Bernard de Clerck
Bernard de Clerck
Bernard de Clerck
Bernard de Clerck
Bernard de Clerck
Bernard de Clerck
Bernard de Clerck
Bernard de Clerck
previous arrow
next arrow
  • Architectenbureau Bernard De Clerck
  • Hulststraat 11
  • 8700 Tielt

Historie in architectuur | Bernard De Clerck

Klassiek, authentiek en altijd in harmonie. Dat zijn de kenmerken die centraal staan in de ontwerpen van architect Bernard de Clerck. Ongeveer 25 jaar geleden startte hij, vanuit zijn grote passie voor architectuur, archeologie en historie, een eigen architectenbureau dat in de loop der jaren steeds meer bekendheid kreeg. Inmiddels mag Bernard zich rekenen tot één van de belangrijkste Belgische architecten van zijn generatie en heeft hij talloze bijzondere projecten gerealiseerd. Van klassieke villa’s tot luxueuze hotels en vakantieverblijven. Daarbij neemt hij ook vaak de tuin en het interieur voor zijn rekening en hij heeft speciale aandacht voor de historische kenmerken. Het resultaat is telkens weer een bijzonder project waarin enerzijds de wens van de klant is vertaald en anderzijds Bernards unieke en herkenbare signatuur op uitmuntende wijze tot uiting komt.

We ontmoeten Bernard in zijn prachtige bureau in Tielt, waar hij een oude matrassenfabriek heeft omgebouwd tot veelzijdig kantoorpand. “We hebben dit pand ongeveer drie jaar geleden betrokken”, vertelt Bernard trots terwijl hij het team van the art of living rondleidt. “Voorheen zaten we in Aarsele, waar ik ook met mijn gezin destijds woonde. Na vijftien jaar wilde ik graag uitbreiden en vond ik per toeval dit van origine oude fabriekspand in Tielt. Samen met hoofdaannemer Tom de Sloover hebben we het pand volledig gerenoveerd. De in totaal drie verdiepingen hebben we zo opgeknapt dat we hier met ons team uitstekend kunnen werken. Bij de renovatie hebben we bewust verschillende authentieke elementen die verwijzen naar de fabriekswerkzaamheden behouden, zoals de grote katrol. Die diende om werktuigen aan te drijven. Daarnaast hebben we een mooie stenen vloer laten leggen, passend bij de stijl uit die tijd. En we hebben verschillende houten elementen toegevoegd, zoals de houten vloer in het achterste deel van het kantoor, geleverd en geplaatst door Patrick de Voogt. Die vormen een mooie aanvulling op het vele metaal in het pand.

 


Heb je deze hoeve al van binnen en buiten bekeken?

“Ik vind het belangrijk om één geheel te creëren, zodat alles mooi in elkaar overvloeit en het een totaalplaatje wordt.”

Herenhoeve, Bernard de Clerck


Boeiende mix tussen oud en nieuw
Door het kantoor heen hangen verschillende ontwerpen van Bernards hand. Indrukwekkende landhuizen, grote statige villa’s, gerenoveerde boerderijen en luxueuze hotels, zowel in België als in bijvoorbeeld Portugal, Italië, Frankrijk, Engeland, Ierland en Nederland.. Wat zij allemaal gemeen hebben is een stijl die zich het beste laat omschrijven als romantisch, klassiek en met veel authentieke kenmerken. “Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in oude architectuur en historie”, vertelt Bernard. “Na de middelbare school studeerde ik architectuur aan het Sint-Lucas in Gent. Tijdens deze studie en de stageperiode bij de bekende architect Marc Corbiau – waar ik ook nog een aantal jaar als zelfstandige heb gewerkt – ontstond een grote voorliefde voor de klassieke bouwstijl. Deze voorliefde zie je terug in mijn ontwerpen, waarin deze vertaald wordt in een hedendaagse context en zorgt voor een boeiende mix tussen oud en nieuw. Daarnaast ben ik enorm geïntrigeerd door archeologie. In mijn ontwerpen ga ik altijd op zoek naar authentieke elementen, kenmerkend voor de omgeving of het pand dat er eerst stond of gerenoveerd wordt. Ik vind het leuk om klanten hierin te adviseren en verzorg dan ook vaak de complete styling van een project. Van het materiaal- en kleurgebruik tot aan de meubels, die ik in veel gevallen zelf op maat ontwerp.”

 

 


Bernard-de-Clerck, architect

Bernard de Clerck | Architect


“In mijn ontwerpen ga ik altijd op zoek naar authentieke elementen, kenmerkend voor de omgeving of het pand dat er eerst stond of gerenoveerd wordt.”

__
Meer informatie over Architect Bernard de Clerck?