De ‘Vleugeltafel’/’Pianotable’

‘Il Salone del Mobile’_ Milaan

Hallo, Mijn naam is Joop Peels (1990) en met trots presenteer ik de ‘Vleugeltafel’; een exclusieve salontafel in de vorm van een vleugelpiano. Toen ik in 2010 in de eerste klas zat van de opleiding ‘Ontwerpend Meubelmaker’ op het Koning Willem I College in ’s Hertogenbosch, deed ik mee aan een ontwerpwedstrijd. Een deskundige jury, waaronder ontwerper Maarten Baas, verkoos me als een van de vijf winnaars. De prijs: Ik mocht het ontwerp uitvoeren en de tafel presenteren op de wereldberoemde meubelbeurs ‘Il Salone del Mobile’ in Milaan!

De Vleugeltafel

De tafel (1500 x 1000 x 350 mm) is een mix van kunst en design, en is zeker niet voor iedereen weggelegd. Ik wilde geen concessies doen wat betreft het materiaalgebruik: Het blad en de poten zijn, net zoals bij een echte vleugel, afgewerkt met super hoogglans lak en onder de drie poten bevinden zich originele wielen van een vleugelpiano. Acht echte koperen bassnaren onder het blad vormen een soort “netje” waar je bijvoorbeeld kranten en tijdschriften op kunt leggen. De snaren zijn stuk voor stuk op maat gemaakt en met originele stempennen bevestigd aan een frame van messing. Om het helemaal af te maken heb ik mijn logo verwerkt in de rechterpoot.

Dutch Design

De ‘Vleugeltafel’ staat voor luxe en kwaliteit. Ik richt me dan ook het liefst op het hogere segment: Ik hoef weinig tot geen rekening te houden met de kosten en heb zo alle vrijheid om te creëren wat ik wil. Een bijkomend geluk is de sentimentsverbetering in de meubelindustrie. Er zal nu eerder gekozen worden voor een luxe- kwaliteitsproduct dan vijf jaar geleden. Vanwege het grote aanbod aan meubels is onderscheidend vermogen nu extra belangrijk. Ik denk dat ik met de ‘Vleugeltafel’ wat dat betreft goed zit. Waar dit Dutch-design-kunstwerk te koop is? Nog nergens.

To be continued…