Minimalistische Villa gerealiseerd door architectenburo Berkein
Minimalistische Villa gerealiseerd door architectenburo Berkein
Minimalistische Villa gerealiseerd door architectenburo Berkein
Minimalistische Villa gerealiseerd door architectenburo Berkein
previous arrow
next arrow
Slider

Minimalistisch wonen met een warme sfeer | Architectenburo Berkein

Een inspiratiewoning die tijdloze klasse en comfort uitstraalt.

Geert Berkein ontwierp een villa waar de relatie tussen binnen en buiten de architecturale rode draad vormt. De voorkant van de woning is vrij gesloten om privacy te garanderen. De achtergevel bestaat uit grote raampartijen waardoor de woning in het licht baadt en je een ruim gevoel krijgt. Hierdoor wordt het buitengevoel naar binnen doorgetrokken.

Berkein heeft gebruik gemaakt van witte crepi gevelbepleistering. Crepi past bij de geest van de architectuur. Deze woning vraagt niet om kleinschalige materialen. “Ik wilde een strak, licht gebouw creëren. Het wit contrasteert mooi met de omgeving en matcht met elke kleur. Een ander voordeel van crepi is dat de binnenruimte groter is dan bij een bakstenen muur aangezien er geen spouwmuur nodig is.”

Energiezuinig
De woning is zo georiënteerd dat de gesloten noordgevel de koude in de winter zoveel mogelijk buitenhoudt, terwijl de zon de woning door de glazen achtergevel kan opwarmen. Door het bovenste bouwvolume groter te maken dan het onderste, ontstaan er zonneluifels die in de zomer voor schaduw zorgen op het terras en in de winter de laaghangende zon toch binnenlaten. Aan de straatzijde bieden de overstekende delen onderdak aan de carport en de inkom. Dat alles, samen met driedubbel thermisch glas, een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie, een lucht-warmtepomp, vloer- en dakisolatie geeft deze kijkwoning een E-peil van 24.

 

Minimalistische keuken gerealiseerd door Architectenburo Berkein en Interieurarchitect Philip Simoen

Interieurarchitect Philip Simoen maakte het interieurplaatje compleet.

Verschillende kamers binnen één ruimte
Door enkele slimme ingrepen heeft de architect verschillende ruimtes gecreëerd zonder te raken aan het open ruimtegevoel. Door te spelen met verschillende plafondhoogtes of type verlichting, ontstaat er een gezellig en geborgen gevoel. Zo bevinden de keuken en de woonkamer zich in dezelfde ruimte, maar oogt het als twee verschillende kamers. Het kook- en spoeleiland is afgewerkt met een verlaagd plafond. Dit is niet alleen gedaan om de dampkamp onopvallend weg te werken, maar ook om van de keuken een aparte entiteit te maken. Geert Berkein versterkt dit gevoel door gebruik te maken van een tegelvloer, in tegenstelling tot de rest van de woning waar een semi massieve eiken parket is gelegd.

 

Minimalistische woonkamer gerealiseerd door Architectenburo Berkein en Interieurarchitect Philip Simoen

Minimalistische woonkamer gerealiseerd door Architectenburo Berkein en Interieurarchitect Philip Simoen

Minimalistische woonkamer gerealiseerd door Architectenburo Berkein en Interieurarchitect Philip Simoen


“De bewoners mogen niet de indruk hebben dat ze in een doos met gaten wonen”


Beeld, geluid én witgoed werd geleverd door Verfaillie Bauwens.

Binnen in relatie met buiten
Om een ruimtelijk gevoel te creëren, laat de architect door de hele woning binnen- en buitenruimtes in elkaar overvloeien. Dit doet hij bijvoorbeeld door dezelfde materialen te gebruiken. Zo loopt op de benedenverdieping het witte pleisterplafond naadloos over in het bepleisterde plafond van de luifels. Ook beide vloeren vormen één geheel: binnen is gekozen voor een licht vergrijsd eikenparket, voor buiten een tropische houtsoort met ongeveer dezelfde look. Dit alles bij elkaar zorgt voor eenheid en ruimte in de woning.

Minimalistische slaapkamer, Interieurarchitect Philip Simoen

Minimalistische badkamer, Architectenbureau Berkein

De master bedroom is direct verbonden met de badkamer met inloopdouche en een heerlijk bad.

Optimale benutting van de ruimtes
De bovenverdieping bestaat uit een brede gang. Aan de ene kant – de tuinzijde – liggen alle slaapkamers, aan de andere kant – de straatkant – palmt een meterslange dressingskast de wand in. Door de plaat besparende schuifdeuren, wordt de ruimte in de slaapkamers optimaal benut. Doordat in het ontwerp rekening is gehouden met de locatie van de bouwgrond, de wensen, het budget en het programma van de bouwheer, is het eindresultaat een volledig gepersonaliseerde woning.

 

Tekst: Bo Bogaert
Fotografie: Johnny Umans

 


Web editor: Monique Jansen     |

Datum: 03 | jul | 2018


Tags: , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!