Bijzondere architectuur | Pascal Francois, the art of living

Bijzondere architectuur | Pascal François Architects

Deze woning met bijzondere architectuur, ontworpen door Pascal François, bevindt zich aan een pijpenkop in een oudere verkaveling op een kasteeldomein. De groene en bosrijke omgeving laat in niets vermoeden dat de woning zich op slechts een boogscheut van het stadscentrum bevindt. Vooral tijdens de winter kunnen de bewoners er genieten van de twee kastelen achter de bomen. Het perceel werd niet omheind, waardoor de openheid van de omgeving extra benadrukt wordt.

Leverancier Metalfire Haard: Bosmans G&G. Interieurmaatwerk: De Meersman & Zonen. Audio & Video: Altronik. Meubilair: Final Touch.

Bijzondere architectuur | Pascal Francois, the art of living

Gevels met een lichtroze schijn

De voorgevel van deze villa met bijzondere architectuur bestaat uit een sokkel, grotendeels bekleed met houten lamellen in Moabi. Dit zorgt voor een verticaliteit die verder onderstreept wordt door de boom vooraan en de recentere aanplant van de strakke bomenlijnen opzij van de woning. Het verdiepingsvolume is ongeveer 7 meter teruggetrokken ten opzichte van de sokkel. Naast het Moabi-hout zorgt ook de gevelsteen aan de verdieping, de Heide 43 (Autumn-Van- dersanden) voor een lichtroze schijn. De gevelsteen is verlijmd in een wildverband.

Houten vloeren: RV Parket. Realisatie badkamer en sanitair: Jervis Sanitair en Verwarming. Verlichting: Gysens Guido/Sign.

Uniek materiaalgebruik

De bouwheren, een koppel op leeftijd, kwamen van een klassieke woning en wensten nu voor iets volledig hedendaags te gaan. Dat wordt onder meer geïllustreerd in de keuken. Daar werd niet enkel de vloer bekleed met grijze en lichtroze gespikkelde granito, ook het eiland en het kookgedeelte werden in dit materiaal uitgevoerd, wat tot een strakke uniformiteit leidt. Uiteraard werden de fronten verdund met het oog op hun gewicht. Het kraanwerk is van Vola. Verder zijn alle vloeren beneden in hetzelfde materiaal.

Bijzondere architectuur | Pascal Francois, the art of living

Bijzondere architectuur | Pascal Francois, the art of living

Ode aan het licht en het landschap

Achteraan in de woning staat alles in het teken van genieten. De omgevende natuur lijkt er de woning binnen te dringen. Een patio in de woning maakt dat de grens tussen binnen en buiten nog moeilijker te trekken is. In het salon hangt een zwevende kastenwand in olmfineer, als afscheiding met de eetruimte. Ook elders in de woning werden schuifdeuren en kastenwanden in olm toegepast. Achter openzwenkende deuren zit de tv verborgen. Onder de zwevende kast werd een open gashaard in de vloer aangebracht.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.1 2021
Fotografie: Cafeine

____
Wil je meer zien van Pascal François Architects?