• Schilderwerken
  Atelier 29
  Kortrijk | www.atelier29.be
 • Inkompoort
  A.S.D. Perneel
  Izegem |
 • Kroonlijsten en Profielen voor Indirecte verlichting
  Orac Decor
  Oostende | www.oradecor.com

Behouden elementen in het authentieke pand | iXtra interieurarchitectuur

Het kantoor en privéwoonst van het interieur architectuurbureau van Filip Vanryckeghem zijn ondergebracht in een oud, authentieke pand dat vroeger toebehoorde aan een begoede familie uit de tabaksnijverheid. Filip Vanryckeghem verbouwde het pand met smaak én met respect voor authentieke details.

Paard en kar

Het begint al bij de glazen voordeur. Deze bevindt zich op de plaats waar vroeger de inrijpoort voor paard en kar was. Omwille van de privacy werd er langs de straatzijde een houten poort voor gemonteerd met ornamenten die passen bij de oude luister van het authentieke pand. De poort schuift in twee delen open. Achter de glazen deur enkele zware, hangende balken die dienen als gigantische lamellen en de drukte van buitenaf nog meer afschermen.

Authentieke pand

Hierachter bevindt zich de vergader/ontvangstruimte van het authentieke pand met imposante en originele glazen tafel op zwaar stalen onderstel van Scarpa. De zwartlederen stoelen met glanzend metalen onderstel zijn uitgevoerd in Mies van der Rohe stijl en passen er wonderwel bij. De combinatie zorgt voor een rustgevende, zakelijke stijl. De slanke zwarte pendels boven de tafel zijn van Kreon. Zwarte spiraalconvectoren zorgen voor een aparte, industrieel ogende toets.

Keuken

Via een oude zware dorpel in arduin en een glazen deur in zwart stalen frame zijn de keuken en de zitplaats bereikbaar. Eigenlijk was dit de originele voordeur van de oude woning, die uitgaf op de inrijpoort. In de ruime leefkeuken staat het keukenblok, volledig uitgewerkt in Emperador marmer, centraal. Dit is voorzien van een deels ingewerkt en verlaagd eetvlak bekleed met zadelleer. De bijpassende krukjjes zijn van Wildspirit. Ook boven het keukenblok hangen zwarte pendels van Kreon.

Oude ramen

De keukenkasten aan weerszijden zijn van eik, geborsteld in sablé dust en eveneens voorzien van een werkblad in marmer. Aan de straatzijde werden achter de ramen met enkel glas hoge voorzetramen geplaatst. Deze werden bekleed met een lichtfilterend gaas van Squid. Zo konden de oude ramen in de gevel van het authentieke pand bewaard blijven en is het toch behaaglijk warm en stil in de keuken. Op de keukenvloer ligt een greige tegel van Buxy. De keukenkasten tegen de wanden zijn voorzien van schuifdeuren met een bronskleurig accent.

Kastenwand

De deur naar het aanpalend toilet zit als het ware verborgen in een kastenwand. Het plafond in de keuken is een spanplafond met extra indirecte verlichting achter de nieuwe kroonlijsten die los van het plafond werden geplaatst. De Aqualex kraan zorgt voor plat of bruisend koud water en voor warm of kokend water.

Houten deur

Aansluitend, achter de authentieke houten deur met geslepen glas bevindt zich de leefruimte. Hier werd de originele lambrisering behouden en gerestaureerd waar nodig. Ook het oude parket in visgraatmotief bleef bewaard. De haardmantel in hout met gesculpteerde elementen werd nieuw gemaakt en past perfect bij de oudere houten accenten in de ruimte.

 

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Pieter Clicteur

_____

Meer projecten bekijken van iXtra?