Authentiek en eigentijds gaan hand in hand

Annik Dierckx Architectuur

Het pand ligt verstopt achter de lintbebouwing en is bereikbaar via een idyllisch zandweggetje Je benadert de oude boerderij langs weiden, waar paarden grazen. De omvang van de grond staat in contrast met de slechts duizend kuub die de bewoners ter beschikking hadden toen ze de renovatie van de hoeve startten. Architect Annik Dierckx is met veel creativiteit met de gelimiteerde woonruimte omgegaan, een uitdaging die ze met succes heeft volbracht. Het resultaat is een gebruiksvriendelijke woning met harmonieuze verhoudingen, waardoor je er volledig tot rust kan komen. 


Leefruimte

Renovatie, eigentijds, Annik Diercks Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix Door Systems

Raambekleding

Callens Interiors

Losse inrichting

Sphere Concepts

Schuifdeur

Xinnix Door Systems

Schilderwerken

De Waal Verf

Ruimte winnen 

Wanneer de imposante voordeur openzwaait, krijg je een zicht tot helemaal achterin het huis met een doorkijk naar de tuin. De grootste veranderingen zijn gebeurd in het kleinste kamertje. Het toilet bevindt zich onder de trap, maar oogt toch helemaal niet benepen, mede door de vondst van een spiegel rondom aan de wanden. Er is veel gepuzzeld om alle woonwensen binnen de duizend kuub te realiseren. “Zo bevindt de elektriciteitskast zich aan de achterkant van een garderobekast, visueel verborgen, en is er gekozen voor een vals plafond om alle technieken weg te kunnen werken. Waar mogelijk zijn ingemaakte kasten voorzien, om alle wanden optimaal te benutten.” Het resultaat is functioneel, maar ook esthetisch zeer bevredigend. Achter de fraaie gevels van de boerderij gaat een hedendaags interieur schuil, met veel daglicht, en de mogelijkheid om bijna volledig rond te lopen. “Om het optisch effect van de gevel in het donker nog te versterken heb ik in de ramen – en soms op de dorpels – lampjes geplaatst, die de hele gevel ’s avonds en ‘s nachts architectonisch uitlichten.” 

Kelderluik 

Achter een roomdivider met open haard op hoogte (die tevens als barbecue dienst kan doen) bevindt zich het zitgedeelte. Hier springt een tweede open haard in het oog maar zijn op de houten vloer ook de omtrekken zichtbaar van wat een groot luik is. “Daaronder zit de kelder. Een aparte trap maken had weer kostbare ruimte gekost en dus leek dit de beste oplossing. De kelder met zijn bakstenen muren bestond al. We hebben wijncaves gemetst, en dan de stenen gekaleid en er een mooie ruimte van gemaakt. Met behulp van microspots worden de wijnflessen uitgelicht.” 

Verbindend natuursteen 

De keuken strekt zich in wezen als een L uit, aangezien ze ook nog uit een bijkeuken en een aparte ontbijthoek bestaat. Het verbindende element is de Italiaanse natuursteen. Op het kookeiland ligt dat niet alleen bovenop maar is het ook om de zijkanten en voorkant gedrapeerd, wat een prachtig esthetisch effect geeft. “De bistrotafeltjes in de ontbijthoek zijn op maat gemaakt met het blad uit dezelfde natuursteen, op een poot uit messing”, aldus Annik Dierckx. “Bijna alles in deze woning is maatwerk, een groot deel ervan hebben we samen ontworpen in nauw overleg met bouwheer en leveranciers. Mooi en praktisch gaan voor mij hand in hand. Daarom heb ik er ook voor gezorgd dat alles makkelijk bereikbaar en vervangbaar is.” 


