Architectenwoning met karakter en warm interieur

Siadomus Architecten

Bij het binnenkomen langs de glazen voordeur met het hoge raam erboven, wordt de bezoeker overspoeld door het licht. Dit effect wordt nog versterkt door de witte kastenwanden in de hal. De 120 x 120 cm grote keramische tegels op de vloer benadrukken de openheid van het geheel. Het handwasbekken werd bewust buiten het gastentoilet gehouden en vormt een mooie eyecatcher met zijn koperkleurig kraanwerk. De trap naar de verdieping is in natuursteen en de treden werden perfect afgewerkt langs de kopse kanten. De overheersend witte kleur kreeg verfijnde accenten in de vorm van een zwarte balustrade en zwarte deurkrukken. Blikvanger in de hal is onbetwistbaar de kristallen luchter, die reeds een voorsmaakje geeft van de gezellige toetsen verder in deze woning met karakter. Een brede glazen deur geeft toegang tot de leefruimtes.


Leefruimtes

Karakter - Siadomus architecten - the art of living

Leveranciers van de leefruimtes

Parketvloer

Zarbia

Keuken

Locas

Strak lineair maar toch zeer cozy

In het salon met eiken parket bevindt zich een stoffen zitbank in hoekopstelling. Boven het lage, zwevende tv-meubel werd een muur bekleed met mortex. Een combinatie van witte inbouw- en zwarte opbouwspotjes zorgt voor de verlichting. Naast het salon en de formele eetplaats bevindt zich een kantoorruimte achter een witte kastenwand met ingebouwde, panoramische gashaard. Het kantoor kan verder afgesloten worden met een schuifdeur, Parketvloer: Zarbia SIADOMUS Architecten 117 die toch aan de kant van de haard nog een speels, gedeeltelijk doorzicht biedt. In de formele eetplaats prijkt een maatwerktafel met druppelvormig blad, dat bekleed werd in mortex. Zwarte kunststof kuipstoeltjes maken het geheel af. Boven de eettafel hangt een designpendel, van hetzelfde merk als de staanlamp in het salon. Tegen de muur, die fungeert als afscheiding met de keuken, bevindt zich een bibliotheekwand met zware legborden in eiken. Een andere muur is bestemd om later een glaskunstwerk van Isabelle Scheltjens op te hangen.

De keuken is partieel afgescheiden van het salon en de formele eetplaats. Hier wordt de sfeer bepaald door de grote kastenwand en de onderbouw van het eiland in donker eikenfineer. Het blad van het eiland rond het kookgedeelte en de spatwand aan het spoelgedeelte zijn uitgewerkt in keramiek met marmerlook. Het eiland is tevens voorzien van een ontbijtzone met zwarte barkrukjes. De zware, rustiek ogende tweede eettafel in eiken breekt de strakheid van het geheel en wordt geflankeerd door zwarte stoelen. Boven de tafel hangen drie sobere, cilindervormige pendels in goudkleur. Van hieruit genieten de bewoners van het mooie uitzicht op de tuin en het terras.


Bovenverdieping

Karakter - Siadomus architecten - the art of living
Karakter - Siadomus architecten - the art of living
Karakter - Siadomus architecten - the art of living

De nachthal vormt één lange gang over de hele lengte van de woning. Op de vloer werd gewerkt met een eiken parket in smallere planken dan op het gelijkvloers. Hier zijn vier slaapkamers voorzien. Aan het eind van de nachthal bevindt zich een glazen deur die uitgeeft op het balkon op de luifel. Om esthetische redenen werd hier geen balustrade voorzien. Op de verdieping treffen we eveneens een royale was-, strijk- en bergruimte aan, waar ook de technieken werden ondergebracht. Ook hier is alles wit, behalve de zwarte grepen op de plafondhoge blokdeuren.


Exterieur

Karakter - Siadomus architecten - the art of living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

SIADOMUS Architecten

De woning presenteert zich als een zwevend verdiepingsniveau op een sokkel. De speelsheid van de constructie wordt verstekt door een grote oversteek rondom de woning, die ontstaan geeft aan het deels overdekte, inspringende terras en aan de carport naast de garage. De parking en oprit in brede natuursteenstroken leiden naar de garage, carport en voordeur. De voorgevel wordt bepaald door grote glaspartijen met minimal windowsprofielen ter hoogte van het terras, door vlakken in zwart geprofileerd aluminium en door de zwarte dakrand, die, samen met de luifel, de horizontaliteit van de constructie benadrukt. De garagepoort zit discreet verwerkt in de verdiepingshoge wand in zwart geprofileerd aluminium, geflankeerd door de glazen voordeur. Het zwarte aluminium contrasteert mooi met de witte sierpleister. Op de verdiepingsgevel zorgen vertgeplaatste Boven de voordeur laat een groot raam tot boven de hal baden in overvloedig licht. Het mastergedeelte omvat de slaapkamer met witte dressingkasten en een accentmuur in textielbehang. In de aanpalende badkamer werd gewerkt met keramische vloeren en wanden en vinden we zowel een vrijstaand ligbad als een inloopdouche inloopdouche. Een lichtkoepel zorgt voor een natuurlijke lichtinval en en werd gebruik gemaakt van zwart kraanwerk.

Vanop het terras met keramische tegels kijken we uit op 3 solitaire eiken. De rest van de tuin werd bewust sober en rustgevend gehouden: veel gras, enkele vaste beplantingen, een lage haag als afscheiding met de oprit én de hoge, reeds aanwezige beukenhaag als buffer aan de straatzijde. Op vlak van technieken werd overal gewerkt met een vloerverwarming, aangestuurd door geothermie met diepteboringen. Op het dak bevinden zicht tevens onzichtbaar 22 zonnepanelen. Dit alles heeft geleid tot een bijzonder gunstig E-peil van 19.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 10-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Pilar Shoots