Authentieke villa | Bart Francois, the art of living

Authentieke villa | Architectenbureau Bart Francois

Ten zuidwesten van Antwerpen bevindt zich deze unieke villa in een landelijke omgeving. Architect Bart François uit Gent kreeg nagenoeg carte blanche van de bouwheren en wist met dit ontwerp een unieke en opvallende woning neer te zetten. Dit onder meer door het gebruik van hoogwaardige, duurzame materialen en een tijdloze vormgeving die vrij Angelsaksisch aandoet. Het veelvuldige gebruik van gerecupereerde bouwmaterialen, zowel langs de buitenzijde als in het interieur, zorgt voor een ongeziene authentieke villa.

Authentieke villa | Bart Francois, the art of living

Raamdecoratie: Mira-Zele Interieurinrichters. Kokendwaterkraan: Quooker Belgium. Dampkap: Venduro.

Keuken en keukenapparatuur: Bulthaup Ligna recta bv. Wijnkoelkast & kookplaat: Gaggenau. Vloertegels: Natuursteen Amarello. Oven & magnatron: Miele. Stalen binnendeuren en trapleuning: Smederij Van De Velde Geert.

Authentieke villa | Bart Francois, the art of living

Parket (eiken): De Waegeneer Parketvloeren. Haard (Kalfire): Sierschouwen Van Damme. Audio & tv schermen: Heyman Reference. Meubelen: Pot & Berden Interieur. Domotica: Duotecno.

Optimaal ruimtegebruik

De bouwheren kochten op deze locatie een klassieke maar gedateerde villa uit de vroege jaren zeventig die niet meer te renoveren bleek. Ook de oriëntatie en inplanting van de woning evenals de connectie met buiten waren allesbehalve optimaal. Bovendien lag de woning in landbouwgebied, wat voor de nodige restricties zorgde bij de nieuwbouw. Zo mocht de grens van 1.000 kubieke meter bovengronds niet overschreden worden voor de nieuwe woning. De architect kwam met een concept dat groter oogt dan wat bij deze volumebeperking te verwachten is.

Parketvloer (eiken): De Waegeneer Parketvloeren. Luidspreker Bang & Olufsen: Heyman Reference. Interieurbouw: NV Diapal.

Pleisterwerk: Gepae. Schilderwerk: de Waal. Parket (eiken): De Waegeneer Parketvloeren. Raamdecoratie: Mira-Zele Interieurinrichters. Kranen bij bad: Nobili. Kranen bij wastafel: VOLA Belgium. W-installatie & sanitair: Saerens Technical Services.

Een sfeervolle, verfijnde architectuur

De authentieke villa zit boordevol authentieke details, afwerkingen en detailleringen. Er werd volop gebruikgemaakt van materialen als gerecupereerde Bourgondische tegelpannen. Goten en afvoeren werden gerealiseerd in koper en er werd gewerkt met massieve eiken kolommen. Ook de gevelsteen is gerecupereerd en de afwerking van het hoofdvolume met natuurkalei, evenals het rieten dak op de bijvolumes, zorgen voor een boeiende variatie en nonchalance. Boven de voordeur in eik zorgt een afdakje in Afrormosia voor beschutting. Zowel de toegangspoort als de voordeur evenals de rest van het schrijnwerk in eik werden gerealiseerd door Pouleyn uit Vichte.

Lift: KONE Belgium. Vloer: Vandemoortel Rustieke Bouwmaterialen. Traptreden: Natuursteen Amarello.

Authentieke villa | Bart Francois, the art of living

Bestrating: Vandemoortel Rustieke Bouwmaterialen. Tuinarchitect: Verdé Tuinarchitectuur. Zwembad: Bob Monteyne. Rustieke Bouwmaterialen: Vandemoortel Rustieke Bouwmaterialen. Tuinarchitect: Verdé Tuinarchitectuur. Rieten kap: Vranken Rieten Daken.

Dakconstructie: Schrijnwerkerij Paelinck J. Legger tegelpannen: Dakwerken De Vos. Houten kozijnen, deuren, ramen en poort: Pouleyn.

Authentieke villa | Bart Francois, the art of living

Tuinaanleg, beplanting & bestrating: Osmunda.

Klasse, licht en openheid binnenin

De hele binnenruimte baadt in het licht, dankzij de grote raampartijen achteraan met aluminium schrijnwerk in slanke en verzonken profielen. Ook enkele glazen, pivoterende binnendeuren in een licht en zwart stalen frame dragen hiertoe bij. Elders in de woning werd gewerkt met zwartgelakt schrijnwerk. In de inkomhal ligt een vloer in gerecupereerde blauwe hardsteenklinkers. De spierwitte keuken is een schitterende realisatie van Bulthaup, met toptoestellen van Miele en Gaggenau. Zowel in het kookgedeelte als bij het eiland werd gewerkt met een combinatie van een unieke travertinsteen en inox. Op de vloer liggen tegels in blauwe hardsteen.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.1 2021
Fotografie: Jaro van Meerten

____
Wil je meer projecten zien van Bart François?