Bovenverdieping

Renovatie, eigentijds, Annik Diercks Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Bed

Nilson

Bezettingswerken

Miba

Binnenschrijnwerken

Wood You
Renovatie, eigentijds, Annik Diercks Architectuur, The Art of Living

 

Geen standaard verduistering 

Op de bovenverdieping loopt over de hele lengte van het huis een gang, waaraan de verschillende kinderkamers, toiletten en badkamers liggen. Indrukwekkende houten spanten herinneren bewoners of gasten eraan dat ze zich in een voormalige boerderij bevinden. Die spanten zijn ook aanwezig in de badkamer voor de kinderen en in de masterbedroom. In combinatie met het uitzicht over de tuin en de weilanden dragen ze alleen maar bij aan de sfeer. “Ook hier vergde het veel meet- en rekenwerk om de inloopdouches optimaal te installeren onder het schuine dak”, verduidelijkt Annik Dierckx, “maar er was nog een bijkomende uitdaging. Standaard verduistering paste niet op de dakramen, dus zijn er afneembare metalen platen op maat ontworpen. In plaats van een aparte dressing is ook weer hier volop gebruik gemaakt van de wanden voor het installeren van kasten.” 

 

 


Exterieur

Renovatie, eigentijds, Annik Diercks Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Paardenboxen

Smulders

Tuinmeubelen

Royal Botania

Tuinarchitectuur & aanleg

JOOS Tuinarchitectuur

Indrukwekkende ruimte 

In het woonhuis zelf moest voortdurend worden getekend binnen de lijnen van de bestaande bebouwing, maar in het bijgebouw had de architect andere beperkingen. Stilistisch passen de stallen perfect bij de hoeve, maar de creativiteit die al zo’n grote rol speelde in de verwerkelijking van de renovatie is hier nog meer tot haar recht gekomen. Er is enerzijds het gedeelte met de eigenlijke boxen waar de paarden worden gestald en daarnaast is er een binnenruimte waar de rijdieren kunnen worden verzorgd en gezadeld. Annik Dierckx heeft daarvan een indrukwekkende ruimte gemaakt. “De deuren kunnen aan beide zijden volledig worden opengeschoven. Dan heb je een fantastisch doorzicht en directe toegang tot de zwemvijver. Het zogeheten bakhuisje -dat op enkele meters van de woning stond hebben we opnieuw verder ervan heropgebouwd. Dat dient nu als extra bergruimte.” 

Imposante binnekomst 

Boeren verkregen eeuwen geleden al de beste gronden. Het is dus logisch dat steeds vaker wordt gekozen voor de renovatie van een oude hoeve dan voor nieuwbouw op een nog onbebouwd perceel. Deze langgevelboerderij van anderhalve eeuw oud was echter niet alleen onbewoond, ze was ook verstoken van elke hedendaagse nutsvoorziening toen de opdrachtgevers van Annik Dierckx haar kochten. “Water, elektra, internet – alles moest opnieuw worden aangelegd”, zegt ze. “Bovendien staat de gevel op de lijst van erfgoed en waren er allerhande voorschriften waarmee we rekening moesten houden. ‘Weet waar je aan begint,’ waarschuwde ik het echtpaar, toen ik de eerste keer mee ging kijken, ‘want je weet op voorhand niet waar je budgettair en qua planning uit gaat komen.’ Het zou een avontuur worden. Na een jaar wikken en wegen zijn ze het toch aangegaan.” Twee bouwjaren verder was de boerderij volledig af. De vernieuwing valt met deur in huis binnen, letterlijk. De oude voordeur in de langgevel is verplaatst. De nieuwe, vooraan, op de kopse gevel, biedt nu een imposante binnenkomst. 

Majestueuze bomen 

De weelderige tuin die vanuit alle vertrekken van de woning beleefd kan worden, bevat diverse terrassen en een vijftal majestueuze bomen: oude getuigen van het verleden van de hoevewoning. De meest indrukwekkend is een hoge notelaar, waaronder een zithoek is gecreëerd. “Mooi om te zien maar vooral functioneel, omdat een notelaar de insecten weghoudt”, voegt Annik Dierckx eraan toe. Ze is duidelijk een architect die veel kennis van zaken koppelt aan een scherp oog voor details. Het was een boeiend avontuur dat door de fijne samenwerking en het wederzijds vertrouwen, een prachtig resultaat heeft opgeleverd. Voor de opdrachtgevers is het project geworden wat ze altijd voor ogen hadden gehad: een droomhuis in het groen waar ze volledig tot rust komen en zich helemaal thuis voelen. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 08-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Nick Cannaerts