Biophilic design, Biophilic design, Buijtels Buitengewone Tuinen

  • Buijtels
  • Troprijt 21
  • 5531 NA Bladel

Biophilic design | Buijtels Buitengewone Tuinen 

Biophilic design is een concept dat binnen ontwikkeling van leefgebieden wordt gebruikt om de verbinding van mensen met de natuurlijke omgeving te vergroten door gebruik te maken van directe natuur, indirecte natuur en ruimte- en plaatsomstandigheden. Buijtels Buitengewone Tuinen is een innovatief tuinontwerpbureau dat graag nieuwe concepten uitprobeert. In dit artikel vertellen zij meer over biophilic design.

Wat houdt het in?

Bij een biophilic design gedachtengoed houd je rekening met elementen uit de natuur die het leefgenot ten goede komen. Tijdens de industriële revolutie is veel veranderd, wat de economie ten goede kwam, maar waarbij we steeds verder af zijn komen staan van onze oorspronkelijke menselijke habitat. Alles wat de natuur te bieden heeft en ons mensen gelukkig maakt komt terug in biophilic design en dat kan heel aantrekkelijk zijn als het op de juiste manier wordt ingezet.

Biophilic design, Biophilic design, Buijtels Buitengewone Tuinen

Welke elementen kenmerken biophilic design?

Licht maakt bewustwording van tijd op de dag en seizoenen mogelijk. Het zorgt tevens voor zicht, bewegwijzering en comfort. Het voorjaar en de zomerperioden waarbij het langer licht is worden meer gewaardeerd dan de donkere dagen. Water heeft op zijn beurt een aantrekkende werking voor leven in de tuin wat de betrokkenheid en beleving met de natuurlijke omgeving vergroot. Niet voor niets wordt een huis aan het water financieel een stuk hoger gewaardeerd dan dat niet aan het water staat. Planten maken het mogelijk om de natuurlijke omgeving van buiten naar binnen te halen en zo een harmonie te creëren met de charme die een natuurlijke omgeving te bieden heeft. Als laatste element bevordert de interactie met dieren interesse, mentale stimulatie en plezier. Het vergroot onze betrokkenheid met de natuur.

Biophilic design, Biophilic design, Buijtels Buitengewone Tuinen

Een duurzaam uitgangspunt

Door natuurlijke landschappen en zelfvoorzienende ecosystemen aan te sluiten op de omgeving creëren we harmonie in plaats van afstand. Het biophilic design gedachtegoed komt het klimaat maar ook het levensgenot dat we ervaren ten goede. Het klinkt wellicht allemaal wat stoffig, maar bovenstaande elementen bieden voldoende ruimte om er een esthetisch aantrekkelijk geheel van te maken dat verder rijkt dan een enkel een lust voor het oog. De term biophilic design is tot op heden in Nederland nog relatief onbekend, maar internationaal zijn al veel succesvolle projecten ontwikkeld met dit gedachtegoed als uitgangspunt. Biophilic design werkt klimaatondersteunend, is duurzaam en wat ons betreft de toekomst voor tuinontwerpen, gebieds- en projectontwikkeling.
 

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Buijtels Buitengewone Tuinen

___

___

Meer projecten van Buijtels Buitengewone Tuinen bekijken?