Gelijkvloerse woning, the art of living

Gelijkvloerse woning verankerd in het groen | Architectenbureau Hilde De Maertelaere

Deze strakke, gelijkvloerse woning lijkt als het ware op te gaan in het groene en beboste landschap van een rustig dorpje in Oost-Vlaanderen. Het perceel waarop de woning werd gebouwd, meet net geen 40 are, is zuid-zuidwest gericht en maakte ooit deel uit van een imposant kasteeldomein. Architecte Hilde De Maertelaere uit Drongen stond in voor het architecturaal concept, dat ze ontwikkelde in nauwe samenwerking met de bouwheren.

Aluminium plinten: Bminus. Haard binnen: NV De Plancke. Lamp boven de eettafel: Brand van Egmond.

Gelijkvloerse woning, the art of living

E-Installatie: Electro Buyle. Keuken, badkamer en inbouwkasten: TT Interieur.

Pleisterwerken: Pleisterwerken Steven De Clercq.

 

Creatieve wisselwerking

De opdrachtgevers formuleerden heel specifieke wensen naar de architecte toe en wilden hiermee hun stempel drukken op hun nieuwe woonst. Het koppel is ook nog eens vrij artistiek aangelegd, waardoor de vrouw des huizes zelf reeds één en ander uitgeschetst had. Dankzij de creatieve wisselwerking tussen bouwheren en architecte kwam het finale plan vrij vlug tot stand en werden alle wensen ingevuld: privacy en geslotenheid vooraan, totale openheid achteraan, maximaal behoud van de oude, waardevolle bomen, één open lichtrijke ruimte binnen en alles gelijkvloers met het oog op later.


“Opvallend in de leefruimtes is het volparket in gerookte eik, geplaatst in een hoogkant legpatroon”


Gelijkvloerse woning, the art of living

Deuren: NV Brems Doors. Domoticasystemen: Velbus Home Automation NV. Keuken, badkamer en inbouwkasten: TT Interieur.


“Dankzij de creatieve wisselwerking tussen bouwheren en architecte kwam het finale plan vrij vlug tot stand en werden alle wensen ingevuld”


Gelijkvloerse woning, the art of living

Tegelwerken: Tegelwerken De Vreese.

 

Eén grote, open ruimte

Langs binnen werd de gelijkvloerse woning als één grote, open ruimte geconcipieerd. Hierin werd een kubus geplaatst die aan vier zijden verschillende functies definieert. Aan de inkom werden er de vestiaire en het gastentoilet in ondergebracht. Een andere zijde geeft dan weer uit op het salon en de eetplaats. Rechts van de inkom bevindt zich een praktijkruimte, voorzien van een eigen inloopdouche. Links van de inkom werden een zithoek met oude Chesterfield zitbank en een thuiskantoor ondergebracht. Opvallend in de leefruimtes is alvast het volparket in gerookte eik, geplaatst in een hoogkant legpatroon. De hal, keuken en badkamer daarentegen werden bevloerd met keramische tegels in Travertin marmerlook.

Gelijkvloerse woning, the art of living

Tuinmeubelen (merk): Jati & Kebon. Tuinmeubelen (leverancier): Verbeke Outdoor. Aluminium kozijnen en buitenschrijnwerk: Group Ceyssens.

Zwembad: BV Van Eeckhoudt.

 

Exclusieve verlichting

In het hele interieur werd voornamelijk gewerkt met zachte, natuurlijke tinten in een rustgevende combinatie van wit, taupe, en zandgrijs. Enkele contrasterende rode toetsen brengen extra dynamiek in het geheel. Boven de tafel zorgt een ‘Crystel Waters Cigar’ hanglamp van Brand van Egmond voor sfeervol licht. De rest van de woning wordt hoofdzakelijk verlicht met spotjes van het Italiaanse Flos en het Belgische Wever & Ducré.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: German Bourgeat

____

Wil je meer projecten zien van Architewau Hilde De Maertelaere?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!