Moderne villa aan het kanaal

Uitzicht over het water en gesloten naar de straat

Prachtig open uitzicht over het water vanuit de living en de keuken. Drie ruime verdiepingen met een lichtinval in elke hoek. Enkel de slaapkamer en badkamer zijn met een verschuifbaar lamellengordijn afgeschermd. Het geeft de bewoners een gevoel van vrijheid met aan één zijde volledig beglaasde en aan één kant volledig ommuurde huis. Alle elementen komen samen in dit bijzonder ontwerp van een moderne woning aan het kanaal. De tuin biedt complete rust waar u in de zomer een duik kunt nemen aan de kanaalzijde.

Garage en ontspanningsplek
Een vloer van gelaagde glas waar je gerust over kunt lopen. De kelder strekt zich uit onder de hele woning, maar dient slechts voor de helft als garage en voor de rest als ontspanningsplek. “Er is een badkamer met inloopdouche en bubbelbad, maar er zijn ook leidingen voorzien in de ruimte die nu als slaapkamer dient, zodat de functie van badkamer en slaapkamer kunnen worden omgedraaid door nieuwe bewoners.”

Geen storende elementen
De afvoer van hemelwater en leidingwater moest in het beton worden verwerkt. Betonankers werden weggewerkt. Door de perfecte samenwerking tussen de onderaannemers is het resultaat zichtbaar. Grote kranen werden ingezet voor het plaatsen van een huzarenstukje. “De metalen vloerbalk van de eerste verdieping  weegt tweeënhalve ton en rust op een aantal steunpunten in het beton en moest dus in één keer goed worden neergelegd”, vertelt Frederik de Smet. “De fase van het plannen nam bij deze bouw meer tijd in beslag dan gewoonlijk, omdat iedere partij precies moest weten hoe zijn deel van het werk aansloot bij dat van de anderen.”


“Eigenlijk is het een polyvalente ruimte die je kunt inrichten zoals je wenst”, zegt Frederik de Smet, architect en zaakvoerder bij Icoon.


Constante temperatuur
Met de enorme ramen in het huis, het maximum maten wat fabrikanten kunnen leveren, verwacht je toch enorme warmte in de zomermaanden? Hier heeft Frederik goed over nagedacht met het maken van de keuze voor het glas. Het is zonwerend glas dat slechts 28% van de zonne-energie doorlaat. Het resultaat is een huis dat ’s winters niet sterk afkoelt en ’s zomers niet sterk opwarmt. Dit heeft ook een positieve invloed op de energierekening mede dankzij de ingebouwde vloerverwarming. “Die houdt het huis op zo’n constante temperatuur dat we op de eerste verdieping zelfs geen verwarming hebben, eenvoudigweg omdat we die de voorbije paar jaar dat we hier wonen nooit nodig hebben gehad”, vertelt de bewoner.


“Een prachtig uitzicht over het water en een genot van de muziek”


Een gevoel van vrijheid
Door het ontbreken van tussenwanden lijkt het interieur een grotere open ruimte. De metalen trappen zorgen voor de verbinding van de drie verdiepingen en is langs de achterwand geplaatst. Een prachtig uitzicht over het water en een genot van de muziek door de geluidsapparatuur van Bang & Olufsen. Er is gekozen voor een retro vormgeving met jukeboxen, lampen en meubels uit de jaren zestig en zeventig.

___
Tekst | Jill Thijssen
Fotografie | Dré Wouters

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:
  • Architect, icoon.be architecten bvba
    Brasschaat | www.icoon.be

 


Auteur: Sarah Watts |

Datum: 03 | jun | 2015 |

Tags: , , , ,