sfeer

Het terras naast het zwembad is een van de vele favoriete plekjes van de bewoners. Jan Joris Tuinarchitectuur wist hier een relaxte mediterrane sfeer te creëren. Dit heeft hij gedaan door het toepassen van een zilverkleurig beplantingsschema. Druivelaars werden aangeplant rond en tussen de aanwezige betonnen balken. Enerzijds zorgt dit voor een horizontaal schaduwdek met getemperd licht, dankzij het groot en frisgroen gekleurd blad. Anderzijds roept de specifieke geur van de wijnranken onmiskenbaar associaties op met het Zuiden.   

buitenleven, jan joris tuinarchitectuur, the art of living

Grote uitdaging

De aanleg van deze lofttuin vol verassingen was geen makkie. Tonnen materiaal moesten echter met behulp van grote kranen drie en vierhoog gehesen worden tot op de achterliggende ingesloten verschillende patio’s. Verder zorgde de diversiteit en complexiteit van de buitenruimtes op verschillende niveaus voor de nodige uitdagingen. Om het buitenleven nog meer te stimuleren werd zelfs een polyvalent sportveld (18x10m) op het dak van de derde verdieping geplaatst. Hier kunnen kinderen voetballen, basketballen, hockeyen, enz.   

 

Tekst: Redactie The Art of Living
Fotografie: Jan Joris Tuinarchitectuur

____