Wonen en werken boven in de stad

Hans Verstuyft verbouwt een kantoorpand uit de jaren zestig

De combinatie van een woning en een bureel over de twee bovenste lagen van een kantoorpand kan een ongekend comfort opleveren, zeker als er nog een dakzwembad en een binnentuin bij horen. Architect Hans Verstuyft was zelf verantwoordelijk voor het concept en voerde ook eigenhandig een deel van de renovatie uit. Het resultaat is wonen en werken op een toplocatie, waarbij het laatste woord in dit geval zowel letterlijk als figuurlijk kan worden geïnterpreteerd.

De twee verdiepingen van het kantoorgebouw aan de Britselei zijn bijna onherkenbaar veranderd. Alleen de ruimtes aan de voorkant zijn nog min of meer hetzelfde. Aangezien die de functie van bureel hebben (de beide medewerkers van Verstuyft hebben daar hun werkplekken) was daar ook weinig verandering nodig.

Enorme boom
De grootste aanpassing is echter al direct zichtbaar zodra men uit het trappenhuis of de lift komt: een enorme boom staat tussen het werk- en het woongedeelte geplant. Aan de voet ervan groeien lage planten en bloemen. De takken reiken tot over de dakrand, alsof ze het zonlicht naar beneden willen trekken. Verstuyft: “Het visueel effect van de boom is enorm. Hij kost veel ruimte, maar hij geeft er veel sfeer en leven voor terug.”

De door Point Alu geleverde kozijnen zorgen voor een inpandige glazen toren


“Het visueel effect van de boom is enorm”


Indico Painting voelde precies aan hoe hier een ruimte vol licht en lucht moest ontstaan

Experimenteren met kleine elementen
Het woongedeelte loopt in zekere zin om de boom heen. De bewoners hebben vanuit bijna elke ruimte zicht op de binnentuin en op de omliggende stad en kunnen baden in het daglicht. Niet alleen de inrichting van de afzonderlijke kamers, ook het ontwerp van de meeste meubels is het werk van Verstuyft zelf. “Ik ben nogal handig en ik experimenteer ook graag met kleinere elementen. Het levert meer op dan enkel objecten voor mijn eigen privésfeer. Een staande lamp van messing is door een fabrikant in productie genomen en een doorslaand commercieel succes geworden.”

Messing is een materiaal en een kleur die vaak terugkomt in de woning, bijvoorbeeld in de zittingen van zetels of in de kranen van de badkamer. Voor die laatste koos Verstuyft overigens wel voor het exclusieve merk VOLA en niet voor eigen ontwerpen. Samen met de afmetingen van de Tatami matten verlenen ze dan ook een prachtige afwerking aan de stenen hamam en de bad- en doucheruimte. De lavabo’s zijn door Verstuyft keurig weggewerkt achter pivoterende draaideurtjes.

De prachtige bad- en doucheruimte met natuursteen van Baeken BVBA

Zelf ontworpen keuken
De keuken heeft daarentegen een zeer open karakter. Houten bakken op lange lades zorgen ervoor dat er niet alleen voldoende opbergruimte is voor alle spullen maar dat die ook snel en makkelijk te vinden zijn. Tegen het raam is een lange tafel geplaatst waaraan kan worden gegeten. Een haard stelt de bewoners in staat ter plekke te grillen. Ook deze keuken is door de architect zelf ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd.


“De keuken is door de architect zelf ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd”


Gevoel van vrijheid
Of hij nou een boek over architectuur leest in een van zijn zelfontworpen zetels of aan een bouwtekening werkt aan zijn tekentafel, Hans Verstuyft heeft altijd zicht op de stad. In een ander gebouw zou hij zich na verloop van tijd misschien opgesloten hebben gevoeld, maar juist door de plaatsing van de boom tussen de twee gedeeltes hebben de verdiepingen een zeker eindeloos karakter gekregen. Je kunt het woongedeelte vanaf diverse kanten in en uitlopen, wat een gevoel van vrijheid biedt.

Het is een schoolvoorbeeld van residentieel wonen en werken op een toplocatie in de stad, iets wat mogelijk werd door van een ‘afdanker’ van de vorige stadsgeneratie – een kantoorpand uit de jaren zestig – het uitgangspunt te maken van een nieuwe vorm van stadsbewoning.

Fotografie: HVA

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Leverancier en plaatsing van natuursteen, Natuursteen Baeken BVBA
    Turnhout | www.baeken.be

 


Auteur: Juultje Peels |

Datum: 23 | nov | 2016 |

Tags: , , , , ,