Bijzondere architectuur | Enplus Architecten

Wanneer je een volume ontwerpt en bouwt, ben je ook verantwoordelijk voor de ‘restruimte’ buiten. Zowel het in- als exterieur. Aan Nicolas van Enplus Architecten de taak om deze verantwoordelijkheid te dragen en het project tot dit beeldige eindresultaat te brengen. Hij creëerde een villa met bijzondere architectuur waarin je heerlijk kunt wegdromen in één van de zitramen, je tot rust komt in de badkamer en een glaspartij de bovenverdieping opsplitst in twee volumes. De tuin bestaat uit verschillende buitenruimtes waarin het altijd wel érgens aangenaam vertoeven is. Het ontwerp spreekt tot verbeelding en maakt nieuwsgierig naar de gedachten erachter. Een massa met gaten, speelse volumes en plekgevoelens.

Massiviteit met inhammen

Een warm welkom: de voortuin wordt het voorerf, waar iedereen hartelijk ontvangen wordt. Met een sterke nadruk op iedereen, want er staat geen hek of haag dat het erf afsluit. De auto draaien op de oprit? Geen probleem, ga je gang. In het voorerf stond nog één boom; deze is deels voor de voordeur geplaatst om wat speelsheid toe te voegen. Over het algemeen maken ze bij Enplus Architecten een doos met een opening erin. Hierin verwerken ze een compositie van ramen, zodat er gaten in de massa ontstaan wat leidt tot bijzondere architectuur. Het moest speels zijn, ze wilden geen gewone doos ontwerpen en hebben inhammen aan de zijkanten toegevoegd om buitenruimtes te creëren.

W-installateur: Craeynest & Co BV

Architect: Enplus Architecten. Dakdichting: Dak Design

Keuken & living

Op een kookeiland staat altijd wel iets. Nicolas heeft ervoor gekozen om dit anders aan te pakken. Achter het kookeiland hebben ze een massief zwart blok gecreëerd. Hierin zijn alle functionaliteiten van de keuken verwerkt. Alle elementen die vaak op het kookeiland staan, zoals het koffiezetapparaat, de sodastream en de citruspers bevinden zich nu in de kastenwand, zodat het eiland vrij blijft. De living is bewust niet in één grote zaal gegoten, maar heeft een L-vorm gekregen. De ramen zijn als een soort meubel in de muren geduwd, half buitenboord. Dit maakt ze een aangename toevoeging aan de lichtbeleving, een prettige doorkijk naar de tuin en ze zijn functioneel als zitbank.

 

Gebaseerd op een tekst van Milou Vogels geschreven voor magazine nr.2 2020
Fotografie: German Bourgeat

_____
Wil je meer projecten zien van Enplus Architecten?