
Petersen Tegl is een Deense fabriek die bakstenen en baksteen toepassingen voor de woningbouw produceert. Zij leggen hierbij de nadruk op echt vakmanschap en authenticiteit. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in het op kolen stoken van bakstenen en er zijn maar weinig fabrieken ter wereld die dit kunnen. Door dit proces ontstaan unieke bakstenen in rijke kleuren met lichte en donkere nuances. Dit betekent dat de helft van hun assortiment met de hand gemaakt wordt en dat zij bakstenen kunnen produceren die voldoen aan ieders persoonlijke wens.
Helemaal naar wens
Om ervoor te zorgen dat de stenen die geproduceerd worden inderdaad aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever werkt Petersen Tegl nauw samen met eventuele architecten, opdrachtgevers, kunstenaars en wie er nog meer betrokken raakt bij de woningbouw. Deze samenwerking is essentieel omdat alleen zo de steen met de juiste uitstraling geproduceerd kan worden. Een voordeel hierbij is dat de stenen handmatig ontwikkelt worden waardoor opdrachtgevers invloed hebben op de formaten, kleuren en hoekoplossingen. Hierdoor kunnen de opdrachtgevers precies uitzoeken wat zij voor ogen hebben en kunnen zij, door de vele mogelijkheden, de meest mooie gevels produceren. Het is zelfs mogelijk verschillende steensoorten te mixen, zo ver gaan ze bij Petersen Tegl.
Natuurlijk product
Naast dat je kunt kiezen uit een bijzonder groot assortiment, staan de stenen toepassingen van dit bedrijf ook voor duurzaamheid en makkelijk onderhoud. Allereerst worden de bakstenen gemaakt van klei waardoor je te maken hebt met een natuurlijk product. Dit betekent dat de stenen een kleine mate van impact hebben op het milieu, alleen als de stenen gebakken worden zijn het de ovens die hier invloed op uit oefenen. Daarnaast is het product goed recyclebaar; het water en de energie, die vrijkomt in de ovens, worden opnieuw gebruikt. Daarnaast zijn muren, gemaakt van deze bakstenen, goed te onderhouden en heb je er vrijwel geen omkijken naar. De bakstenen werden al vaak in de woningbouw gebruikt en de gebouwen zien er vandaag de dag nog steeds adembenemend uit.
Fotografie: Justin Alexander
Fotografie: Mark Seelen
Fotografie: Ståle Eriksen