Beton in huis | Tegelgroep | Douglas & Jones | vt wonen

Beton in huis

Oneindig veel variatie en verfijning

Het strakke, rauwe karakter van beton is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken in hedendaagse interieurs. Steeds meer mensen kiezen voor een betonuitstraling op de vloeren en wanden. Grote vlakken in basic tinten zorgen namelijk voor eenheid en een stoere industriële basis. Het is elegant en robuust tegelijkertijd. Dat maakt het voor veel mensen erg aantrekkelijk. Het zal de aantrekkingskracht van de tegenpolen zijn. Eén ding is zeker, een vloer of wand met een betonlook leeft.

Hoewel beton vroeger veelal werd gezien als een bouwmateriaal wordt het tegenwoordig steeds vaker als afbouwmateriaal gebruikt. Veel architecten waarderen het bijvoorbeeld juist vanwege de esthetische kwaliteiten van het oppervlak. Met beton is oneindig veel variatie en verfijning aan te brengen in texturen en kleurnuances. Dat komt door de hoge mate van vrijheid in samenstelling van de grondstoffen van beton (cement, zand, grind met vaak nog wat hulp- en vulstoffen). Al deze mogelijke betonmengsels zijn tijdens de verwerking nog vloeibaar en verharden in een bekisting (vaak van hout of staal). Eenmaal hard is beton ook meedogenloos hard en laat het alle eventuele oneffenheden in het oppervlak zien. Maar met het juiste vakmanschap is deze ‘fijne’ eigenschap van beton om te zetten in het gewenste oppervlak.

Betonlook

Juist door die meedogenloosheid van architectonisch beton en de veelal praktische bezwaren, wordt in veel situaties ook gekozen voor de toepassing van een betonlook. Ingrijpende werkzaamheden met bekistingsmateriaal, betonpompen en ander zwaar geschut kunnen dan achterwege blijven. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een keramische tegel met de uitstraling van beton, tegenwoordig nauwelijks van ‘schoon beton’ te onderscheiden. En ze zijn eenvoudig op bestaande (niet-dragende) wanden en vloeren aan te brengen. Bovendien bieden tegels vele voordelen, vooral de onderhoudsvriendelijkheid van het materiaal, de kras- en slijtbestendigheid en de kleurvastheid.

Beton in huis | Tegelgroep | Douglas & Jones | vt wonen


“In veel situaties wordt ook gekozen voor de toepassing van een betonlook”


Beton in huis | Tegelgroep | Douglas & Jones | vt wonen

Keramische tegeltoepassing
Veel aanbieders hebben tegenwoordig dan ook een of meerdere collecties met een betonuitstraling in hun assortiment. En door de verbeterde technieken wordt deze uitstraling ook steeds meer natuurgetrouw. Bijvoorbeeld doordat de tegels de natuurlijke eigenschappen van beton exact weerspiegelen en geen herhaling van patroon bevatten. Een goed voorbeeld hiervan is de Concrete Tile uit de Piet Boon by Douglas & Jones tegelcollectie. Deze serie onderscheidt zich in vakmanschap en biedt twee XL-afmetingen voor een elegant en strak effect. Bovendien zijn er verschillende betontinten, maar liefst zeven stuks, om uit te kiezen.

Een andere bijzondere betonserie is Mold uit de vtwonen tegels by Douglas & Jones tegelcollectie, wiens naam letterlijk refereert aan de bekistingsmallen waarin beton verwerkt wordt. Deze tegels zorgen gegarandeerd voor een robuuste, karaktervolle vloer of wand. Een stijlvolle twist is bovendien de subtiele houtprint in de betontegels uit de serie Mold Timber. Hierin komt het patroon van een verwijderde bekistingsmal, getrokken over nog nat beton, ten uiting.


“Basic Beton is de beste optie om een natuurlijk ogende en zelfs naadloze betonlook te verkrijgen”


Andere mogelijkheden
Het gevoel en de uitstraling van beton is echter ook op andere manieren te realiseren. Basic Beton is hierbij de beste optie om een natuurlijk ogende en zelfs naadloze betonlook te verkrijgen. Het is een pasta van cementlijm en hars dat in één of twee dunne laagjes (1 – 1,5 mm dik) op geëgaliseerde wanden en vloeren wordt aangebracht. Hierdoor ontstaat een snaarstrak oppervlak van hoge kwaliteit, slijtvastheid en duurzaamheid. Desgewenst kan ook enige structuur in de afwerklaag worden aangebracht. En dankzij de sterke harslaag zijn de wanden en vloeren zeer eenvoudig schoon te houden en blijven ze er jarenlang prachtig uitzien.

Bijkomend voordeel is bovendien dat Basic Beton ook valt te combineren met vloerverwarming. Een strakke, naadloze afwerking, maar dan zonder de kans op stofvorming of snelle vervuiling. Voor velen een perfect compromis tussen de wens voor ‘ruw’ beton in huis, maar dan onderhoudsvriendelijk en volledig geschikt voor dagelijks gebruik.

Beton in huis | Tegelgroep | Douglas & Jones | vt wonen 


“De betonlook maakt elke ruimte bijzonder sfeervol en praktisch”


Beton in huis | Tegelgroep | Douglas & Jones | vt wonen

Perfect decor
Wanden en vloeren in betonlook vormen immers het perfecte decor achter eigentijds meubilair, die hierdoor de aandacht opeisen en als designobjecten de sfeer in de ruimte maken. Het maakt elke ruimte in huis bijzonder sfeervol en praktisch. Het zorgt voor een stoere, industriële en tegelijkertijd warme en rustgevende uitstraling. Door de uitgebreide opties zijn er bijzonder veel combinatiemogelijkheden om de juiste sfeer naar persoonlijke smaak te bepalen.

Opties voor in de badkamer
Ook in de badkamer is beton niet meer weg te denken. Gelukkig is Basic Beton ook prima in deze ruimte toe te passen. Hierop vormt alleen de douchenis zelf een uitzondering. Het product is immers waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Basic Beton is echter prima te combineren met bijpassende tegels, zoals de serie Mold. Speciaal voor de douchevloer zelf biedt de Douchetegel, volledig complementair aan de kleurtinten uit de serie Mold, tevens uitkomst. Met deze groot formaat tegel en drainsysteem in één kun je het strakke gevoel van beton volledig doortrekken.

Kijk voor meer informatie op www.douglasjones.nl/vtwonenbeton

 

Tekst: Inge Ruijs
Fotografie: Jeroen van der Spek & Sjoerd Eickmans

___

Douglas & Jones, Special edition, Tegelgroep, wanden en vloeren

The Art of Living Selections | De mooiste wanden & vloeren  


Magazine The Art of Living ging de samenwerking aan met Tegelgroep Nederland om een special edition te publiceren over de mooiste wanden & vloeren. Je kunt deze special edition nu online bekijken. Benieuwd? Klik snel door!

__
Bekijk hier de speciale editie | Wanden & Vloeren!