Betonlook, Ellen Vertommen, Exterieur, Achterzijde, Tuin
Betonlook, Ellen Vertommen, Exterieur, Achterzijde, Tuin, Terras
Betonlook, Ellen Vertommen, Exterieur, Voorzijde
Betonlook, Ellen Vertommen, Exterieur, Voorzijde
Betonlook, Ellen Vertommen, Exterieur, Achterzijde, Tuin
Complete betonlook | Ellen Vertommen
Complete betonlook | Ellen Vertommen
Complete betonlook | Ellen Vertommen
Complete betonlook | Ellen Vertommen
Complete betonlook | Ellen Vertommen
previous arrow
next arrow

Complete betonlook | Pluspunt Architectuur

Het huis dat architecte Ellen Vertommen (Pluspunt Architectuur) voor zichzelf en haar gezin in Waregem liet bouwen, bestaat volledig uit beton. Deze ruime woning is bijzonder en gerealiseerd in moderne stijl.

Het eerste dat opvalt aan de betonlook woning is de blinde voorgevel. Er is geen uitzicht vanuit het huis en geen inkijk vanaf de straat, maar bij nader inzien is er toch wel enig visueel contact. Naast de toegangsdeur in de zijgevel is er namelijk een metersbreed venster.

Betonlook

Maar ook de betonnen voorgevel is allesbehalve saai en levenloos. Met behulp van een projector worden er afbeeldingen van haar eigen bouwprojecten op getoond. “Heel dit huis is opgetrokken uit beton dat ter plaatse gestort werd”, vertelt Ellen. “Het proces had soms meer weg van beeldhouwen dan van bouwen. Dat hield in dat alles ook in één keer op zijn plaats moest zitten, want het is niet de bedoeling dat je achteraf gaat slijpen in de muren. Ik heb in deze woning als architecte dingen gerealiseerd die ik nooit aan een klant verkocht zou krijgen.”

Betonlook, Ellen Vertommen, Interieur, Beton, Keuken, Strakke Keuken, Moderne keuken, Stoomoven

De keuken is voorzien van inbouwapparatuur van Miele.

Grote raampartij

Vanuit de inkom is er een deur die naar de living leidt, maar ook een gang die naar de bijkeuken voert, en vandaar weer naar de keuken. Zonder ook maar één deur te hoeven passeren kan de bewoner met armen vol boodschappen of wasgoed naar de ruimtes lopen waar die moet worden gedeponeerd. Eenmaal in de keuken valt pas goed op hoe open de woning is naar de tuin toe. Een zes meter hoog raam geeft zicht op het grasveld en de fruitbomen achterin. Door de forse hoogte valt er zelfs bij lage zon voldoende daglicht in het interieur. Het raam geeft ook uitzicht op een tuinhuis, dat eveneens van beton is gemaakt.

Betonlook, Ellen Vertommen, Interieur, Beton, Keuken, Strakke Keuken, Moderne keuken, Stoomoven


“Heel dit huis is opgetrokken uit beton dat ter plaatse gestort werd”


Betonlook, Ellen Vertommen, Interieur, Beton, Woonkamer, Boekenkast, Wandvullende boekenkast, lounge, Fijne bank

Een lichte zithoek met huiselijke sfeer zorgt ervoor dat de bewoners ’s avonds kunnen relaxen na een dag werken.

Moderne badkamer

Op de eerste verdieping kom je eerst bij de werkruimte van de echtgenoot. Ouders en dochter beschikken vervolgens over hun eigen nachtzone met slaap- en badruimtes. Ook hier vallen elementen op die het wooncomfort op een simpele, maar ingenieuze manier verhogen. “Ik heb bovendien een bank laten plaatsen. Veel architecten staan er niet bij stil dat je in een badkamer ook moet kunnen zitten, al was het maar om een bepaald kledingstuk aan te trekken of juist uit. Ik heb tevens voor een barre gezorgd in de dressing, omdat die handig is om hemden of broeken even aan op te hangen. Het zijn kleine ingrepen, maar ze veraangenamen het wonen wel.”

Betonlook, Ellen Vertommen, Interieur, Beton, Badkamer, Strakke badkamer, Modern, Bad, Douche, Lavabo

De badkamer is elementair vormgegeven, maar van alle gemakken voorzien.

Home-office

Werken en wonen zijn gescheiden in het pand. Het kantoor heeft een aparte ingang. De enige verbinding tussen woning en kantoor wordt gevormd door een trap, waarvan alleen Ellen gebruikmaakt.

Op de benedenverdieping is Pluspunt Architectuur gevestigd.

Betonlook, Ellen Vertommen, Interieur, Beton, Kantoor, Home office, Gang, Hal, Werkplekken

Strakke woning

De betonlook woning bestaat uit één stuk en oogt ook zo. De afkeer van de architecte voor een wirwar aan voegen en tegels is zelfs in de badkamers bespeurbaar, waar de metershoge en brede spatwand uit één stuk bestaat. Statisch is de woning echter allerminst. De dochter beschikt bijvoorbeeld over een eigen ruimte vlak achter de keuken. Zowel de woning als het kantoor zijn beveiligd door Benoit Elektronika.

Betonlook, Ellen Vertommen, Interieur, Beton, Eetkamer, Eettafel, Vide

Het alarmsysteem van Benoit Elektronika is discreet en betrouwbaar.

Betonlook, Ellen Vertommen, Interieur, Beton, Woonkamer, Raampartij, Grote ramen

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Hendrik Biegs

___

Meer projecten bekijken van Pluspunt Architectuur?