Renovatie | p.ed architecten
Renovatie | p.ed architecten
Renovatie | p.ed architecten
Arrow
Arrow
Slider

Renovatie villa uit 1975 | p.ed architecten

Architect Ed Peeters zette een schitterend eindresultaat neer

In de provincie Antwerpen werd een bestaande villa uit 1975 grondig gerenoveerd en uitgebreid. Ed Peeters van p.ed architecten ging met de renovatie aan de slag en zette een schitterend eindresultaat neer.

Oorspronkelijk was de woning een aaneenrijging van naast elkaar geplaatste ruimtes. De wasplaats, keuken, eetplaats en drie verschillende zithoeken lagen naast elkaar, zeer onhandig! Om dat probleem op te lossen, werd achteraan, evenwijdig aan het gebouw, een brede, hoge gang gemaakt, volledig uit glas. Die gang haalt de circulatie uit de ruimtes waardoor ze veel kwalitatiever worden. En doordat de achtergevel volledig uit glas bestaat, wordt de beleving tussen woonruimte en tuin maximaal.

Drie zithoeken
Een andere kwestie was de verkeerde verhoudingen tussen de ruimtes. De hal was te klein, net zoals de eetplaats, terwijl er wel drie zithoeken waren. De hal werd vergroot door er een monolithisch volume boven te plaatsen van twee meter hoog. Dit volume werd uitgevoerd in duurzame Steni gevelplaten, geplaatst door C.P.H. Montagebouw. Hetzelfde materiaal werd gebruikt voor de nieuwbouw achteraan.

Woonkamer, ovalen tafel, Meynen Interieurarchitectuur, renovatie, p.ed architecten


“De hal werd vergroot door er een monolithisch volume boven te plaatsen van twee meter hoog”


Meynen Interieurarchitectuur werd ingeschakeld voor het meubilair.

Woonkamer, houten vloer, parket, zebrahuid, tapijt, meubilair, Meynen Interieurarchitectuur, lichtinval, renovatie, p.ed architecten

Verlaagd plafond
Om de eetplaats te vergroten, werd het plafond daar verlaagd en doorgetrokken tot in de gang. Nu neemt de eetplaats een stuk van de gang in. Voor de zithoeken werd gekozen voor parketvloer, gerealiseerd door Parketvloeren Eycken. In de rest van de woning liggen grijze keramische tegels gerealiseerd door de algemene aannemer Bouwwerken Huysmans.

Verwarmde wintertuin
Nog een uitbreiding is de extra hoge ruimte die aan de achtergevel toegevoegd werd. Deze extra zitruimte is een verwarmde wintertuin. Als je in de zetel zit en je kunt de kruinen van de bomen achter in je tuin zien, dan voelt dat alsof je buiten zit. Het aluminium schrijnwerk werd op maat gemaakt door Group Ceyssens. Om teveel zon buiten te houden, werd er gekozen voor binnenzonwering, geplaatst door Interieur Pièce Unique.

Keuken, strak, wit, eettafel, grijstinten, renovatie, p.ed architecten


“Als je in de zetel zit en je kunt de kruinen van de bomen achter in je tuin zien”


Bijgebouw, glas, grote ramen, schrijnwerk, tuin, renovatie, p.ed architecten

Een tuin om van te genieten, ontworpen en aangelegd door Philippe Haseldonckx Tuinarchitectuur.

Drie glazen zijden
De tuinkamer staat visueel in verbinding met het nieuwe tuinpaviljoen achterin de tuin. De tuin werd ontworpen door tuinarchitect Philippe Haseldonckx. Om er maximaal van te kunnen genieten, bestaat het paviljoen uit drie glazen zijden. Vanwege stedenbouwkundige voorschriften is het paviljoen laag gehouden. Om binnen toch voldoende plafondhoogte te hebben, werd het gebouw iets de grond in gedrukt. De tablethoogte van de ramen zit op dezelfde hoogte als het werkblad. Er is een trap die overgaat in het venstertablet, waardoor je zo naar buiten kunt lopen.

De hoekramen die naar de woning gericht zijn, kunnen volledig open zonder dat er een hoekprofiel blijft staan. Het paviljoen is een heel aangename ruimte om te zitten. Er staat een open haard, aangeleverd door Alpha Heating, dus je kunt er rustig zitten om een boek te lezen of om te studeren. Er werd gekozen voor een grijze kunststof gietvloer, gerealiseerd door Devafloor.

Het aluminium schrijnwerk werd op maat gemaakt door Group Ceyssens uit Heusden-Zolder.

Kantoor, grote ramen, glas, zicht op de tuin, renovatie, p.ed architecten

Bijgebouw van hout
Achter het paviljoen staat nog een volume met een sauna, douche en toilet. Dat gebouw is bewust in een ander materiaal (hout) opgetrokken, om het effect en de nadruk zoveel mogelijk op het paviljoen te leggen.

Zorgwoning
Tot slot werd boven de garage, binnen het bestaande volume, een zorgwoning toegevoegd. Zo kan een verzorgende inwonen, mochten de bewoners daar ooit nood aan hebben. De zorgwoning heeft een eigen ingang naast de noordzijde met een eigen trap naar boven, maar staat ook rechtstreeks in verbinding met de woning.

 

Tekst: Bo Bogaerts
Fotografie: p.ed architecten ©

 

Meer projecten van p.ed architecten zien?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!