Buitenbeleving in hartje stad

Baeyens & Beck

Dit statige herenhuis in de Gentse binnenstad is een opvallende verschijning. De eind negentiende-eeuwse gevel is naadloos geïntegreerd in het straatbeeld. Niemand vermoedt dat achter de gerestaureerde klassieke façade een strakke en moderne parel schuilt van Baeyens & Beck Architecten. Zulke bouwdromen maken de stad klaar voor de toekomst: een gezin krijgt buitenbeleving en vindt rust, en tegelijk is alles heel bereikbaar. We kijken binnen in een open, kindvriendelijke en uiterst praktische woning. 


Exterieur

Herenhuis, ruimtelijk, Baeyens & Beck, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Tuinarchitect

Berdea

E-Installatie

Elektro WVA bv

Aannemer

Vinckier-Cloet BV

Plaatser buitenschrijnwerk achterzijde, dakramen, aluminium gevelbekleding & zonneluifel

Alu Werbrouck

Tuinaanleg

Tuinen Verstraete

Onverwacht modern 

Dit is een gedurfd en enorm geslaagd project. In overleg met Monumentenzorg bleef alleen de straatgevel intact. Dankzij de sloop van het oude, vergane gebouw was het mogelijk een hedendaags interieur te creëren en vorm te geven. Toch zijn er enkele knipogen naar de vroegere herenhuizen zoals de hoge plafonds overal in huis en de cementtegeltjes in de inkom. Het huis telt vier verdiepingen, heeft een strakke tuin met zwembad en is helemaal onderkelderd. De gigantische raampartijen en prachtig ingewerkte patio scheppen een spel van veel licht en warmte. Handige pivoterende of schuifdeuren zitten onwaarneembaar weggewerkt in de maatwerkkasten. Met deze flexibiliteit wordt iedere open ruimte in een handomdraai een gezellige cocon. 

Cozy vakantiegevoel 

Het innovatieve en elektrisch bediende HiFinity-raamsysteem in de keuken creëert een gevoel van oneindigheid. Via de kader- en greeploze glasvakken stroomt het zuiderse tuingevoel naar binnen. Een zwevend terras met beige-getinte vloer brengt ons naar het zwembad. De zon warmt het zwembadwater op onder het afgesloten rolluik. Achter het zwembad zien we een zwarte buitendouche en een specifieke stalen structuur voor schommels en acrobatiek. Deze structuur werd doorgetrokken aan de lichtlijn die ’s avonds de tuin gezellig maakt. De achtergevel bevat verschillende accenten en volumes en een groendak. Het sobere en neutrale effect van de zwarte en witte hoofdkleuren komt zowel binnen als buiten terug. Een handige uitklapdoek overdekt het terras van deze zuidgerichte tuin. De moderne zitbank en het aardewerk van Atelier Vierkant brengen een leuke twist in het tuingeheel. 


Leefruimte

Herenhuis, ruimtelijk, Baeyens & Beck, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Verlichting

Occhio

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Verlichting

Lightpoint

Houten vloer & trap

Mogensen Parketvloeren

Lift

Verolift

Piano

Piano’s Maene

Schilderwerk interieur

Cpaint

Maatwerk

Claeys Interieur bv

Veel licht en ruimtelijk zicht 

De eigenaresse van het pand heeft veel affiniteiten met de stad. De toplocatie geeft haar gezin een buitengevoel en de sfeervolle tuin een buitenbeleving. Vooraleer we de keuken binnenwandelen, passeren we een lift in het kader van levenslang wonen. Boven zien we een vide met netten en kussens in de leefruimte op de eerste verdieping. Rechts hangt de op maat ontworpen open trap aan het plafond. Het blank staal heeft een robuuste en evenzo verfijnde look. Een ander knap staaltje architectuur is de unieke patio: die trekt als het ware het daglicht naar binnen in de keuken. Door middel van een glazen vloer bereikt het daglicht zelfs de kelder. De maatwerkkasten zijn gemaakt van donker fineerhout en combineren mooi met de onderhoudsvriendelijke en lichtere keramische vloer. Het zwarte natuurstenen werkblad trekt de aandacht en contrasteert met de solid surface eettafel.  

Vanuit de keuken gaat de trap naar de multifunctionele kelder. Die fungeert als sportplek, ontspannings- en projectieruimte voor het gezin, en als berging en technische ruimte. Een doorkijkraam naar het zwembadwater creëert een fabelachtig licht op de terrazzovloer. Er is nog een infraroodsauna, een sanitaire cel voor de zwemmers en een extra logeerkamer met natuurlijk licht vanuit de raampjes op straathoogte. In de technische ruimte vinden we een kleine en unieke warmtekrachtkoppelinginstallatie waarbij de Viesmann-verwarmingsketel elektriciteit opwekt uit de gasverbranding. Verdere technieken zijn zonnepanelen op de daken, vloerverwarming en -koeling, en een compleet domoticasysteem. 

 


Bovenverdieping

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Spiltrap

EeStairs

W-Installatie

Luc Meersman bvba

Plaatser tegel- en PU vloeren & douchewand

Verbeke Vloerafwerkingen
Herenhuis, ruimtelijk, Baeyens & Beck, The Art of Living

Paradijs voor tieners 

Op de eerste verdieping absorberen de grote ramen het licht en bieden zicht op het groendak vanuit het home-office-gedeelte. Een trede hoger bevindt zich het salon met haard en Classo-meubilair in aardekleuren die goed aanvullen op het warme visgraatparket. In de statige donkerhouten kastenwand is een piano geïntegreerd. De hoofdslaapkamer bevindt zich op de tweede verdieping met gietvloer en dressing met badkamer. Het bad, het Vola-kraanwerk en de dito handdoekdrogers vormen de aandachttrekkende voorwerpen. De gietvloer vloeit hier over in de wanden. Verder is er nog een extra logeerkamer. De bovenste etage is een exclusieve beleving voor de kinderen, met hier en daar speelse rode en blauwe details. De eerste lichtrijke tienerkamer bevat een gerestaureerde dakkapel. Links en rechts van de kapel zitten vier dakvensters, volledig afsluitbaar met rolluiken. Via een wenteltrap komen we op een duplex slaapverdieping, afgebakend met hetzelfde touwennet als in de leefruimte van de eerste verdieping en met fenomenaal zicht op alle Gentse torens. Via de gang met gedeelde douche komen we in de tweede, gespiegelde tienerkamer die op een soortgelijke manier is ingedeeld. Een deel van die kamer hangt als immense doos met één uit de gevel. De kinderen hebben de tinten en intensiteit van de korrel in de gietvloeren zelf uitgekozen. Het is altijd vakantie in deze bijzondere woning.

Editor: Media Team RRO

Datum: 16-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Julie Van Maris

Fotografie: Pilar Shoots