Arrow
Arrow
Slider

Transparante woning met veel privacy

Spel van uitzicht en ruimte

Deze villa, gerealiseerd door Block Office Architecten, biedt de bewoners een optimale privacy, gecombineerd met een moderne ambiance. Het tijdloze interieur is strak, maar door het gebruik van warme materialen toch aangenaam. Het spel van zichtlijnen aan de binnen- en buitenzijde zorgt voor een uitzicht waarin altijd wat te beleven is.

Vanuit de trappenhal kom je uit in de keuken van meer dan acht meter breed. Het kookeiland loopt over in de eettafel, vanwaar je uitkijkt op de zitruimte. Iets verder door ligt de bar met een hobby/loungeruimte. Het naastgelegen kantoor is open, maar kan afgesloten worden met een deur die is opgenomen in het maatmeubilair. Zo ontstaat één gelijk vlak.

Centraal knooppunt
In de woning bevinden zich vrijwel geen deuren. Alle ruimtes lopen in elkaar over en zijn georiënteerd op één centraal kernelement: een supermeubel dat een speelhoek voor kinderen vormt. Het is verankerd met de kastenwand van de zitruimte, de trap naar de bovengelegen verdieping en de vide. Op die manier ontstaat een centraal knooppunt met zicht op de keuken, de zitruimte en de verdieping. “Die transparantie met de bijzondere lichtinval vormt een belangrijke factor in het ontwerp”, vertelt architect Frederik Standaert.

Accenten in eik neer enerzijds en kleurtoetsen in het losse meubilair anderzijds zorgen voor een leuke ambiance.

De woning vertoont een grote mate van transparantie, door het veelvuldig gebruik van glas van Alu Design Corswarem BVBA.


“Die transparantie met de bijzondere lichtinval vormt een belangrijke factor in het ontwerp”


Indirecte ledverlichting, weggewerkt in het maatmeubilair zorgt voor sfeer.

Een oase van wit dat het licht weerkaatst door de open ruimte heen.

Licht dankzij vide
De bovenverdieping bestaat uit twee zones: het gedeelte van de kinderen met drie slaapkamers en een aparte badkamer en het gedeelte van de ouders. Deze bevat een slaap- en zitgedeelte, een dressing en een aparte badkamer. De gang die de twee zones scheidt, wordt mooi verlicht dankzij de vide boven de hal en het lange raam bij de speelhoek. “Het geeft daarbij een mooi uitzicht op het achterliggend landschap”, aldus Frederik.

In de badkamer werden natuursteenstrips, gelakte mdf en eik neer toegepast. Het sanitair is van Strouven

Rust in het interieur
In de gehele woning is gekozen voor lichte materialen. De trap werd bekleed met corian. Een grijze gietvloer wordt gecombineerd met maatwerk interieur in wit mdf. Een warme sfeer ontstaat door het hout dat overal in de woning terugkomt, zoals in de bar en het haardmeubel, maar ook in de bad- en slaapkamer. Het zorgt voor rust in het interieur.

Maatmeubilair (Schoeffaerts Afwerkingsbedrijf) ordent de ruimte en zorgt voor rustgevende sfeer.


“Een warme sfeer ontstaat door het hout dat overal in de woning terugkomt”


Let vooral op het strakke profielloze hoekraam en de naadloze overgang tussen de vloerpas binnen en het terrasniveau. Schoeffaerts Afwerkingsbedrijf heeft hier erg op de details gelet.

Een spel van reliëf
Een belangrijk element dat de sfeer bepaalt, is de verlichting. Hiervoor werkte Block Office samen met Dr. Light, die zorgde voor een mix van directe en indirecte verlichting in het plafond en meubilair. Zo geeft LED-verlichting onder het betonnen keukenblad de illusie dat het blad zweeft. In het verlaagde plafond is verlichting van Kreon weggewerkt, waardoor een spel van reliëf ontstaat.

Al deze lampen worden aangestuurd door de domotica die in de villa is verwerkt, net als de verwarming, open haard, gordijnen, ventilatie en de muziekinstallatie. De techniek is weggewerkt achter het verlaagde plafond, zodat er niets meer van te zien is.

Zicht op de gestrekte achtergevel, waarin witte crepi, een houten latwerk en witte corian werden toegepast. Nederlandse Villabouw is verantwoordelijk voor de ruwbouw, gevelbekleding en dakwerken.

Visuele verlenging
De woning ligt hoger dan de tuin, waardoor vanuit het woongedeelte een mooi zicht ontstaat op de lijnen in de tuin. De buitenruimtes vormen een visuele verlenging van de binnenruimtes. De kozijnen zijn volledig verzonken, waardoor enkel een glazen wand de scheiding tussen binnen en buiten vormt. Er is een volledig overdekte buitenruimte met een haard, een avondterras dat tussen twee muren gevangen is en een buitenruimte bij de keuken, afgeschermd door middel van lamellen. Block Office realiseerde dit geheel in samenwerking met Puur Groen.

Opeenvolging van waterpartijen
In de tuin bevindt zich een koivijver die aan drie zijden omsloten wordt. Het dak loopt deels over de vijver heen, waardoor reflecties ontstaan op de muur en het plafond. Dat geeft een plezant spel van licht en kleur. In het visuele verlengde van de vijver ligt het zwembad, haaks op de woning. Op deze manier ontstaat er een opeenvolging van waterpartijen op verschillende niveau ́s: een eyecatcher die te zien is vanuit de woonkamer en keuken.

Een bijkomend volume dat geplaatst werd, is het poolhouse met berging. De grootte hiervan is volledig afgestemd op de grootte van de woning. “Ook de positie en het volume hiervan is niet willekeurig gekozen. Over ieder detail bij de woning en tuin is nagedacht”, aldus Frederik.

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Lisa van Damme (interieur) & Joris Croese (exterieur)

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • Architect, Block Office Architecten
    Hasselt | www.blockoffice.be
  • Totaalaannemer van o.a. afwerking stucwerk, maatmeubilair, beglazing (interieur), parketvloer en schilderwerk, Schoeffaerts Afwerkingsbedrijf
    Diepenbeek | www.schoeffaerts.be
  • Glazen ramen (exterieur), Alu Design Corswarem BVBA
    Tongeren | www.corswarem.eu