Villa in L-vorm | p.ed architecten
Villa in L-vorm | p.ed architecten
Villa in L-vorm | p.ed architecten
Villa in L-vorm | p.ed architecten
Arrow
Arrow
Slider

Nieuwbouw villa in L-vorm | p.ed architecten

De bewoners leven op de eerste verdieping om maximaal van het uitzicht te genieten

In de Antwerpse Kempen, ontwierp p.ed architecten een vrijstaande woning op een bescheiden perceel. De bestaande woning werd gesloopt en Bouwwerken Huysmans nam de nieuwbouw voor zijn rekening. Om maximaal van het uitzicht op het achterliggende zandwinningsgebied te kunnen genieten, besloten ze op de eerste verdieping te gaan leven. Die beslissing is bepalend geweest voor het volledige ontwerp van de woning.

De tuinberging en de parkeerplaatsen bevinden zich vooraan de woning. De carport werd zo vormgegeven dat ze een toegangspoort vormt naar de voordeur. De carport is opgetrokken uit Eternit platen in betonkleur, geplaatst door schrijnwerker Ronny Wens. De woning is uitgevoerd in rode gevelsteen.

Verzonken niveau
De woning, die een L-vorm heeft, heeft een gelijkvloers dat ongeveer een meter in de grond zit. In dit half verzonken niveau bevindt zich de hal met vestiaire, de slaapkamer, de badkamer en een apart toilet. Ook is er een grote ruimte die vandaag dienstdoet als bureau, maar die later omgevormd kan worden tot twee slaapkamers.

Carport, rode gevelsteen, Eternit platen in betonkleur, Ronny Wens, villa in L-vorm, p.ed architecten


“De woning heeft een gelijkvloers dat ongeveer een meter in de grond zit”


Bijna energieneutraal
Vanaf het bureau kun je rechtstreeks naar de tuin, of via de trap naar het verhoogde terras dat zich tussen de twee verdiepingen bevindt. Onder dat terras bevindt zich de was- en bergplaats en de technische ruimte. De woning wordt verwarmd en gekoeld met een geothermische warmtepomp. De warmtepomp wordt op zijn beurt gevoed door zonnepanelen op het dak. Dat maakt de woning bijna energieneutraal. De firma Gebo zorgde voor de grondboringen, Elektro Mermans voor de elektriciteit en de ventilatie.

Immense glaspartijen
Het woongedeelte bevindt zich op de eerste verdieping. Daar bevindt zich ook de keuken, de eethoek, de grote en kleine zithoek en de berging waarachter het toilet verdoken zit. Om een maximaal uitzicht te hebben, bestaat de achtergevel bijna volledig uit glas. De firma Van Hout zorgde voor deze immense glaspartijen. De schouw van de open haard loopt via de vloer naar buiten. Daardoor kunnen de gordijnen achter de haard doorlopen.

Boven de ramen is een luifel aangebracht die de zon voor een gedeelte buiten houdt en ervoor zorgt dat het binnen niet te warm wordt. In die luifel zit ook zonwering ingewerkt zodat er aan de buitenkant screens kunnen zakken.

Woonkamer, lichtinval, grote ramen , eettafel, neutrale kleuren, villa in L-vorm, p.ed architecten

Een prachtig project gerealiseerd door p.ed architecten en hoofdaannemer Bouwwerken Huysmans

Woonkamer, keuken, maatwerk, neutrale kleuren, grijze tegelvloer, villa in L-vorm, p.ed architecten

De woning is goed beveiligd dankzij het alarmsysteem van Squeak.

Neutraal interieur
Het interieur is ook het werk van p.ed architecten. Het is vrij neutraal; wit en zwart voeren de toon. Alle muren werden wit bepleisterd door Dennis Vanherck. Voor de vloer werden grijze, keramische tegels gekozen, geplaatst door FST Bouw. De meubels zorgen voor kleur in de woning. “Het interieur hebben we in overleg met de bouwheren uitgewerkt. Ik hou van klanten die willen meedenken met ons en die niet vanuit bepaalde ideefixen hun woning benaderen. Het is belangrijk dat zij ons vertrouwen en dat ze open staan voor een gesprek”, zegt architect Ed Peeters.

Ruime woonkamer, kleurrijk meubilair, neutraal interieur, grijze tegels, zwarte eettafel, villa in L-vorm, p.ed architecten

Gebo uit Dessel zorgde voor de grondboringen, zodat de woning energieneutraal gemaakt kon worden.


“Als je ’s avonds het licht in de badkamer laat branden, krijg je buiten een mooi, groot lichtvlak”


Bijzonder raam
Ook de badkamer is ontworpen door p.ed architecten. Het bad is uit één stuk kunststof gemaakt en ook de lavabo’s zijn op maat gemaakt. Het familiebedrijf Verelec stond in voor het sanitair. Achter het bad bevindt zich een groot raam met mat glas. Enerzijds zorgt dat raam ervoor dat er licht in de badkamer valt zonder dat er inkijk is. Anderzijds werkt het ook als een interessant lichtarmatuur. Als je ’s avonds het licht in de badkamer laat branden, krijg je buiten een mooi, groot lichtvlak. De badkamer kan zowel vanuit de masterbedroom als vanuit de hal bereikt worden. De slaap- en badkamer zijn van elkaar te scheiden door een houten schuifwand, gerealiseerd door Bouw & Interieur Gebr. Janssen.

 

Tekst: Bo Bogaerts
Fotografie: p.ed architecten ©

 

Meer projecten van p.ed architecten zien?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!