slider_bijzondere-architectuur_toop-architectuur_3
slider_bijzondere-architectuur_toop-architectuur_1
slider_bijzondere-architectuur_toop-architectuur_2
previous arrow
next arrow

Bijzondere architectuur | TOOP Architectuur 

De vervallen boerderij die hier stond, viel niet meer op te knappen, maar de locatie – akkers tot aan de horizon, boerderijen her en der in het landschap verspreid en een kabbelend beekje dat langs het perceel meandert – is ongeëvenaard. Nu staat er het boporo house, een architectonische parel die uitblinkt in bouwkundige eenvoud. We spraken met het brein achter deze villa met bijzondere architectuur: architectenduo Laurent Temmerman en Jens Theuwen van TOOP architectuur.

Houten vloer: BVBA Favere Parket. Natuursteen: Kamo Natuursteen.

 

Uitgesproken karakter, maar niet dominant

Van de straatkant bekeken geeft het huis een vrij gesloten indruk: geen ramen, hoog opgetrokken muren. “Omdat de bewoners privacy zeer op prijs stellen, heeft de villa aan de voorzijde geen ramen. We twijfelden zelfs sterk of we wel een raam bij de voordeur moesten plaatsen – sterker nog: of we zelfs wel een voordeur moesten willen. Uiteindelijk hebben we tussen de buitenwanden een subtiele opening naar de tuin gecreëerd en kozen we voor een voordeur naast een smal raam van zwartgetint glas.”

Interieurbouwer: Céless Interieur Aannemer. Schilderwerken: Neyrinck Schilderwerken. Isolatie en chape: Koen Vanmullem Isolatievloeren. Domotica: Elektriciteitswerken Evenepoel Joris. Deuren: Entre-Porte. Keuken volledig: D-Interieur. Sanitair en warmtepomp: Gyselinck Installaties. Ventilatie: Quality Air.

 

Open en verbonden

Wanneer je eenmaal binnen bent, stelt de woning zich voor je open en worden de omliggende velden als het ware naar binnen gezogen. Vanachter de grote raampartijen hebben de bewoners een schitterend uitzicht op de omgeving en kunnen ze jaarrond genieten onder het overdekte terras. Het terras laat zich bestempelen als de kern van deze woning waar de leefruimtes rondom gesitueerd zijn.

Bijzondere architectuur, bijzondere architectuur, TOOP Architectuur

Ramen en buitendeuren: NV Allaert Aluminium. Betonvloeren: Durmiline. Architect: TOOP Architectuur.

 

Vloeiend lijnenspel

Deze woning met bijzondere architectuur is volledig open en loopt in één vloeiend lijnenspel over van de ene in de andere ruimte. De centrale leefruimte, direct aan het terras gekoppeld, is een open geheel waarin de living, de dining en de keuken met elkaar in verbinding staan. Het plafond van gietbeton loopt door van binnen naar buiten, waardoor het huis zich als het ware vasthaakt in zijn omgeving. Om die beleving nog eens extra aan te stippen, reiken de raampartijen van de vloer tot aan het plafond.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff geschreven voor magazine nr.3 2020
Fotografie: Tim Van de Velde

____
Wil je meer projecten zien van TOOP Architecten?