Betonnen monoliet in samenspel met afrormosiahout

PCp Architects

Een woning met een sobere uitstraling en een sterke verbinding met de natuur: dat is wat architect Jochen Kerkhofs van architectenbureau PCp Architects vorig jaar realiseerde in Maasmechelen. Woning LV – zoals ze genoemd wordt – is volledig gegoten in zichtbeton en biedt door de grote glaspartijen aan de tuinzijde een prachtig uitzicht op de groene omgeving. De relatie tussen binnen en buiten was voor de architect essentieel bij het ontwerpen van deze woning, waarbij het behoud van groen op het perceel een belangrijk uitgangspunt was. 


Pand

Hout, Architectuur, PCp Architects

Alle leveranciers van het pand

Architect

PCp Architects

Technisch huzarenstukje  

De villa ligt op een riant perceel, dat volledig bebost was met naaldbomen. Om de villa te kunnen bouwen, hebben we enkel het minimale ontbost”, vertelt Jochen. “Zo heb je vanuit de open achterzijde van de villa nog steeds zicht op de linde- en dennenbomen achteraan op het perceel.” Het ontwerpen van een huis in zichtbeton vergt heel wat technische kennis en precisie. Toch was dit voor de PCp Architecten geen belemmering, integendeel. Jochen: “We hebben veel vooruitgewerkt. Niet alleen wat het ontwerp betreft, maar ook zeker wat de constructie aangaat: de leidingen, de elektriciteitspunten, het ventilatiesysteem – alles moest definitief zijn voordat de bouw van start ging. Zodra het beton in de bekistingen gestort is, kun je dergelijke technische componenten niet meer aanpassen. Dat vergt uiterste precisie in de voorbereidende fase en dat maakte het een lang project, maar voor zulk nauwkeurig werk neem je de benodigde tijd.” 


Keuken

Hout, Architectuur, PCp Architects

Alle leveranciers van de keuken

Keukenblad, vloeren & wandbekleding

Recko Floors

Keukenapparatuur

Gaggenau

Raambekleding

Merode Interieur

Groene en lichte binnenkomst 

Een van de wensen van de bewoners was privacy, vandaar dat ook de voordeur zich uit het zicht bevindt. De houten gevelbekleding met overkraging leid je naar de patio, aangekleed met volgroeide olijfbomen, waar je de voordeur vindt. Deze patio zorgt niet alleen voor extra privacy, maar ook voor een bijzondere beleving bij het binnenkomen. Het groen wordt letterlijk tot aan de voordeur gebracht en doordat de woning om de patio heen is gebouwd, stroomt het daglicht in overvloed de leefruimten binnen. Openheid prevaleert in dit ontwerp: slechts een wand in beton scheidt de inkomhal af van de rest van de woning, waardoor de begane grond een aaneengeschakelde leefruimte is. De zwevende trap – uiteraard van beton – is een stoere blikvanger in de nachthal.


Leefruimtes

Hout, Architectuur, PCp Architects

Alle leveranciers van de leefruimtes

E-Installatie

Yannick Opsteyn Technieken

Onbelemmerd zicht op de tuinzijde 

Aan de tuinzijde bevinden zich de leefruimtes, die zuidwestelijk georiënteerd zijn. Middels de bestuurbare houten lamellen aan het exterieur kan de eigenaar de inval van zonlicht perfect reguleren: dat resulteert in optimale koelte in de zomer en optimale lichtinval in de winter. Dit vernuftige ontwerp draagt zeer zeker bij aan de energiezuinigheid van deze BEN-woning met energiepijl E. De woning is tevens volledig onderkelderd. Deze kelder biedt plaats aan een garage en technische ruimtes, en heeft als speels detail een felgele gietvloer. De woning telt vier slaapkamers, waarvan één masterbedroom met dressing en badkamer. De slaapkamers aan de nachthal hebben de beschikking over een badkamer en twee nacht-wc’s. Een lift, een wasruimte en een bureau maken de woning compleet. Opmerkelijk is dat de woning niet alleen aan de buitenzijde volledig is opgetrokken in beton, maar dat ook de binnenwanden voor het overgrote deel onbewerkt zijn gelaten. “We hebben ons kunnen uitleven”, beaamt Jochen, “zowel qua exterieur als interieur. De PCp-interieurdesigners gingen samen met de bouwheer naar toonzalen om marmer te selecteren. Daar kozen ze voor een marmer met royale aders. Doordat de woning de grijze-beige ondertoon van het beton heeft, mocht het marmer eruit springen. Sterker nog, nergens in de woning is hetzelfde marmer hergebruikt. De keuken, de badkamers en de toiletten zijn bekleed met elk een eigen soort marmer.” De neutrale kleuren van het beton lenen zich ook perfect voor iets anders: kunst. “Met dit persoonlijke element is uiteraard rekening gehouden bij het ontwerpen van het lichtplan”, vertelt Jochen. Daarmee klopt het verhaal volledig: de materialen, de ruimtelijkheid, de verbinding met de omgeving… 


Tuin

Hout, Architectuur, PCp Architects
Hout, Architectuur, PCp Architects

Samenspel van beton en hout 

De woning is aan de voorzijde gesloten en vormt een monoliet zonder doorbrekingen in de voorgevel. Hiermee wordt de gewenste privacy aan de straatzijde gegarandeerd. Het gebruik van zichtbeton was een bewuste keuze, omdat het materiaal een natuurlijke schakering heeft en zich goed laat combineren met hout – in dit geval het duurzame afrormosiahout – in zowel het in- als exterieur. “De kleur en textuur van deze houtsoort zijn natuurlijk prachtig”, licht Jochen de keuze voor het afrormosiahout toe. “Ook is het een houtsoort die weinig werkt en stabiel is. Het heeft dus technische en esthetische voordelen.” Het resultaat is een woning die niet alleen sterk is in zijn eenvoud, maar ook een warme uitstraling heeft. Het samenspel van beton en hout geeft de woning een bijzonder cachet dat perfect past bij de groene omgeving. Jochen: “Als architectenbureau zijn we zeer trots op het geheel. Het exterieur komt niet schreeuwerig over op het straatbeeld, maar als je er voorbijrijdt, vraagt het wel je aandacht. Tussen de klassieke villa’s staat een vreemde eend in de bijt, een monoliet in het groen.” Eentje die op subtiele wijze je blik vangt, die je intrigeert en je niet meer loslaat. 

Editor: Media team

Datum: 10-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Philippe van Gelooven