Adembenemend zicht op het Margijsbos en de IJsevallei landschappen

OH Architecten

De bouwheren waren op slag verliefd op het 12 are grote perceel met weidse landschappen, oninnneembare zichten op het Margijsbos en de diep uitgesneden IJsevallei. Om deze reden namen ze er een nadeel bij: het zuiden bevond zich aan de straatzijde. OH Architecten wist dit nadeel tot een voordeel om te buigen door middel van een intelligente ingreep waarbij de woning vrij diep op het perceel werd ingeplant en het terras vooraan werd aangelegd. Er werd gekozen om het gelijkvloers in twee niveaus te ontwerpen zodat de woning zoveel mogelijk aansluit op de sterke dwarshelling van het terrein. Verder wensten de bouwheren een ruime en praktische woning voor hun gezin met drie jonge kinderen en ook een eigen werkplek stond op hun verlanglijstje.


Benedenverdieping

Landschappen - Oh Architecten - the art of living

Benedenverdieping

Via de glazen voordeur betreden we de hal met gastentoilet en vestiaireruimte. Een tweede glazen deur geeft toegang tot de leefruimtes. Bij het binnenkomen wordt de blik onwillekeurig naar buiten gezogen, richting tuin, bos en vallei. Het zwarte schrijnwerk van de imposante raampartijen vormt een perfecte inkadering van het adembenemende panoramalandschap.

De keuken kreeg een licht en natuurlijk uitzicht door het gebruik van eikenfineer met corianaccenten. Verborgen achter de hoge kastenwand bevinden zich de keukenberging en toegang tot een thuiskantoor, dat eveneens geniet van het inspirerende uitzicht. Het vrijstaande eiland is voorzien van een blad in corian en voor de vloer werd polybeton gebruikt. Boven het eiland zorgt een ledstrip in slanke, zwarte armatuur voor de verlichting. De eettafel is strategisch geplaatst in functie van het landschap.

Recht tegenover de eetplaats bevindt zich een kastenwand in eikenfineer die als roomdivider fungeert en het salon visueel scheidt van de keuken. Het salon zelf, met eiken plankenvloer, ligt twee treden hoger ten opzichte van de keuken en de eetplaats. Aan de salonzijde is de kastenwand in eikenfineer voorzien van mooi contrasterende, zwarte nissen waarin ook de tv is ondergebracht. Er werd veel aandacht besteed aan detailleringen, onder andere de hoeken in verstek. Het salon beschikt over een raam naar de straatzijde toe, met zicht op het vooraan gelegen terras met grasperk. Langs de tuinzijde worden het landschap en tweede terras naar binnen getrokken via de grote glasgevel, die doorloopt vanuit de keuken en de eetplaats. Een donkergrijze, stoffen zitbank in hoekopstelling nodigt uit tot ontspannen onderuitzakken. Op vlak van verlichting werd gekozen voor een mix van witte en zwarte opbouwspotjes.


Bovenverdieping

Landschappen - Oh Architecten - the art of living

Functionele insteek

Via de eikenhouten trap met Z-vormige treden komen we op de verdieping. De trap wordt van de nachthal afgescheiden door een laag, licht houten kastenvolume dat veel opbergruimte biedt, onder andere voor de legoblokken van de kinderen. Trouwens, niet enkel de kids, maar ook de papa zijn serieuze legofanaten. Op de verdieping zorgt de eiken plankenvloer voor een warme indruk. De verdieping omvat drie ruime kinderkamers, een kinderbadkamer en een grote dressing met op het einde de mastersuite. De verdieping is enigszins teruggetrokken ten opzichte van het gelijkvloers waardoor de achtergevel met een laag volume aansluiting krijgt op de tuin. De masterslaapkamer bevat een tweede, klein thuiskantoor. Een vrijstaand kastje onttrekt het bed aan het zicht tijdens professionele videocalls. De masterslaapkamer sluit via een glazen deur in zwart stalen frame aan op de badkamer. Het lavabomeubel in eikenfineer met corian blad strekt zich uit over de hele lengte van de muur. Dit beperkte materialenpalet brengt rust in de woning. Daarboven een spiegel van hetzelfde formaat, met indirecte ledverlichting. De badkamer bevat een ligbad en een inloopdouche. De vloer, douchewanden en badomkasting zijn uitgevoerd in een warmgrijze polyurethaan gietvloer. Zwarte handdoekrekjes en dito opbouwspotjes zorgen voor leuke accenten.


Exterieur

Landschappen - Oh Architecten - the art of living
Landschappen - Oh Architecten - the art of living

Exterieur

De woning vertoont een zeer gesloten voorgevel, op drie smalle ramen in het verdiepingsniveau na. Vanaf de straat zijn enkel de steile oprit in grind en de carport zichtbaar. Naast de carport werd een vrijstaande wand in donkerkleurige houten lamellen aangebracht tot aan de perceelsgrens. Deze afsluiting onttrekt de voordeur aan het zicht, verleent toegang tot een klein grasperk en biedt privacy aan het zuiderterras. De gebruikte materialen zijn perfect op elkaar afgestemd: de bruin-beige gevelsteen, de terrasssen in gekloofd Indisch zandsteen, het zwarte aluminium schrijnwerk en het hout van de schutting.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 05-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: German Bourgeat