Art deco villa met veel lichtinval

Dieter van der Velpen

Deze imposante jaren 40 villa werd ooit opgetrokken in wat we een uitloper van de art-decostijl mogen noemen. De kenmerkende stijl voor die periode is moeilijk eenduidig te omschrijven omdat deze vaak bestaat uit een samenhang van verschillende stromingen. In elk geval gaat het bij deze villa om een reactie tegen de vloeiende, organische vormen door nuchterheid en functionaliteit als basis te nemen. Helaas hadden de eerdere renovaties ervoor gezorgd dat authentieke vormen verloren zijn gegaan.  Daarom werd er tijdens deze renovatie extra veel rekening gehouden met keuze voor juiste materialen, om zo de art-decosfeer opnieuw tot leven te wekken.


Interieur

Lichtinval, Dieter van der Velpen, art deco

Alle leveranciers van het interieur

Natuursteen

Il Granito

Meubilair

Ilse Cornelissen

Art-deco interieur

Bij binnenkomst loop je meteen tegen een aantal blikkenvangers aan; de monumentale trap en de vloer, beide in gezandstraalde travertin. Een glazen pivoterende deur in de entree leidt vervolgens tot de woonvertrekken. Bij het binnenkomen word je al meteen helemaal ondergedompeld in een hedendaagse interpretatie van de oorspronkelijke stijl van deze villa.

De ruimtes op het gelijkvloers zijn kenmerkend door bijzonder lichtinval en een fijne sfeer. In de salon werd gekozen voor een intimistische sfeer, door de wanden te kleden met warm walnootfineer en de schouwmantel de uitgevoerd werd in een zwarte marmersoort. Om contrast te creëren met het walnootfineer werd gebruik gemaakt van indigoblauw in de stoffen van de bank, wat zorgt voor een oosterse toets. Dit laat ook meteen de mix in stijlen zien die zo kenmerkend is voor art-deco. Aansluitend op de salon werd een vloer van eikenparket gelegd dat doorloopt tot de eetkamer, waar kunst zorgt voor een warme en kleurrijke toets. Deze toets sluit ook beter aan bij de salon van de aanbouw, die van veel lichtinval voorzien wordt en met zijn neutrale kleuren een vakantiegevoel oproept.


Bovenverdieping

Lichtinval, Dieter van der Velpen, art deco

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Volledige realisatie

Luyten Interior

Natuursteen

Il Granito

Trap

Luyten Interior

Badkamerkranen

Hotbath BV

Maatwerk interieur

Op de verdieping zorgen de lampen in de nachthal voor sfeervol lichtinval. In de slaapkamers werd hoofdzakelijk met eik gewerkt, onder andere voor het parket, de kasten en de lambriseringen. Zelfs de grepen van de kasten werden ontworpen en op maat gemaakt door het team van Dieter van der Velpen. Om het helemaal bij de stijl van de rest van het huis aan te laten sluiten. De kinderkamers beschikken over een witgelakt inbouw bureaumeubel en zijn bereikbaar via een prachtig eiken portaal.

Boven bevinden zich ook de badkamers waarbij gekozen is voor lavabomeubels met Ceppo di Gres, dat werd ook toegepast op de fronten, de wanden en de vloeren. Voor een extra bijzonder resultaat. Ook stijleigen aspecten van brons werden in deze ruimtes toepast, in de vorm van bronzen kranen en de bronzen rand rond de spiegels. Dit indrukwekkende renovatie proces is er dan ook één uit duizenden en de wetenschap dat het in een tijdbestek van amper zes maanden tot een einde werd gebracht, maakt het nog indrukwekkender.

Editor: Media team

Datum: 27-01-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne geschreven voor magazine nr. 4

Fotografie: Patricia Goijens