Arrow
Arrow
Slider

Wonen in verbondenheid | Anja Vissers

Voldoende privacy zonder je afgesloten te voelen

Architectenburo Anja vissers ontwierp een villa, gesloten naar de straat en open naar de tuinzijde, met zicht op de prachtige natuurtuin. Aan de voorzijde zorgt de patio ervoor dat de privacy van de living gerespecteerd wordt, terwijl er toch volop kan worden geprofiteerd van het zonlicht. Dat valt tot diep in de leefruimte. Eigenlijk zorgt de patio ervoor dat de wens naar privacy geen toegevingen op het gebied van lichtinval hoefde te impliceren.

Opvallend aan de indeling van de villa is de grote mate van verbondenheid vanuit een centrale vide. Bewoner: “Dat kostte een kamer, maar gaf veel daglicht en betekent dat geen van onze gezinsleden zich afgesloten hoeft te voelen van de rest. Je hebt ieder voldoende privacy in je eigen ruimte, maar je kunt huiselijke geluiden elders in de villa horen.” Vanuit de living is er zicht op de bibliotheek daarboven, maar niet in het bureau op de gaanderij. Wie daar zit te werken heeft echter wel een schitterend uitzicht op de achtertuin en de hoge bomen achterin.

 

Werkkamer, Bureau, Study, vide, overzicht, uitzicht, anja vissers

De centrale vide kostte een kamer, maar leverde wel enorm veel daglicht en verbondenheid op

Gietvloer

Maar de eenheid in de woning wordt niet alleen versterkt door de vide. Ook de gietvloer van DRT vloeren helpt daaraan mee. De gladde witte vloer plant zich overal in het huis voort, tot in de badkamer, de berging en de keuken. Vloerverwarming in combinatie met gespoten vloerisolatie van Braspenning zorgt overal in huis voor een gelijkmatige en aangename temperatuur. Ook dat versterkt gevoelsmatig de eenheid van de villa. En is er is ook aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo kan ook het regenwater gerecupereerd worden dankzij het platdak van Demessemaeker.

 

Eettafel, vide, Hoge plafonds, Gietvloer, Anja Vissers

Boven de eettafel hangen verlichtingsarmaturen van het merk Vibia

Esthetische wegwerking
Een ander opvallend item is de manier waarop de kunstverlichting is weggewerkt in de muren en plafonds. Je ziet geen lampen tot ze worden aangeknipt. Ook voor de rest van de domotica is de bediening van de panelen erg makkelijk. In de meeste kamers zijn speakers aangebracht waaruit muziek naar keuze kan klinken, zelfs in de badkamer. Ook die speakers zijn esthetisch weggewerkt. Hetzelfde geldt voor de ventilatieroosters, die pas zichtbaar worden als men je er expliciet op attendeert.


“Je hebt ieder voldoende privacy in je eigen ruimte, maar je kunt huiselijke geluiden elders in de villa horen”


De naadloze DRT gietvloer doet strak aan

Badkamer, bad, sanitair, Anja Vissers

Het buitenschrijnwerk van Reynaers Aluminium is afkomstig van Vossal. De lavabo’s zijn van Alape

Natuurtuin
Deze villa, ontworpen door architectenburo Anja Vissers, is gesloten naar de straat en open naar de tuinzijde. “Van de grote en gezonde bomen hebben we er zoveel mogelijk behouden”, zegt de bouwheer. “Omdat we graag zo lang mogelijk in het jaar buiten leven, hebben we gekozen voor een overdekt en verwarmd terras, voor een zwem spa die kan worden toegedekt met een houten overkapping en voor een buitendouche.”

Inkom annex wachtruimte
De praktijk bestaat uit een behandelkamer en een werkruimte voor de assistente. Ze is optisch gescheiden van de rest van de woning door middel van een pivoterende deur tussen de inkom en de living. Tijdens de uren dat er patiënten worden ontvangen, wordt die gesloten. De inkom is dan omgetoverd tot een kleine wachtruimte met stoelen, waarvandaan je uitzicht hebt op de binnen vijver met goudvissen. De rest van de week staat de pivoterende deur open en wordt de inkom weer optisch en gevoelsmatig bij de woning getrokken.

 

Aannemer Morel gebruikte de Wapper White gevelstenen van de Vandersanden Group

Strak in de hand
De bouw verliep volgens de bouwheer geheel en al probleemloos. “En dat terwijl we toch gaandeweg een grote wijziging hebben doorgevoerd. Dat was enkel mogelijk doordat de architecte de planning zo strak in de hand had.”

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Liesbet Goetschalckx & Hendrik Biegs

 

Meer projecten van Anja Vissers bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!