Authentieke, harmonieuze hoeve verrijkt met hedendaags comfort

iMore

Wat geeft een architectenbureau meer voldoening dan terugkerende opdrachtgevers? De bewoners hadden al eens eerder een appartement door interieurarchitectenbureau imore laten ontwerpen en dat beviel zo goed dat ze het bureau ook benaderden voor de hoeve die ze hadden gekocht. Het team met interieurarchitecten van imore was nauw betrokken bij het vormgeven van het interieur. De betrokkenheid en coördinatie van het team van imore waren van onschatbare waarde voor een interieur op maat van de bewoners.


Keuken

Authentieke comfort, visgraatvloer, iMore

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Natuursteen keukenblad

Potier Stone

Nog jarenlang comfortabel wonen

“Op een bepaalde leeftijd realiseer je je dat een grote villa niet langer noodzakelijk is. Comfort wordt dan de belangrijkste overweging”, legt Jelle uit. Toch is verhuizen niet voor iedereen even eenvoudig, want van een villa die goed bevalt, die perfect het karakter van de bewoners weerspiegelt en die al met al een gezellig thuis is, is het niet gemakkelijk om afscheid te nemen. Om die reden werden de materialen en de indeling van het nieuwe interieur afgestemd op de vroegere villa Het interieur van de charmante hoeve moest eenzelfde uitstraling hebben als de karakteristieke buitenkant. Om aan het woongedeelte extra daglicht naar binnen te trekken en de verbinding met de buitenruimte te versterken, werd er aan de achterzijde een aanbouw gerealiseerd waarvan de gevel bijna volledig beglaasd is. Ook de gelijkvloerse indeling was van essentieel belang om nog jarenlang comfortabel in deze hoeve te kunnen wonen. Om toch van de bovenverdieping gebruik te maken en om vrienden en familie te kunnen ontvangen, realiseerde imore. daar twee slaapkamers met badkamer. Ook het verhoogde plafond en de doorgedachte zichtassen maken de hoeve ruimtelijker dan ze eigenlijk is.


Bovenverdieping

Authentieke comfort, visgraatvloer, iMore

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Interieurarchitect

iMore

Gevoel van vertrouwdheid

Voor het interieur werd gekozen voor warme en eerlijke materialen, zoals het verouderde eiken visgraatparket. Hiervan werd de zachte bovenlaag verwijderd, zodat het parket een natuurlijke en gekraste uitstraling heeft, waardoor het weinig onderhoud vergt. Net zoals in de vorige villa is ook in deze hoeve de keuken het stralende middelpunt. “De bewoners hadden in hun voormalige villa ervaren hoe belangrijk een warme en uitnodigende keuken als het hart van de woning was en dit aspect wilden ze zeker behouden in hun nieuwe onderkomen, zij het op een kleiner oppervlak”, verduidelijkt Jelle. “Het indrukwekkende marmeren keukeneiland met bargedeelte fungeert als het kloppende hart. Bijzonder is dat het werkblad uit 1 geheel lijkt te zijn geplaatst en dat het in de lengte precies in één lijn getrokken is met de op maat gemaakte kastenwand in de living.”

De gerookt eiken keukenkasten zorgen voor een mooi contrast met de lichtgrijze keramische vloer, het werkblad en dito achterwand. De visgraatvloer markeert de overgang van keuken in eetgedeelte en living. Strakke lijnen en ronde vormen wisselen elkaar af. Zo brengen de ronde, minimalistische, elegante pendel boven de eettafel, de eetkamerstoelen en barkrukken evenwicht in het ontwerp. Een prominente haard neemt een centrale plaats in en biedt de bewoners een gezellige plek om te ontspannen. Op maat gemaakte elementen, zoals een grote boekenkast en een vleugelpiano, geven de bewoners het gevoel alsof ze hun oude vertrouwde thuis nooit hebben verlaten.


Tuin

Authentieke comfort, visgraatvloer, iMore

Persoonlijke items

In de loop der jaren verzamelt men tal van persoonlijke eigendommen. Hoewel je bij een verhuizing toch wat kritisch bent op wat je meeneemt naar de nieuwe woning, zijn er altijd voorwerpen die een bijzondere herinnering oproepen. Dat kunnen erfstukken zijn, maar ook meubels waaraan je gehecht bent, kunstobjecten, hobby­-items of verzamelingen. Persoonlijke voorwerpen kunnen voor de eigenaars een absolute meerwaarde vormen in het interieur. Wij ontwerpen ieder interieur op maat van de eigenaar en integreren dan ook graag vanaf het begin deze elementen in onze ontwerpen, vertelt Jelle. Deze persoonlijke items mochten op subtiele wijze om aandacht vragen in het interieur. Verlichting speelt daarbij een grote rol. “De basisverlichting hebben we bewust heel neutraal gehouden”, legt Jelle uit. “De spots boven keuken zijn op rail, de overige spots in het leefgedeelte zijn richtbare kokerspots waarmee we objecten kunnen uitlichten. De kunstvoorwerpen en persoonlijke items zijn daarmee prachtig verlicht. Bovendien lopen de rails mooi mee met de zichtlijnen.”

Bij het ontwerp van de hoeve was niet alleen het interieur van belang, maar ook de tuin speelde een cruciale rol. We werkten nauw samen met de tuinarchitect en tuinaannemer om van binnen en buiten één harmonieus geheel te maken, aldus Jelle. De tuin wordt gekenmerkt door organische vormen en twee grote bomen, die naadloos in het tuinontwerp zijn geïntegreerd. Het resultaat is een tuin waarin op elk moment van de dag een plek is om in de schaduw te ontspannen. “Uitgerust ontwaken doe je immers met uitzicht op het groen”, vertelt Jelle. “De bewoners hadden behoefte aan een sobere slaapkamer met een aparte badkamer en een naastgelegen dressing. Via de schuifdeuren stappen ze zo op het terras. In de crepi luifel van het terras bevinden zich overigens ledlijnen. Dat geeft bij valavond een schitterend effect en versterkt de verbinding tussen binnen en buiten.” Een niet te missen hoogtepunt in de tuin is het verfrissende zwembad, dat een bron van rust en plezier is. Een totaalplaatje dat de bewoners het gevoel geeft dat ze op vakantie zijn, terwijl ze tegelijkertijd het gevoel hebben nooit écht verhuisd te zijn.

Editor: Media Team RRO

Datum: 16-08-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Annick Vernimmen